Thursday, March 19, 2015

Kena Saman di New Zealand

haaaa masih ingat kisah aku kena saman di NZ hari tu?kalo tak ingat tu boleh laaaa usha di sini...dah rasa sadis sangat dah kan kena saman NZD170 sebab langgar had laju dan NZD150 sebab tak pakai seat belt di tempat duduk belakang...huhuhu

aku teringat masa aku jumpa Richard, kenalan di NZ, sebelum kami mulakan roadtrip di South Island dulu...dia banyak kali pesan patuhi had laju...bawa kereta berhati-hati...sebab polis di NZ sekarang makin strict sebab banyak kes kemalangan melibatkan pelancong asing...pastu aku teringat juga masa kami kena saman tu, polis tu ada cakap...lagi sekali kami buat kesalahan jalan raya, diorang boleh tarik balik kereta sewa kami ni...masa tu aku anggap dia macam ugut manja la kasi kami takut sikit kan dan lepas tu bawa kereta dengan lebih berhati-hati...

tapi rupanya semua tu bukan omongan kosong ok...ada member aku sedang berada di NZ sekarang dengan mak dia...sebelum dia pergi NZ memang banyak la dia tanya itu ini dengan aku...dan semasa dia kat sana dia banyak upload gambar di FB buat aku meroyan...tapi ahad lepas aku saja whatsapp dia tanya khabar...sekali dia cerita, dia baru sampai di Te Anau dengan menaiki bas dari Queenstown...aku terkejut la kenapa naik bas...rupanya nak jadi cerita, masa dia dalam perjalanan dari Wanaka ke Queenstown, masa di area Crown Range Road yang aku cakap bagai ular dipalu tu....leh refer entry ini dan ini kalo nak tengok gambar aku kat  Crown Range Road ni...sekali dia ditahan polis!dan polis tu cakap ada orang buat report cakap dia memandu dalam keadaan TERLALU berbahaya!

pastu orang yang buat aduan tu siap suruh polis call Jucy, syarikat sewa kereta member aku ni, untuk batalkan terus kontrak sewaan kereta tu!siap depan member aku ni, polis tu call 2 kali pengadu tu, tetap pengadu tu suruh juga batalkan kontrak konon takleh tolerate dengan pemanduan yang TERLALU bahaya tu...dan kemudian polis tu call Jucy branch Queenstown untuk batalkan kontrak!giler kan!dah la member aku tu bawa mak dia dah umur 70 tahun...si pengadu tu pun over sangat kot...member aku cakap ada la dia termasuk lane sebelah sikit tapi takde sampai bahaya kan orang lain...lagipun jalan sana tu memang sempit sikit...huhuhu aku yang dengar pun geram giler tau...pengadu tu over sangat...tapi aku syak pengadu adalah orang tempatan...sebab level TERLALU bahaya dia tu melebih sangat kot...agaknya level TERLALU dia tu dah dianggap biasa je kat malaysia ni...huhuhu tapi seriusly aku tak sangka benda ni boleh happen...nasib la juga antara hari-hari akhir kawan aku tu kat South Island...sebab nanti dia akan naik flight dari Queenstown balik ke Auckland...tapi banyak juga laaa bajet lari sebab kena beli tiket bas dan ubah time pakej Milford Sound dia tu...huhuhu

bila terjadi macam ni buat aku terpikir, kalo hari tu la kami kena tarik kereta...tak ke memang tengah-tengah dalam perjalanan?apa nak buat lepas tu?dengan beg besar dan berat...tetiba takde kereta...sedangkan dah study beriya pasal perjalanan naik kereta...duit plak bawa ngam-ngam jer....hohoho memang spoil kot mood...takpun terus down!nasib baik laaa kami hari tu kena saman jer...kawan aku ni cakap dia cuba bincang jangan tarik kereta, dia bayar la saman tu...tapi polis tak bagi sebab kononnya pengadu tu suh juga batalkan kontrak tu...sadis betol...

entry ni bukan la berniat untuk takutkan korang untuk driving di NZ tau...aku cuma share pengalaman aku dan kawan aku memandu kat sana...maknanya tak mustahil benda tu boleh terjadi...jadi sebelum ianya terjadi, baiklah kita ambil langkah berhemah dan berhati-hati...agak-agak kalo level pemanduan korang level rempit tahap tinggi kat malaysia ni, pastikan seminggu sebelum ke NZ tu latih diri bawa kereta slow sikit...aku pun masa bawa 100km/j tu macam stress gak weh...jalan kosong dan lurus tapi 100km/j?kalo kat malaysia mau dah pergi 120 ke 130km/j gak tuh...hahahaha!pastu tengah syok-syok bawak 100km/j, masuk pekan dah kena bawa 50km/j...aku masa bawak 50km/j tu rasa macam serba salah sebab slow sangat!macam tak tertekan pedal minyak pun ada gak...hahaha tapi diorang kat sana memang disiplin...dalam pekan memang semua pun slow...

jadinya moral of the story, masuk kandang lembu kita mengemooooo....masuk reban ayam kita berkokok.....masuk ladang kambeng kita apa kawan-kawan?hehehehe yezzaaaa betul tuuu kita mengembekkk....jadinya dah nama pun kita berkelana di tempat orang, haruslah follow segala peraturan di negara mereka kan...hormati undang-undang, budaya, cara hidup mereka...kalo ko nak buat ikut kepala ko gak, baik ko duk dalam rumah diam-diam...ok?aku yakin kawan-kawan kaki jalan dan travel tegar yang lain sangatlah berhemah tinggi dan mampu untuk menghormati negara yang kita lawati tu....hermmmm kadang aku pikir ada hikmah juga aku kena saman ni...boleh share info dengan korang, supaya korang tak ulangi kesilapan yang sama macam kami laku kan....gituuu positifkan aku....hehehe

haaaa ni aku share semula pamplet mengenai undang-undang semasa memandu di NZ...kalo korang ada plan nak ke sana tu, jangan lupa nasihat aku ni yer...semoga dapat jadi pedoman dan pengajaran...yang baik jadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan yer....

28 comments:

  1. Masuk kandang harimau.... hehe kenalah mengucap....

    Strict giler polis dia orang... tapi pengadu tu sebenarnya lagi gila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha btol tu en mie...xtpikir plak saya...hehehe ingat mengaummmmm....

      Tu la pasal kan...bersabo je laa kita kt tmpt org...hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Takde apa la nk takut syida...ok jer...hati2 je laaa...

      Delete
  3. furhh...kesian kawan tu...kalo kt pon terus migrain nak pikir bajet bagai...sbb travel mmg bawa duit ngam ngam je
    huhuhuhu.....

    suka la pic g NZ...semua pon lawaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan emy, aku pun duit ngam2 jer...mau mati akal klo jd cmtu kannn...huhuhu

      Tq...hehe

      Delete
  4. yer betul tu ... kite pi negara org, sebolehnye follow law diorang strictly
    aku respek jugak dengan org yg merepot tu sebab diorang membizi body report sebab die rase pemanduan org tu out of the norm and mungkin die rase merbahaya utk org lain ... ni satu mentality org2 negara maju yg aku suka ... ni namenye bz body bertempat ... pastu org kat sane take each report seriously ... takde la mcm kite kat sini ... report kat law enforcement berkali2 tapi ... *sila sambung dengan ayat sendiri* heheh



    ReplyDelete
    Replies
    1. Level kmajuan idup xsama..tu yg konflik tu...hehe btol ni br namanya bz body btmpt.ni kita suka sgttt bz body dlm kain org...huh!

      Hamboi perlu smbung ke...ada yg sentapppp kang!hahaha

      Delete
  5. sesapa dah jejak NZ mesti tau camana strictnya undang2 jalanraya dia. Kesia kawan you tu. Kami dulu 2 kali kena tahan nasib baik okay ajer...just warning. Tapi bukan speeding lah.
    Kesimpulannya org NZ ni takut mati ....sebab tu dia kata TERLALU. Padahal biasa ajer kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu leez...kdg bwk slow pun leh jd ngntok gk kan utk org yg biasa bawa laju ni..hehehe

      Hahaha kesimpulan tu kelakar!hahaha!

      Delete
  6. Replies
    1. Eh pndai adik nazla berkias2...kehkehleh meh aku smbung bg bkr sikit...masuk hongkong mkn dimsum!

      Delete
    2. hahahahaha! bahan seumur hidup namanya ni selagi ko tak repeat HK...hehehe

      Delete
  7. Kalu aku kena saman... Aku dah nanges teresak2... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xmacho ah nk nanges ss...hahaha

      Delete
  8. Dah habis positif ah tu. Tapi kalau gi NZ makanye memang sah2 la aku yang budak2 tu suruh drive. Sebab bak kata diorang aku drive macam orang nak makan angin. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bkn slalu dtg angin positif ni.hehehe tu bwk mcm mkn angin tu sbb faktor usia kot.aku dulu dh terlebih rempit...masuk siri baru, agakkk mkn angin gk laaa...hahaha

      Delete
    2. Ko nak cakap aku dalam masuk siri tu lah kan. Cis bedebah!

      Delete
    3. hahaha ko sama siri ngn aku ke?ko bkn muda lg ke?ke?

      Delete
  9. Bagus juga sebenarnya undang2 d ketat kan..so kurang lah sikit kes kemalangan kan..tapi pengadu tu over sangat..bagi la chann sikit..alang2 kita pelancong kan..tambah pula kawan tu bawa mak yg dah berusia.patutnya kena lah pragai kemanusiaan sikit dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu...diorg jd makin ketat sbb byk kemalangan melibatkan tourist kat sana...tp tu la kesian sbb ada org tua laaa ngn member tu...mmg takde kesian lgsg kan...kalo kat mesia ni byk kesian lagi...hehehe

      Delete
  10. That's why la aku sanggup bwk ikut limit had laju. Kalau kene saman, alahaiiii takde duit weh nk bayar. Beratus tu abes. Tak sanggup haih. Wlpn kaki aku ni gatal je nk tekan pedal kasik laju lagi.

    *istifar ingat saman*

    Tp kes kwn ko ni 1st time aku dgr. Agak scary la cmtu. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kami mmg ikut had limit...tp nasib x baik...tetiba terexcited mnyanyi smpi lupa had limit...kuikuikui pasrah je laaa...hehehe

      Kannn...aku xsngka mcm tu leh btol2 jadi...sadis.

      Delete
  11. So far sepanjang kami drive kat sana Alhamdulillah. Memula tu je agk kelam kabut. Sebab nak fahamkan diorg punya stail. Tapi siyesla ntah brp kali saya terlelapkan mata masa drive kat sana. Dahla jalan dia lurus je... Memang x menahan la biji mata tu. Azab sungguh!
    Kami kena saman gak. Tp kena saman parking. padahal dah bayar. tapi sebabkan kami dah abes masa pertama dan tiket tu x tunjuk kat dashboard kete. trs dia keluarkan saman. Memang hanginla... siap hantar memo saman tu ke umah kat Malaysia ni ha. suh bayar.... memang dia tuntut sampai ke lubang cacing. Nasib baik last2 tu dia kata x payah bayar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe btol tu mama mia...sangap bawak keta slow-slow ni kan...hehehe rasa melekat jer mata ni kan....tu la dgr gak org cakap kalo kena saman kat sana, kalo kita tk bayar, surat akan smpai ke rumah kat mesia...sbb tu kami setelkan juga pembayaran b4 28 hari dari tarikh kena saman...hehehe

      Delete
  12. nice sharing. x sangka sampai mcm tu sekali dia punya strict. tp tu la, polis ni memang ikut je ek si pengadu tu tanpa soal selidik? mcm best lak jd orang tempatan NZ. boleh prank pelancong asing walaupun diorang x bersalah. sbb polis x check pun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga soal selidik...tp aduan diambil serius oleh polis kt sana...saya xrasa pun ini prank...life diorg xsama ngn kita, so kita kna respect life diorg...

      Delete