Wednesday, June 4, 2014

TripAdikBeradik ke Jepun ^Day6^Part1 ~ Universal Studio Japan


hadoi sangap betul nak ngabeskan cerita Jepun nih....asyik sibuk dengan kehidupan seharian nih, sampai takdan nak update cerita....gitu kan....hehehe ok masuk dah hari ke-6 kami di Jepun nih....hari ini merupakan hari melaksanakan impian anim yang nak sangattt ke Universal Studio Japan (USJ)!yeay!walaupun aku takde la minat sangat, tapi layankan aje la kan...nak juga tengok beza USJ dengan Universal Studio Singapore (USS)...sebelum pergi sempat skype dengan bambam sekejap di hostel....sombong betul dia taknak layan kitorang okeh!sekeh baru tau...hehehe then jam 9.30 pagi kami pun gerak meninggalkan hostel...macam biasa isi beg penuh-penuh dengan bekalan onigiri yang dibeli di 7E...
kemudian kami menaiki subway dari Shinsaibashi terus ke Umeda...sampai di sana, aku follow je adik...sampai ke pejabat JR train...kat sini apa yang adik cakap dengan diorang pun aku tak pasti...tapi lepas tu adik bagi kami tiket ke Universal-city Station berharga 340 yen dan juga tiket USJ berharga 6,790 yen...tapi tiket ini bukan tiket betul-betul lagi...ada tulis JR lagi...aku pun tak faham kenapa boleh beli tiket USJ di sini...tak pernah pula baca mana-mana boleh beli tiket USJ di pejabat JR train nih...tapi ikut je lah malas nak banyak soal...
then kami menaiki loop line JR train untuk menuju ke Universal-city Station...kena transit di Nishikujo Station...sampai je di sana dah tengok ramai giler orang...semua pun sedang bergegas nak keluar dari station ini....dalam hati duk pikir 'ahhh sudahh....mesti ramai orang nih kat USJ'...terus lemah kaki dan lutut...ingatkan tak ramai orang dah sebab datang hari isnin kan...sobsss.....
keluar je dari pada station, kami terus berjalan melalui kawasan yang dinamakan Universal Citywalk Osaka...di kiri kanan jalan terdapat pelbagai jenis kedai games, restaurant, Takoyaki Museum....dan macam-macam kedai lagi lah...ada juga mall dan hotel di kawasan ini...berjalan di sini dalam 5-10 minit tapi tak terasa sangat sebab melayan pandangan di kedai-kedai tu...di penghujung citywalk ini dah nampak pintu masuk USJ!haaa excited dah masa ni...tapi duk kena tahan jadi tukang ambil gambar budak-budak jepun nih...dah le aksi kawaiii je korang kan...takleh blah....hahaha
sampai je depan pintu masuk USJ ni, haruslah bergambar uols!masa ni nampak ada Hard Rock Cafe depan pintu masuk ni...tapi kami takpi la lagi masa ni sebab plan nakpi masa balik nanti...dah habes bergambar di depan pintu masuk USJ, masuk je ke dalam tu nampak pula globe USJ yang besar!yeah satu lagi spot wajibbb ambil gambar kalo datang ke USJ ni...so korang kalo taknak masuk USJ ni, boleh laaa ambil gambar je depan globe ni dulu....sebagai pemangkin semangat kalo-kalo nanti nak datang semula ke sini...
lepas ambil gambar dengan globe, kami pun menuju masuk ke USJ...terbentang gah depan kami Hollywood Dream - The Ride - Backdrop iaitu reverse roller coaster!haaaa terus rasa pening dan mual bila tengok ride nih!tu belum naik lagi tuh!hahahaha pastu masa nak masuk tu juga laaaa aku rasa bersyukur sebab dah siap-siap beli tiket masuk!sebabnya panjang giler okeh orang beratur nak beli tiket kat situ...
kemudian masa nak masuk melalui gate tu, tiket yang dibeli di JR tadi tu ditukarkan dengan tiket USJ yang sebenarnya!gambar abang spidermeng uolss....hehehe masuk je, tanpa buang masa kami terus nak menuju ke Hollywood! tapi sebelum tu sempat berjumpa dengan beberapa cartoon character yang comel iaitu Woody & Winnie Woodpecker dan Cookie Monster!yeayyy apa lagi harus la pasang strategi bergambar kan sebab ramai orang nak bergambar dengan diorang ni...dah la takde barisan...redah selagi boleh la kan...hehehe
then kami terus melalui kawasan Hollywood...banyak kedai-kedai gift di sini...tapi kami malas nak masuk laaa....dan kami terus berjalan sehingga tiba di 4D Cinema yang menayangkan cerita Shrek's Adventure dan Sesame Street Movie Magic...aku teringin nak tengok yang Shrek's sebab nak compare dengan yang di USS la kan, tapi masa kami sampai adalah waktu untuk tayangan Sesame Street, so layan je la kan...tak koser nak tunggu next tayangan...sangat excited masuk cinema ni nak tengok tayangan wehh...sekali diorang cakap bahasa Jepunnn daaa...habuk pun tak paham!dah la banyak bercakap....sobsss aku rasa boring sampai ngantuk-ngantuk la aku dibuatnya duk dalam tu....haa masa ini aku perasan yang kebanyakan pengunjung di USJ ini adalah orang Jepun sendiri...patutlaaa diorang buat semua dalam bahasa diorang...Jepun kan sangat mengagungkan bahasa sendiri....huhuhu
keluar dari cinema tu kami terus masuk ke Sesame Street Store...terdapat pelbagai jenis souvenir berkaitan Sesame Street ada kat sini...aku cuci mata je la memandangkan aku tak berbajet pun nak beli barang kat sini....tapi seriously comel-comel barangan kat sini...mayb sebab colourful kan...so rasa meriah je....anim sempat la sambar stokin Sesame Street...comel jer bulat-bulat mata dia tu...
lepas tu kami meneruskan lagi perjalanan di Hollywood...lalu laaa kawasan Wall of Fame yang menempatkan bekas tapak tangan artis ternama di Jepun dan harus lah seorang pun aku tak kenal!hahaha nasib la...nak wat cemana....bukan layan sangat pun cerita Jepun melainkan citer Oshin zaman dolu kala...takpun cerita volleyball tu dan juga Tokyo Cinderella Story....haaa tu jeee yang aku layan...tu pun kalo tanya sape pelakon dia, memang tak tahu la kannn....
dan kemudian kami terus berjalan melalui Hollywood, lalu di kawasan Animal Celebration dan Eternal Wish...activities lebih untuk budak-budak so kami decided malas nak masuk...juga terdapat beberapa restoran di Hollywood ini...nak tahu lebih details boleh la tengok map di website USJ nih....
di Hollywood ini juga terdapat lagi satu extreme ride iaitu Space Fantacy-The Ride...aku memang tak akan masuk la kalo extreme gini...so lepas kami bergambar denpan tempat ni, aku suh anim dan adik masuk main ride tu....aku tunggu dan lepak la kat luar tu je....sekali tak lama tu diorang keluar balik....rupanya diorang pun takut nak naik!anim la tu aku rasa tak berani...so adik pun malas laaa nak naik sorang-sorang...nasib ko la dik...layan je la akak ko nak sangat pi USJ tapi tak berani nak naik any extreme ride!hahaha
dah bila semua tak nak main Space Fantasy, kami pun meneruskan perjalanan menuju ke New York pula...terus ternampak 3D Cinema untuk Terminator 2!haaa harus la nak masukkan dah kalo semua extreme ride tak main, kita layan yang light-light gini je la...tapi masa nak masuk tu, ternampak kat jalan depan sikit tu ada persembahan Drumline Beat dah nak mula!haaa apa lagi, terus la kami ke sana!memang sangat happening persembahan diorang ni!sangat enjoy kami dibuatnya!pelbagai aksi menarik sambil bermain drum yang diorang persembahkan dan akhir sekali kami tak lupa nak berselfie dengan mereka!hehehe
kemudian kami patah balik ke 3D Cinema : Terminator 2....masuk je dalam ni memang dah rasa berada di dunia lain...ala-ala futuristik gitu....kami diberikan cermin mata 3D, tapi sebelum masuk ke dalam ruang tayangan, kami berkumpul kat satu kawasan, dan ada seorang perempuan berbaju merah bercerita pasal Terminator nih dan berkomunikasi dengan penonton!dan againnnnn in Jepang Language!haiyoooo aku tengok orang beriya-iya gelak, aku plak rasa annoying sebab suara nyaring perempuan tu dan aku tak paham hape pun!sobsss...nak tunggu adik translate dah lambat la kan....huhuhu pastu agak lama pulak tu kat situ sebelum masuk ke ruang tayangan...tapi kali ini aku boleh la layan cerita dia sebab banyak action walaupun dalam bahasa jepun....so boleh la paham sikit-sikit kan....
selesai tengok tayangan Terminator 2, kami singgah ambil gambar di hadapan globe USJ yang terdapat di cinema tu....tapi globe yang ini tak berputar la macam globe di hadapan USJ....globe yang ini macam pentas juga laaa...mungkin ada tayangan atau persembahan yang dibuat di sini...
kemudian dalam kesejukan, gigih bergambar di sekitar bangunan di New York nih....berangan la kejap kan...nak tunggu sampai sana betul-betul entah bila la kan...so bergambar di sini pun dah cukup buat masa ini...hehehe bangunan yang terdapat di sini ada yang cumalah lukisan je, tapi nampak macam real sangat....tapi ada juga bangunan yang betul la...memang menariklah!
masa berjalan di New York ni, cuaca sangat-sangat la sejuk!dengan angin kuat lagi...hadoiyai memang mencabar betul rasanya....teringat semalam adik ada cakap ramalan kaji cuaca mengatakan hari ini Osaka akan turun salji!wowww.....lepas teringat tu laaa, tetiba terasa ada ketombe putih halus berguguran di sekeliling aku!eceh drama sangat kan....jangkit ngan Bibie Karim le ni...hehehe wallaaaaawei salji di USJ ok!tapi tak lebat mana laa salji yang turun....tapi tetap enjoy laaa kan...bukan selalu nak jumpa salji ni....tapi keseronokan tak berpanjangan sangat pun sebab kesejukan melampu tuh...hehuuuu jom carik kedai nak masuk untuk panaskan badan sekejap!haaaa nanti kita sambung lagi dalam next entry yer! =D

24 comments:

  1. USS pon tak jejak lagi....
    tapi depan globe dah posing dulu....
    bak kata DJ pemangkin semangat nak ke US ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe....nanti smpai la tu....dekat je dah tu....mood pun dah amek tu masa amek gambar dpn globe....haaaa tak lama lagi sampai tu...hehehe

      Delete
  2. Mana lagi best USS or USJ?

    Berbaloi x dtg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Both ada kelebihan...taoi sebab sini sejuk, banding USS panas giler....so saya pilih USJ laaa....cuma tang tak paham tu je la kan...hehehe

      Berbaloi ke tak tu subjektif....kalo jenis memang layan games semua tu, harus la berbaloi pergi kan....

      Delete
    2. Hujan Leobat : kalau tanya JM..better USS dari USJ..tapi maybe ada view yg berbeza :-)

      Delete
    3. yup masing2 ada own view...myb sbb saya judge based on weather, bukan rides...sebab tak naik sgt pun....hehehe

      Delete
  3. Yeye yeahh...citer USJ dah keluar..beli tiket 6790 yen? lebih kurang RM222 je...kira murah lah tu kan..kalau beli di kaunter tiket rasanya RM300++ ek. JM ada citer sedih berkenaan USJ Japan ni..kalau ada org bagi RM1000 minta masuk USJ, JM tolak..better masuk USS berkali kali pun tak per..kalau DJ nak tahu reason nye perlu tunggu entri berkaitan...haaa..saspen tak?...Hari tu kami beli tiket di matta fair tiket RM217 lah..mula2 tak masuk USJ nak pegi Dineyland tapi mamat 2 org tu tak nk..so pasrah..pastu drg org cakap space ride tu best so beli lah tikat ke USJ...bila sampai ana...huhuh..bermula lah citer sedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yeke murah tiket tu...ntah la saya tak survey sangat, adik yang uruskan semua....tp JM beli di matta fair pun murah gak tu...wahhh apa ceritanya tuuu.....tak sabar nak baca.....isk JM ni, kalo orang nak bagi 1000 tu amek je la...jejak ke dalam, masuk toilet, pastu keluar la...dah dapat 1000...sapa nak bagi tu....leh 2x pi korea tu...hahaha

      Delete
  4. Replies
    1. syeida oh syieda....hehehe dah kenapa ko ni?hehehe

      Delete
  5. Si Syieda tu tengah tahan royan ah, dia memang minat masuk theme parks.

    Aku adalah antara manusia yang amik 'berkat' je depan globe & gerbang USJ tu. Haha demi nak gi HRS je pung. Merasalah jejak ke sana. Pastu kawan aku bengang bila dengae bunyi roller coster bagai. Sebab kat Disneyland kan xde ride extreme tu semua. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha oh ye ke...kalo ko suka syieda, sila lah ke USJ ni...kat Fukuoka ada 1 theme park extreme tapi tak ingat nama...cuba try search...hehehe

      hamboi ko berkat dpn globe je ye....hehehe ye la ko dah masuk Disney....aku teringin nak pi Disneyland Tokyo, Paris dan Florida...wah gitu kan cita2...hehehe roller coaster reverse tu aku takleh blah....sakit kepala wei...tu baru tengok je!kalo naik jadi apetah tak tau la...hahahaha

      Delete
    2. Omaiii...cepat weiii abiskan entry!!

      Delete
    3. Ok sblm posa aku abes kan entry jepang ni...tak byk dah ni....hehe

      Delete
  6. Sempat jadi kanak-kanak riang sekejap... Pada saya theme park ni tak banyak beza diantaranya... lagipun tiket masuknya mahal dan ambil banyak masa kat situ... Kalau saya pun ambil berkat je macam Bie tu pun dah cukup... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sy pun pi sbb adik nk sgt pi...tp last2 bkn main sgt pun...hehe tapi namanya nk repeat tmpt ni, mmg xde la kann...hahaha

      Delete
  7. DJ...rugi tak naik extreme rides..tapi macam annoying gak kalau segala mala show dia dlm bahse jepung..mana nak pahammm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanatron, aku mmg gayat sket...hehe so mmg bongok la pi theme park x naik extreme ride kan..haha aku tgk ada je tanda ibu ngndung ke, org sakit jntung xleh naik ke.. Konpem aku pun xnaik!hehehe

      Tang bhsa jepung tu laaaaa aku stress...atleast pi uss ckp english ok lg...ni nihongo, lemas aku!

      Delete
  8. Dulu kami sampai USJ ni dah malam, tak masuk pun sebab mahal..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiyooo kalo dah malam, mmg tak berbaloi laa nak masuk....hehehehe kena dtg siang la kasik berbaloi sikit tiket mahal tuh....hehehe

      Delete
  9. Luas banget kawasan USJ itu Mbak DJ. Oh ya, pemain drum itu orang Jepun kah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya mmg luas banget kawasan USJ tu...capek dibuatnya....hehehe lorhh kok warna kulit gitu dikatakan orang jepun?hehehe takla, itu orang negro tu...hehehe

      Delete
  10. Kat sini baru nmpak umat yg ramai tu bratur.. may be bila dah masuk dalam semua dah scatter all over the place kotnyer kan... he..he... Comel tol barang2 sesame street tu semua...geram nengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mayb kot...luas kan kawasan USJ nih...hehehe mmg comel...harga dia pun sangat comel...hahahaha

      Delete