Tuesday, February 11, 2014

Visit Malaysia Year 2014 : Selangor ~ Farm In The City

yeay sempena cuti hari wilayah hari tu, aku dan anim bercuti...so terus pikir mana nak bawa bambam sorang tu jalan-jalan kan...terus teringat nak pi petting zoo di Seri Kembangan...so tunggu dia bangun dulu, kul10 pagi baru la kami gerak dari umah...tapi sebelum tu singgah breakfast dulu di Teh Tarik Place di Bangi Gateaway...kami order mi goreng, nasi goreng dan megi goreng...makanan sini memang sedap...tapi ya Ampun...lembabnya servis!mak punya sampai dulu, dah habes baru aku punya sampai...anim punya plak, dah lama aku abes, pastu tanya dia 2x kot baru laaa sampai...dulu pun aku experience benda yang sama kat kedai ni...so memang sebenarnya servis lembab la nih..haish tak paham aku....
dah kenyang terus kami menuju ke Farm in The City di Seri Kembangan!betul-betul terletak di belakang Giant Seri Kembangan tu...kami sampai dah 12 tengahari..mak aihh panas giler weh...so terus menuju ke kaunter...bayaran untuk dewasa adalah RM30 seorang, dan RM25 untuk kanak-kanak...tapi zara tak kena bayar lagi la....a bit pricey la...tapi pada aku agak berbaloi-baloi...sebabnya banyak binatang dalam tu dan kita memang boleh pegang dan interact dengan binatang ni secara dekat...sebab tu namanya petting zoo...
so apa lagi, terus la kami masuk!mula-mula masuk ke Turtle & Tortoise Farm!haaa jumpa kura-kura yang sangat besar!zara memula takut...tapi bila tengok aku ambil sayur dari staff di situ dan bagi makan kat kura-kura tu, baru la dia berani...hehe good girl bambam!kemain dia nak bagi makan, tapi badan sikit punya jauh dari kura-kura tu...memang banyak kura-kura dalam ni yang dilepaskan macam tu je...kemain zara flying kiss and bising-bising mulut dia tengok binatang tu...hahaha enjoy!
keluar dari Turtle & Tortoise Farm tu, banyak binatang lain dalam sangkar macam ular dan biawak...yang ni takleh la nak lepaskan kan...hahaha mau menjerit orang dalam tu nanti...
then kami ke Bird Aviary pulak...haaa dalam ni memang banyak la burung-burung berkeliaran!sampai zara takut...hehehe tapi dalam takut dia tu, bila tengok burung merak mengibarkan bulu yang cantik tu, mulut dia terus whoaaa....whoaaaa....hahaha best lah memang banyak burung-burungan...dan berkeliaran je di keliling kita!
kemudian kami masuk ke Savanna pula...haaa kat sini ada pelbagai jenis haiwan berkaki 4!ada rusa kot...ntah aku pun tak kenal!hahaha berani plak kali ni zara bagi makan...memang ada je staff di situ, ready dengan sayuran..untuk kita beri pada binatang kat situ...hehe tapi masa nak ambil gambar ngan rusa (kot?), zara takut plak!hpastu ada juga kambing gurun...wah siap beraksi berdiri lagi bila staff di situ beri dia makan!besar betul kambing tu, tak dilepaskan plak...mayb dia mengganas sket kot..aku tengok aksi dia nak ragut makanan pun kasar lain macam je...hehehe
pastu, ada juga Vegetable & Fruit Farm...tapi kami malas nak pergi...sebab macam besar sangat je...lagi pun panas-panas ni...lemau la sikit kan..kami singgah minum sekejap di cafe yang disediakan...kemain haus nampaknya bambam...beriya minum vitagen sejuk tu...
dah lepas lelah, kami ke kandang arnab pula...wah banyak betul arnab dalam tu!selamba je dia lari ke kita!cuak la si zara masa ni...terus takut nak bagi makan...bagi dari jauh je, arnab tak datang, dia campak jer sayur tu!hahaha haish budak ni..hehehe
pastu di luar kandang arnab, ada Longkang Fishing!ada disediakan jaring untuk kanak-kanak menangkap ikan!suka zara tengok fish!duk tangkap tak dapat je...nasib baik ada baldi tepi tu, ada ikan dalamnya..haaa terus dia duk excited dengan fish tu jer!hahaha
then kami masuk pula ke Jungle Walk!dalam ini ada iguana besar warna oren!boleh pegang dan ambil gambar!tapi semua geli dan takut!hahaha ceyyy takleh pakai betul semua masuk mahal-mahal tapi tak berani pegang!hahaha ada juga kancil dalam ni...haaa yang kancil aku kenal sebab kecik kan...
kemudian akhir sekali kami tiba di kawasan Exhibition Hall...kat sini pun banyak binatang kecil-kecil yang kita boleh pegang dan bergambar!again, semua takut!hahaha aku je berani pegang anak ayam!lain-lain takde la...ada yang bulu-bulu apetah binatangnya...pastu ada iguana besar jugak...seram weh...hahaha!
pastu masa nak keluar, singgah tempat burung kakak tua...besar betul burungnya...zara suka la tengok bird kan..dia tau fish, bird...sebab atuk bela kat rumah untuk dia..tapi bird palsu laaa...fish je real..hahaha pastu tengok tempat pony ride...tapi tengah rehat la pulak...so kami pun terus gerak keluar dari situ...
actually ada Farm Activities tapi ada masa yang spesifik..masa kami pergi ni dah lepas sesi paginya...so antara aktiviti yang ada macam Toucan Feeding (11 am & 3 pm), Animal Show (11.30 am & 3.30 pm), Fennex Fox Feeding (12.00 pm & 4.00 pm) dan Pelican Feeding (12.30 pm & 4.30 pm)...haaa kalo nak pergi tu boleh la merancang masa ye!
dan akhirnya sebelum keluar, semua kanak-kanak akan dapat certificate of attendance!yeay!bestnya!1st sijil untuk bambam!hehehe memang bestlah kan!so overall, pada aku tempat ni sangat sesuai untuk kanak-kanak!tapi untuk orang dewasa pun okey juga...hehehe memang best dan berbaloi-baloi...tak terlalu besar, tak juga terlalu kecil...dan boleh interact dengan binatang-binatang dalam tu..memang best!so seterusnya kami ke mana?tunggu...... =D

12 comments:

  1. Merak tu lawa!!! Bangga lah tu orang tengok dia tu yang dia kembangkan sayap sikit punya lebar. Jeles ngan merak tetiba kan.

    Bawa budak2 gi zoo macam ni memang enjoy. Pasni Zara jangan campak hp MakNgah lagi ye. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah hampeh...nasib bambam kesayangan makngah, so makngah terpaksooo redhoooo je laaa kena campak pun....hahahaha tapi tempat ni meamng bestlah...aku suka....budak2 lagi la sukakan...hehehe

      Delete
  2. Gambar yg kat atas iguana tu binatang ape DJ? Sloth?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak aku lupa nama dia....hahaha tp tak pnah dgr pun sebenarnya...hehehe

      Delete
  3. ramai dah blog tempat ni... kena terjah secepat mungkin ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ye la....kena la cepat2 pergi dan membuat review...hehehe

      Delete
  4. Best jugak tempat ni..JM dpt tahu tempat ni bila baca blog PM..ada gak niat nak pergi bial tgk tiket je terus...fikir..nanti lah dulu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best JM...kami ni terpengaruh tgk nora danish bawak anak dia pi sini...tu nak bawa zara tu...lama dah plan nak pi...baru dapat pi...tinggal je mak abah si zara tu...sibuk sgt kerja...hahaha mmg harga dia mcm mahal sikit la...hehehe nasib zara free lagi...hehehe

      Delete
  5. best....saya nak jadi budak kecil balik le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mmg best jd kanak2 ni...stress free...hahaha

      Delete
  6. dekat je ni, tapi tula...tak pernah sampai dj, hehe...ramai yang cakap best tempat ni, cuma harga tiket je agak mahal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh la pi lepas ni orga...best jugak....hehehe

      Delete