Wednesday, January 15, 2020

South Korea Day 3.1 ~ Seoul

Sambungan dari: South Korea Day 2.2 ~ Seoul

so hari ketiga di Seoul kami bangun lambat sebab dah kepenatan semalam...lagi pulak kami nak kena kemas beg pagi ni sebabnya nanti nak terus check out dan letak beg di lobi...so dalam jam 9.30 pagi gak laaa baru kami siap dan check out...dari Myeongdong pagi tu, kami dah malas nak naik subway...hahaha macam biasa la kan aku dengan Sue ni...hehehe so kami ambil teksi dari Myeongdong menuju je Bukchon...teksi harga KRW5900 jer, ok la kan tak payah turun naik subway, tukar station bagai kan...heheh share dua orang baru berapa...pantas dan tuntas...hahaha so kat Bukchon ni teksi turunkan kami bebetul di Oneday Hanbok ni..yezzaaa hari ni hari kita nak sewa hanbok uols!fefeeling orang Korea sikit...hehehe masa perjalanan ke sini, lalu area Gwanghwamun Square dan Gyeongbukgung tu ramai gilaaa orang pakai hanbok ni, pastu banyak gilaaa dah kedai sewaan hanbok ni...seingataku dulu kala takde laaa banyak macam ni...hehehe...so sebabkan sesi kami adalah jam 11 pagi, so kami pi usha kawasan sekitar dulu, isi perut sikit...
kat main road tak jauh dari Oneday Hanbok ni ada kedai kecil jual roti...lepas usha menu, aku konpiden la nak beli twisted bread stick kat sini...makan plak dengan susu pisang dan biskut coklat beli di GS25 berhampiran...nyum nyum sedap laaa bread stick dia tu, yang lain aku malas nak ambil, ambil paling simple ikut keyakinan sendiri la ya...hehehe...sebab pada aku yang tak diyakini situ adalah chicken je la, yang lain tu ok pada aku...so aku on je laaa...ingat ya ikut keyakinan sendiri...
tengah syok makan tetiba ada 2 orang Malaysia sedikit berusia masuk...terus nak beli kat situ...tak tegur kitorang pun...sekali anak buah dia jerit dari luar macam cakap acik jangan beli sini tak halal!makcik dia laju tunjuk kitorang dan cakap boleh la makan...ehhh kau kan...terus aku pusing explain apa aku makan dan mengapa...gitu kan...makcik dia pun beriya la nak ikut cakap aku, anak buah dia beriya cakap jangan tak halal apa semua...hahaha deng terkebil kebil muka makcik tu tak dapat makan donut tu kan...hahaha alahai takpela, memasing punya pendapat dan pandangan lah...aku yakin je...hehehe...
dah siap alas perut, dalam jam 10.30 pagi kami pun gerak semula ke Oneday Hanbok...kat dalam ni dia tak bagi ambil gambar dah...sempat snap kat depan kaunter je, pastu simpan handphone...hehe so basically aku dah booking sewaan hanbok ni thru Klook dengan harga RM58 untuk 4 jam sewaan...so sampai sini terus tunjuk voucher code, then kena bayar deposit sorang KRW20,000 tak silap aku...then dia bagi beg untuk simpan barang barang kami dalam tu...pastu ada staff akan bawa kami masuk dalam bilik untuk pilih hanbok...kenapa aku pilih Oneday Hanbok ni?sebab dia ada plussize weh!hehehe aku leh pakai size 140, dia punya paling besar adalah 160...so sape lagi gemok sikit dari aku pun leh pakai hanbok kat sini...hehehe tapi nya hanbok plussize tak banyak pilihan sangat banding saiz normal...aku plan asal nak pakai warna terang sikit, sekali takde...ada warna pastel je...pasrah...dah siap pilih hanbok, dia pasangkan...then kita ke bilik aksesori, pilih cekak dan handbag...hehehe comel je aku rasa...then kita letak barang nak letak dalam beg dia bagi tu, pastu dia akan simpankan dan mula misi kita explore Bukchon dengan memakai hanbok gitu...ala ala balik raya rumah mak mertua laaa...hahaha...
maka bermula laaa sesi sakan bergambar...korang jangan jelek plak tau...taknak tengok sila scroll laju laju...hahaha tapi punya excited dapat pakai hanbok yang ngam dengan badan tu, memang happy sangat...hahaha kalo korang tengok hanbok aku paksa pakai masa datang kali pertama kat Korea, ya ampun kalo butang tu leh menjerit memang dia menjerit...hahaha tersepit dada aku dek ketatnya hanbok tu...hahaha kali ketiga datang kami pakai hanbok jantan plak...hahaha so kali ni teramatlah happynyaaa dapat pakai hanbok cantik...walaupun memula taknak warna pastel, tapi tetiba ngam plak warna pastel ni sebab tudung aku dan handbag aku warna shocking pink!memang menyerlah la kan...hahahaha matik laaa puji diri sendiri...
memula segan gak nak jalan pakai hanbok ni menuju ke Bukchon Hanok Village, tapi bila dah ramai yang pakai tu hilang juga la segannya...hahaha makin sakin berposing acah acah gadis korea pemalu...omg mana oppa ni, kalo ada oppa ni dah leh terus nikah dah...eh...hahahaha ok jom sambung tengok perempuan gemok berhanbok!hahaha...kasik chance sikit laaa fefeeling gadis korea di zaman Joseon...eh betul ke nama zaman tu...hahaha...
snap sana sini tu aku rasa tak sampai sejam pun...hahaha pastu kitorang penat dan rengsa dah...hahaha cukup laaa banyak lawa lawa dah gambar...hahaha haish mudah penat ni acaner nak pre wedding la, post wedding lah punya photoshoot ni...eh...hahaha pastu terus ajak Sue balik ke Oneday Hanbok, tapi sekali ternampak kafe kecil ni, so jom la singgah minum jap...feeling minum kat rumah mertua sikit...hahaha tapi bestnya kalo bebetul ada mertua yang ada hanok ni kan...hahaha...
dah berpakaian hanbok, minum di hanok maka kena lah order minuman korea gak kan...apa barang order americano kat sini...hahaha so kami order omija tea!nyummeh sedap...cuma yang sini punya ada rasa pahit kuat sikit kat hujung tu...tapi sedap laa lepas lelah bergambar, sambil feeling lebih sikit macam maharani plak...hahaha...nak duduk payah tau masa ni sebabnya kat dalam kain hanbok tu macam ada skirt besi tu...hahaha...taklama pun kami lepak sini...duk update media sosial, minum pastu bergambar sikit dalam tu...pastu kami gerak ke Oneday Hanbok...
masa jalan balik ke Oneday Hanbok ada orang duk sweet sweet...ingat oppa mana yang usha, rupanya geng adik yang dik sebelah aku masa dalam flight hari tu...alahai malu la hakak dik oi...gaya macam jantan sangat, sekali dijumpai berkeliaran di Bukchon dalam keadaan begini kan..kahkahkah tapi sib baik adik adik tu excited cakap cantikkk nya baju akak nak bergambar samaa...eh baju je ke cantik dik?iskkk korang ni kan...tak jadi nak belanja makan ikan bakar tau macam ni...hahaha adik adik ni duk tepi jalan duk pikir nak naik teksi sebab sorang member tu dah tak larat jalan, sakit kaki banyak sangat jalan...gelak besar aku dengan Sue ingat kenangan kami pertama kali ke Seoul dulu...siap merangkak masuk bilik...hahaha so lepas share info macam mana nak naik teksi kami pun gerak ke Oneday Hanbok...setel urusan pulangkan hanbok, amik balik beg dan deposit...pastu pi toilet sesiap semua...
dalam 12.30 tengahari kami dah ready nak naik teksi ke Dongdaemun pula...sempat message Bibie dan plan berjumpa di kedai ikan bakar famous kat Dongdaemun ni...punnnn tempat wajib aku kalo datang ke Seoul ni...hehehe kami datang memang masuk kedai no 2 tu, so naik atas duk order 2 ekor ikan bakar dan sotong pedas satuuu...tengah makan Bie baru sampai...terus laaa makan dengan jayanya...Allahu sedapnyaaa bertambah nasi aku...akucukup suka nasi korea ni, feeling sangat makan...sotong pedas tu memang sedap laaa...ikan bakar pun yummeh!total kami makan bertiga tu adalah KRW25,000 sahaja...ok la kan...kenyang!so dah kenyang ni, kemana kita seterusnya?tunggu...

8 comments:

  1. DJ ...

    Now I lagi ler berkobar nak ke Seoul nih .... bukan nak pakai pakaian ker apa ... tapi nak gi Makan makanan Korea !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sila refer blog ni tauuu bab makan2 kat korea tau...trip kali ni mmg bykkk makan best2. Previous trip lama2 pun ada gakkk...hehe

      Delete
    2. Dah tentu .... tak sabar rasanya nak ke bulan 8 nih hahahahahahah !

      Delete
    3. Wahhh best tuuuu...hahahah jeles lah!

      Delete
  2. Tak tahulah bilanya nak sampai Korea, tapi kalau pergi mmg akan ikut Itinerari DJ ni kot. Sebab tak rasa rasa serabutnya pi Korea dan tempat makan eh best best aja semua.

    Comel aje pakai Hanbook pastel tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe besttt pi la korea nanti...hehehe

      Delete
  3. Comel je kau berhanbok. Siap matching tudung ngan handbag ha. Oklah tu kontra warna sibaik masa ni kau x gigih message tanya color blocking bagai kan.

    ReplyDelete