Wednesday, June 26, 2019

Work in Singapore means JJCM in Singapore ~ Part 2


keesokan harinya, hari kedua berworkshop, aku turun breakfast sorang lagi..kali ni aku konpiden amik nasi goreng dia sebab staff Malaysia semalam duk promote, akak boleh makan ni kak...orang kita gak masak ni kak...hahaha gitu tau...terus semangat aku makan bertambah-tambah...hahaha...
then start la kita berworkshop hari kedua...aku plak sekali aku tunjuk skill tanya soalan maut pada presenter, sekali nasib baik consultant pun cakap dia nak tanya same question ngan aku, siap cakap oh lucky that I have someone who have same thinking like me...gituuu kau...hahahaha then lepas tu makin mesra la ngan konsultan kan...siap masa tea break duk tanya aku pasal Islam, pasal syiah semua...sebab dia belajar katanya...dia orang Australia, masa ni plak tengah kecoh pasal orang Australia yang tembak muslim kat Masjid Christchurch tu...dia duk cakap laa orang tu gila dan tak represent Australian...hehehe 
dan again masa lunch, menu sama je weh...ni je aku yakin nak makan...telan je laaa...janji kenyang...nasi lemak hijau dia, sambal ikan bilis dia...makan laa dengan lauk Brahims aku bawak dengan udang dan oyster sejuk tuuu...hahaha orang sebelah pun pandang serong dengan menu aku tauuu...hahahaha...nasib lah...
dan petang tu lepas abes workshop aku dengan bos dan Ibu Tanti dari Indonesia keluar berjalan-jalan...gigih kami jalan kaki menyelusuri tepi sungai tu tauuu...plan asal nak jalan sampai ke Clark Quay shopping mall je, tapi entah kenapa kami terus kan perjalanan sampai Chinatown...dalam hampir 2 km juga la berjalan...nasib baik redup, kalo tak berkecah gak ketiak!
sampai area Chinatown, nampak Mosque St, terus la masuk dengan harapan jumpa banyak halal restaurant...sekali nanhado weh..hampa gilaaa...jumpa la masjid, tapi tak masuk pun sebab perut dah ketar sangat dan taknampak langsung tanda-tanda ada kedai makan halal...kaki dah penat gila menapak ni...huhuhu...tanya orang dia suh jalan depannnnn lagi, ada Chinatown Food Street katanya...tapi macam jauh gak a few blocks kami jalan dari masjid tuu...huhuhu...
sampai food street terus happy nampak kedai halal tapi mamak la...so sempat pusing seround, dengan harapan ada kedai halal lain...tapi nan hado...so kami ke mamak je laaa semula...dah la kedai depan-depan tu duk jual chilli crab, teringin gila nak makan tapi diragui gak laaaa makanan dia...sobss...tak merasa aku nak makan chilli crab dalam trip kali ni, next time insyaAllah...
so basically ada 2 gerai laa yang halal ni...tapi aku tengok macam sedara mara dia juga laaaa...satu ni macam mamak laaaa ada macam-macam menu nasi biryani bagai, siap roti canai pun ada...dan gerai sebelah plak jual sate...menu takde la mengujakan, tapi sebab dah lapar, kita layan jer laaa...hehehe harga dia boleh tahan gak la...
dah buat order di kaunter dan bayar, so kita pi duduk meja yang ada tu...tak lama lepas tu mereka akan hantar makanan...aku duk makan Nasi Biryani Ayam (SGD8) then kami order gak 10 cucuk sate dengan harga SGD8.50...ok laaa nasi biryani dia, roti yang Ibu Tanti makan pun boleh laa...sate pun ok laaa...teh tarik bos aku minum cakap manis sangat...hehehe...
dah kenyang kami round Chinatown, aku teman mereka berdua shopping...dalam pada tu sempat la aku sambar beg unicorn untuk anak buah aku...kemain suka dia dengan beg tu bila dapat...kehulu kehilir duk bawak beg tu...haish sejuk hati makngah tau...hahaha...dan lepas dah sakan diorang shopping kami pun ambil teksi kembali ke hotel dengan tambang SGD10 sahaja...ok la kan share 3 orang...dan malam tu sekali lagi aku pengsan!
dan esoknya hari terakhir workshop...bangun pagi kemas beg sesiap dan bawak beg turun masa nak brekafast...then tinggal kan beg di concierge, dan kami ke workshop dulu...hari ni half day je workshopnya...lebih santai sebab dah last day kann...dan aku pun tak sabar dahhh nak meronggeng!hahahaha!
setel workshop, kami sempat laaa lunch kejap then terus gerak balik hotel dan panggil Grab untuk ke hotel seterusnya...hahaha sebab kan next hotel kena bayar sendiri sebab extend stay so kita duk hotel murah je iaitu Sandpiper Hotel di Indian St dengan harga SGD11...gelak besar boss Sandpiper Hotel dengar kami dari duk Four Seasons by Sheraton pindah duk hotel dia...hahaha takpela, janji murahhhh...hahaha...masuk bilik terus tido kepenatan!
lewat petang kami keluar nak cari makan...aku dah usha beberapa kedai sebenarnya tapi hasrat terbantut bila turun bawah hujan lebat gilaaa...nasib baik ada satu kafe halal berhampiran yang jual dessert menarik...so kita layan dessert dulu la...ada je kedai halal lain area hotel, tapi semua mamak...aku taknak dah...hahaha...
so kami ke The Malayan Council yang famous dengan dessert dia tuuuu...haa kami layan Classic Ondeh Ondeh Cake (SGD8.50) dan Durian PengatCake (SGD11.50) yang sedap gilaaaaaa...walaupun mahal kan, lelap mata je laaa sebab bos belanja!hahaha sebab kan mahal, kita minum air kosong je kat sini, percuma!hahahaha tapi serious kek dia sedap!aku memula ingat nak makan malam sini je bila tengok hujan tak berhenti, tapi bila tengok harga makanan dan duit dalam poket...tak jadi la...hahahaa...
dan bila hujan reda, kami jalan kaki ke Bugis St, dah tak jauh dari hotel kami...masa ni duk nampak kafe nama Qiji dan tengok ada sijil halal...terus ajak bos dinner kat sini jela...tak pernah tau pun ada outlet ni, nampak macam ok la kan...aku dah tak sanggup nak makan mamak...hahaha...sini pun nampak harga ok...
so aku makan Mi Rebus Special (SGD5.80) dan bos ambil Laksa (SGD7.20) then kami share Popiah Udang (SGD2.80)...boleh laaa makanan kat sini...takde la sedap sangat kat tekak aku...tapi ok laa...hahaha tapi jenuh gak abes kan...hahahaha...adoi!dan kali ni aku bayarkan makan kami...hehehe acah-acah kaya la sikit kannn..
then teman bos shopping jap dan kami pun gerak balik ke hotel semula...dah tua-tua ni aku cepat rasa penat...awal dah balik bilik...hahaha tapi tetappp kami nak simpan tenaga gak ni...sebab esokkk kami nak berjimba di Universal Studio Singapore!yeay!nak masuk kali ketiga dah ni aku ke USS, so tak sabar!hahahaha...

2 comments:

  1. Boss nya tu nampak muda lah sangat....he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muda gak la.. sbb bos kecik bkn bos besar 😂

      Delete