Friday, January 24, 2014

Restoran Slero D Timur, Ayer@8, Putrajaya

yeah as suggested by BibieKarim, walaupun dia sendiri tak sampai lagi, aku pi dinner dengan anim di Restoran Slero D Timur...yang terletak di Ayer@8 pada ahad lepas...aku tengok FB restoran ni, terus hati terpanggil-panggil untuk ke sana kan...hehehe so actually untuk ke kedai ini, aku baru sedar rupanya wujud kawasan baru ini di Putrajaya...serious hoih aku tak tau kawasan ni wujud!walaupun bertahun koje kat sini...so sampai je di kawasan ni, aku tengok banyak gile kedai!tapi semua belum buka...adalah dalam 3,4 kedai je yang dah beroperasi...so Slero D Timur adalah salah satu daripadanya....memula susah gak nak cari sebab lokasi dia ke belakang sikit..tapi sebab lokasi belakang laaaa dia punya view dari restoran tu adalah tasik Putrajaya okeh...siap nampak jambatan dan Masjid Besi lagi...silap-silap nampak opis aku dari sini!hehehe aku tengok FB dia, masa malam New Year baru ni, orang layan bunga api dari restoran ni je...terbaiklah kan...sambil layan steamboat...eh...
so meh tengok kami order dan makan...pergi berdua je, tapi nafsu makan kemain..semua nak order kan...so kami ambil crispy duck with canai (RM18) sebagai pembuka selera..eceh buka la sangat kan...lepas tu untuk main course, aku ambil lambchop (RM19.90) dan anim makan chicken fried rice (RM15)...sebagai pemanis mulut kami ambil banana fritters with ice cream (RM7.90) dan air ribena soda (RM6)...so jumlah keseluruhan adalah RM66.80...harga ini sudah termasuk 10% service charge....makanan dia?haaa untuk pembuka selera tu, memang sedap!lagi-lagi sos dia tu..memang meletup!cuma aku ada cakap gak ngan adik tu, kalo laaaa daging itik tu boleh moist lagi, tak kering sangat, mesti lagi sedap sebab dapat rasa daging itik tu...tapi tetap sedap dan rangup la...pastu lambchop tu memang sedap dan lembut...aku rasa dia ketuk daging tu untuk lembutkan....sos dia dia pun sedap...nasi goreng pula, anim cakap biasa je...ok la pada aku..cuma kalo ada sup lagi best kot...tak kering sangat...banyak songeh kan aku kan...hehehe pastu banana fritters dia ok juga...anim yang suka menda ni...aku tak minat sangat dengan dessert ni...kecuali kalo yang coklat kek ke, apa-apa yang bercoklat lah..so overall makanan sedap, persekitaran bersih, view cantik...harga pun ok la...what to expect kan, ni putrajaya kot...hehehe
then lepas 2 hari, aku ajak pula geng-geng opis aku pi lunch di sini....haaa sampai 7 orang aku hangkut sekali...sampai je kedai dalam jam 1.15 petang, lengang!mungkin tak ramai lagi orang tahu kedai ni..lagipun kedai sekeliling dia semua belum buka, kedai ni pula terletak di aras bawah jalan raya....sebab dia mengadap tasik...jadi possibility untuk orang perasan kedai ini adalah rendah....so kami pun order la makanan...hampir semua order nasi kukus dan nasi kerabu yang promosi...iaitu berharga RM5.90 sahaja!murahkan....staff tu cakap, beza dengan yang bukan promosi, portion promosi ni kecik sikit...harga yang biasa RM10.90...so kami try je dulu..nuurul plak order traditional chicken sandwich....sambil tunggu makanan, aku order brownies yang sedappppp sangat!harga RM9 satu slice...dan asie order red velvet cake dengan harga RM6.90....nasi sampai, yang order nasi kukus cakap sedap, ayam rempah pun sedap, kari dia pekat dan sedap....cuma untuk aku dan kaknora yang order nasi kerabu, nasi dia kering sikit...tapi yang lain tu sedap la...sambal dia, ayam dia....dan portion yang promotion ni pun takde la sikit sangat sebenarnya...kenyang je kami makan...hehehe pastu nuurul punya sandwich pun sedap juga walaupun lambat sikit sampai berbanding nasi kami....ok next time leh layan steamboat plak!hehehe

10 comments:

  1. Sob! Sibaik ada ko yang wakilkan, kalau x ntah bila dapat buat review pasal kedai ni. Haritu nak singgah before gi Korea tapi flight dari KK lak lambat masa tu. Xpe nextime turun Kolumpor, harus singgah sana. Thanks DJ.

    p/s Menahan liur dari meleleh ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie, bos aku suka environment sini...dia pergi ngn geng2 dia malam aritu....so next week ada farewell. dan2 request kat aku buat kat situ...hahaha

      tak lama lagi sampai le ko ke situ...pastu ko jerit2 nama aku kat tasik tu, nanti aku sampai!hahahaha

      Delete
    2. Nak pergi jugak.

      Delete
    3. Ajak le abg chulan pi....

      Delete
  2. Jarang turun Putrajaya.. maka sendiri pun tak tahu akan kewujudan nyer..
    tapi macam mana Bibie Karim boleh suggest pulak.. padahal dia jauh nun di sabah dan tak pernah sampai huhuuu.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni kdai kwn Bibie...hehe meh le dtg putrajaya...leh mkn kt sini...hehe

      Delete
    2. Ni kawan nye kedai lah Afif. Haha xmenahan siap suruh si DJ ni pegi dulu. Alang2 dah dekat.

      Delete
    3. Arini aku pi lg sbb buat farewell opismate kt situ...hehe

      Delete
  3. Sedapnya.. sadap lagi kalu orang belanja

    ReplyDelete