Sambungan dari: Tujuh Minggu dengan Perintah Kawalan Pergerakan
dah beberapa hari kita masuk era PKPB dah kan...huhuhu aku rasa pergerakan orang makin bebas laaa...ada beberapa tempat masih kontrol kemasukan orang macam kedai runcit dan kedai makan...tapi aku tengok tak strict macam dulu dah...masa aku singgah Cold Storage kat Alamanda pun aku tengok ramai orang dalam Alamanda, berbanding sebelum ni tak de orang pun...huhuhu semoga tak keluar la new cluster ya...huhuhu...kat jalan pun dah makin ramai orang, sebelum ni aku leh sampai pejabat dalam masa 25 minit je, skang 40 minit gak nak sampai...huhuhu...
6 Mei 2020 (Day 50) masuk kerja macam biasa la awal pagi duk update date, tengahari masuk data data baru dari semua negeri...then prepare laproan bagai...hari ni meriah dapat sumbangan...ada sekotak kurma cantik dari PM untuk petugas barisan hadapan gitu...hehehe pastu petang sikit dapat McD, Pepsi dan juga makanan dari pelbagai pihak...Alhamdulillah...rezeki ramai menyumbang kat CPRC ni sesekali tu...hehehe...
balik rumah sempat laaa aku masak udang goreng tepung, adik masak stew kambing, mak masak ikan bawal sweet sour dan sayur paku pakis...kak ipar masak gulai lemak ayam dan dessert...Allahu kenyang ya amat hari ni makan....sedap gila udang tu sebab fresh...pastu banyak gila aku goreng, memang puas lah makan udang celup tepung tu...hahaha bertambah tambah!first time makan stew kambing, Allahu sedap gila..berlemak!
7 Mei 2020 (Day 51) merupakan cuti Hari Wesak...tapi macam biasa laaa tetap kena kerja kan...tapi yang bestnya data semua setel awal, so kami boleh balik awal laa...dalam jam 4 lebih petang tu aku dah keluar pejabat dan balik rumah...jalan tak jammed, so 4.30 petang sampai terus mandi dan solat...then aku mula bersilat kat dapur...aku buat inti popiah carbonara dan kemudian buat kuih badak berendam!hahaha setel buat kuih badak berendam, inti popiah dah sejuk, baru laaa balut dalam kulit popiah...both menu sedappp dan mendapat pujian ramai...hahaha!
selain popiah dan kuih badak berendam, aku masak juga ikan celup tepung yang menjadi pojaan ramai ni...hahaha serta aku buat bandung soda...siap semua je aku terus pengsan kat depan...hahaha penat gila weh!mak aku dah siap masak gulai lemak daging salai dan sayur kobis goreng...kak ipar aku masak sambal telur...sedappp semua makanan...
8 Mei 2020 (Day 52) sedar tak sedar dah masuk separuh bulan kita puasa weh...haaa naik kereta pi kerja pagi tu, sekali radio dah main lagu raya dahhh...huhuhu memang tak sedar langsung masa berlalu duk kerja hari hari kat CPRC ni weh....huhuhu hari ni merupakan last day Farah plak kat CPRC dari team kluster juga...huhuhu makin lama makin ramai plak kena balik pejabat masing masing kan....ye la kami semua ada kerja hakiki masing masing...huhuhu...
balik petang tu aku dah macam penat so aku masak sayur je la...aku buat sayur pakchoi ala chinese kegemaran semua ni...senang dan simple je cara buat dia...korang wajib cuba tau...just celur sayur pakchoi dalam air mendidih yang diletakkan minyak bijan...then keluarkan letak dalam pinggan...kuah dia just tumis chopped garlic, oyster sauce dan tepung jagung...wallaaa sedap gila!hehehe mak dah masak ayam kurma dan tauhu sumbat dengan kuah kacang...pastu siap goreng baki popiah karbonara semalam...
pastu hari ni banyak plak dapat makanan sumbangan orang...kat pejabat je ada orang bagi pulut kuning, kuih tart nenas dan roti john...Alhamdulillah...then jiran pun bagi pulut dan kek coklat sempena cucu dia bersunat...haaa consider new norma la ni, takde dah kenduri, orang sedekah makanan hantar kat rumah je la, elakkan berkumpul reramai ya...
hari Sabtu 9 Mei 2020 (Day 53) masuk pejabat tak ramai sangat orang....so sejuk lain macam...aku sampai rasa nak demam...haaa bila rasa nak demam ni cuak gak la kan risau weh keluar kerja ni, takut anytime leh terkena jangkitan kan...almaklum banyak juga kes yang positif Covid-19 ni takde simptom kan...huhuhu takut...haaa sebabkan kesejukan melampau, petang tu aku turun kat lobi check suhu...ye la, risau la kot demam ke...Alhamdulillah suhu normal...
balik tu singgah Cold Storage, kena tulis nama dah...aku sempat la sound guard tu sanitize selalu pen tu...tak pasal kang jadi agen penyebar Covid-19 plak nanti bila ramai orang pegang kan...huhuhu terus lepas tu aku takde selera nak beli barang, keluar balik dengan tangan kosong...huhuhu sampai rumah mak dah siap masak semua dah....dengan asam rebus ikan, sambal kentang bilis, ikan siakap dan sayur brokoli...nyummeh!bertambah makan dengan sambal kentang tu....sedappp!then adik aku duk goreng akar apetah...makanan jepun katanya...layan je laaa...
10 Mei 2020 (Day 54) hari Ahad dan finally aku dapat cuti selepas seminggu lebih kerja nonstop...hehe eh tapi takde la cuti sangat...sebabnya still kena update data...cuma boleh la bangun lambat sikit pagi tu....dalam kul 10 pagi aku dah ready depan laptop siapkan kerja sampai kul 2 petang...kalut gak laaa analyse data kat rumah ni sebab takde orang nak bincang...plus boleh plak masa ni la banyak isu kluster aku pegang...sobs!berasap kepala!
lepas siap kerja, aku solat dan rest kejap...pastu terus turun bawah nak prepare berbuka sempena celebrate birthday abah aku dan hari ibu...haa tema menu adalah makanan barat...so aku siapkan dulu shepherd's pie dan masukkan dalam oven...lepas tu naik solat Asar, then lepas tu baru turun balik siap kan goreng ayam untuk hainanese chicken chop, masak sayur, masak garlic butter rice dan bakar kambing...haaa pastu buat air mangga meletup sebab banyak sangat mangga kat rumah ni...hehehe ya Allah kenyang gilaa makan weh....banyak gila makanan!hehehe pastu adik aku order kek gak...butter kek sempena hari ibu, dan kek gula hangus sempena birthday abah aku...
11 Mei 2020 (Day 55) hari ganti cuti Nuzul Quran plak...adoi banyak gila cuti umum kan bulan Mei masa kena kerja kat CPRC ni...huhuhu pasrah la...tapi best sebab leh pakai jeans je kalo hari cuti...so santai la kan...sebabkan cuti semalam, so hari ni aku sampai awal la sikit banding orang lain...orang lain datang lewat sebab nak simulasi untuk masa raya nanti...kalo datang lewat sikit, leh siap tak data sebelum meeting dengan DG...haa first time la aku sampai pejabat, pintu bilik team kluster tak buka lagi...hahaha masuk je nampak jadual kerja raya kitorang!hahaha hampeh diorang kena kan aku!
balik petang tu aku macam malas nak masak....so adik aku take over dapur...dia masak tomyam salmon belly, telur dadar, sayur pakis goreng dan burger masak kicap...mak aku plak just goreng ikan dan buat sambal belacan mantoppp...then malam tu lepas terawih aku duk pulun buat tepung pelitaaa untuk Abah aku...kalut haih, kul 9.45 malam baru nak buat, sib baik cepat siap...kul 10.15 malam setel dah...hahaha pandai dahhh...cumanya terkurang tepung, so macam cair sikit adunan kali ni...hehehe...
oh ya sebab kan hari ni besday Liana, tapi dah masa PKP ni takleh nak jumpa celebrate kan, makanya aku ambil inisiatif usha Grab Food yang sekitar rumah dia..then aku decided nak belikan Inside Scoop sebagai birthday treat untuk dia...hehehe memang aku tak bagitau dia pun...aku bagi address dan nombor telefon dia kat rider Grab tu...then masa dia ambil tu baru budak tu cakap dari Kak Dayah....hehehe seronok sangat la dia, sebab aku memang sajeeee je taknak wish dia langsung dari pagi...dah dekat kul 6 petang baru sampai aiskrim ni kat dia...hehehe dia cakap sedappp...aku pun tak pernah makan lagi Inside Scoop ni...hehehe...seronok plak kan duk order Grab Food untuk orang ni kan...hikss...
12 Mei 2020 (Day 56) kerja macam biasa...sebabkan hari kerja so kena masuk macam hari kerja laaa...kul 8.30 pagi masuk, 5 petang balik...hehehe hari ni entah kenapa macam lambat sikit data dari negeri masuk, so gatal laaa kami duk pasang kamera buat hyperlapse ambil gambar situasi kami bekerja...actually team aku ada 6 orang tapi takleh masuk dalam kamera sebab kedudukan diorang tak ngam nak masuk sekali dalam video kami...hahahaha!layan je la....
dan balik petang tu, again mak aku siap masak dah...hari ni birthday abah aku, makanya kami dah plan mak masak semua lauk kegemaran abah...mak masak gulai lemak udang nenas, ikan keli dan talapia goreng cili api, sayur kangkung, ikan masin rangup dan juga sambal belacan meletop...sedap gila, aku pun makan bertambah...hahaha udang kalo masak ngan nenas memang manisss je kuah tu...sedap!
lepas berbuka sibuk laa aku nak tulis atas tepung pelita aku tu kan.....aku guna pencungkil gigi dan sirap merah!hahaha dah siap sibuk aku panggil abah yang tengah hisap rokok kat luar...hahaha tu muka dia masam kena paksa bergambar tu!hahaha nasib laa dapat anak perangai gini kan...hahaha yeay abah suka tepung pelita aku ni walaupun tercair sikit...siap bertambah tau...hehehe...
dan untuk moreh plak, adik aku masak steak untuk birthday boy....hehehe sedap gilaaa steak dia...makan plak dengan mashed potato campak campak by aku je...hahaha kebetulan ada dua bijik kentang baki buat shepherd's pie aritu, aku buat la mashed potato...ya ampun sedap gilaaa...seronok sangat lah abah aku tu...hahaha sebabnya kami semua tak wish dia siang tadi, abang aku je wish...siap cakap lagi sebelum buka, abang je wish dia...hahaha sekali malam ni kami celebrate lagi...hahahaah!Alhamdulillah...korang doakan abah aku bahagia dan sejahtera dunia akhirat ya...aku doakan abah korang juga...insyaAllah...
aaaaa menu2 nya buat terliur. hehe. badak berendam tu nampak sangatttt sedap..
ReplyDeleteHehe badak berendam tu rupanya senang gilaaa nak buat 😍
Deletebadak berendam, tepung pelita & air mangga meletup..perghh..telan ailio dah ni..
ReplyDeleteHehehe sabarrr nak buka daaa
DeleteMengoda gambar last tu
ReplyDeleteHehehee...
Delete