Friday, September 8, 2017

Trip to Busan Day 1 Part 2

Sambungan dari: Trip to Busan Day 1 Part 1

sampai di Mint Paradise jam 12.30 tengahari, bilik kami dah ready...booking thru Agoda dengan harga RM133, tadaaa inilah bilik kami...complete semua ada!cuma katil je kecik..hahaha...tapi sebab kami tido satu malam je, tak guna pun segala kelengkapan yang ada tu...siap dengan microwave, peti ais, mesin basuh...tv pun kami tak sempat buka weh...hahaha...balik bilik terus mandi, solat dan tidooo...
jam 3 petang barulah kami bersiap untuk keluar untuk ke Taejongdae Recreation Area...kami menaiki bas no 88 di bus stop berhampiran Exit 7, Busan Station...dan perjalanan mengambil masa dalam 45 minit...masa dalam bas ni cuak gak dalam hati...sempat kee nak ke sana ni...
sampai je terus usha kawasan dan berjalan ke arah kaunter tiket Danubi Train...train yang akan bawa kita berjalan dalam Tajongdae ni...boleh je nak jalan kaki dalam ni, cuma larat tak larat je laaa sebab kawasan ni besar...lagi plak kalo beli tiket train ni leh je naik dan turun kat mana-mana spot kita nak pergi...dengan harga KRW2,000 sahaja...ok la kan...
stop pertama kami adalah di Observatory Deck...tapi masa kami datang ni napetah tutup la pulak...so takleh masuk pun dalam dia...cuma leh intai-intai kat bahagian luar tu je laaa...layan la juga laut terbentang luas tuuu...dengan banyak gila kapal...matahari pun nak terbenam...takde apa pun lah kat sini...
then ingat nak tunggu train, tapi lambat sangat...tengok map tak jauh pun lagi next station...so kita jalan je la kaki kan...petang tak panas pun so syiok je jalan-jalan tu sambil bergambar...sebabkan dah petang, macam tak ramai orang sangat dah berjalan masa ni...
stop seterusnya adalah di Yeongdo Lighthouse...kat sini memang kena menurun laaa untuk sampai ke lighthouse ni...masa turun laju la kan, tapi bila pikir nak naik balik kang, rasa nak nanges jer laaa...hahahaha tapi sebabkan pikir mungkin ini kali pertama dan terakhir ke sini, kita redah je laaaa...
dari lighthouse tu kita nampak orang ramai turun ke bawah lagi, ke arah batu kat bawah tu...masa ni pikir gak kalo turun mesti cantik...tapi pikir nak naik balik nanti...turun ke lighthouse pun dah mengah...apa tah lagi kalo turun ke Sinseon Rock itu...hehuuu...tapi dah alang sampaikan, turun je laaa...
seriously memang berbaloi pun turun sebab cantik kat sini...lagi plak masa kami kat bawah tu dah sunset...tak nampak la mataharinya, tapi nampak la remang-remang orennya tuuu...cantik...kami melayan gak la melepak masa ni walaupun dah takde orang sangat....
dah sakan kita bergambar kat bawah tu, mula laaa sedar diri dan mendongak ke langit...ya ampunnn tingginya nak kena daki balik ni...hahaha pasrah je laaa...kami slowly naik semula ke lighthouse dan terusss daki lagi menuju ke train stop...mengah wei!dalam sejuk pun berpeluh gak la kami...
then tak lama tunggu train pun, kami pun kembali ke pangkal jalan...naik bus no 101 untuk kembali ke Busan...sempat la memasing tido dalam bas melepaskan lelah...ye la berjalan seharian kan...dah la semalamnya tido dalam flight...tak berapa nyenyak...
sampai di Busan, kita terus ke Busan Station untuk naik subway ke Dusil Station...jauh gak la station ni dari Busan..tapi gigih laaa semata nak menjejakkan kaki ke masjid di sana dannn carik makanan halal...macam la kat dalam bandar tu takde makanan halal kan...hehehe...
sampai je di Dusil Station, kami terus ikut direction untuk ke Cappadocia Restaurant...restoran yang menyajikan makanan turki ni...masa kami sampai ni, memang takde orang langsung...tak tau la sebab dah lewat ke apa...risau gak ada lagi ke makanan ni...
nasib baik staff dia cakap ok boleh jer order...terus dengan rakus usha menu...ada laaa beberapa pilihan makanan turki kat sini...macam biasalaaa ada kebab dan pita...ada nasi juga...pilih je ikut tekak...dan poket...sebab harga dia leh tahan laaa...pasrah je laaa, janji halalan toyyiban!
aku pun dah tak ingat sangat apa yang aku dan sue order...tapi satu tu macam roti, satu lagi ada nasi...both served dengan daging dan cheese...sedapppp...cuma macam kecik sikit la portion dia untuk kami berdua yang kelaparan ni kan...nasib baik laaa memasing diet...eh. takde la kebuluran sangat...
setel isi perut kami ke belakang restoran ni, untuk ke Al-Fatah Mosque...sempat berjumpa dengan imam muda masjid ni, orang Indonesia...siap dia pelawa kami masuk dan bersembang...segan gak memula, tapi ramah orangnya, so hilang la segan kitaaa...hiksss...
selesai bersembang dengan imam muda, kami pun bergerak pulang ke bandar Busan balik...naik subway sampai ke Jagalchi Station untuk ke Busan International Film Festival atau BIFF...tempat ni meriahlaaa malam-malam...kat sini lagi meriah bila ada film festival...niat hati nak pi cari hotteok je masa ni...hahaha supper la kita kan...sebab dah penat nak jalan-jalan sangat....rezeki, dapat makan hotteok yang super famosu ituuu tanpa beratur panjang...hahaha rezeki gila sampai takde orang, tapi tengah kami tunggu hotteok kami, tetibaaa ramaiiii orang beratur!hahaha...sedap gilaaa weh hotteok dia ni...nyummeh!
dah dapat hotteok, gatal pula nak minum kopi...tak sah la kan kalo ke korea ni tak melayan kopi dia...kami try Angel-in-us Coffee...boleh laaa...tetappp Paris Bagguete di hati kami...hahaha...lepak kejap, then kita gerak balik ke guesthouse...
sampai bilik, siap-siap untuk tido dahhh...sebab esok awal pagi dah nak gerak ke Seoul..yeay rindunyaaa dengan Seoul!dan kita tido malam tu sambil bertemankan Song Jong Ki...Eh!hahaha muahciked!

2 comments: