Thursday, September 7, 2017

Trip to Busan Day 1 Part 1

pada 1 November 2016 yang lepas, aku bersama Sue telah ke Korea Selatan buat kali yang keempat!trip oversea pertama dan terakhir aku di tahun 2016...kira tolak tepi yang pi oversea sebab kerja la kan...flight kami jam 10.55 malam menuju terusss ke Busan!sebabkan dah lama tak naik flight bersama, ko gayat sikit asyikkk nak bergambar!kasik chance la eh...hahaha untuk yang tak tahu, masa first time aku ke Korea pada tahun 2012, masa summer dengan Sue..kitorang berjanji nak complete kan 4 musim ke Korea ni bersama...dan Alhamdulillah, dah pergi summer, winter dannn spring bersamaaa...dan kali ini adalah musim autumn....
tiba di Gimhae International Airport, Busan pada jam 6.10 pagi waktu tempatan...terus pergi cari susu pisang duluuu...untuk alas perut...happy gila weh jumpa susu pisang ni, itu tandanyaaa kita dah sampai di Korea kannn...benda wajib dan pertama cari di Korea ni...selain tu kita beli gak kimbap segitiga ni untuk alas perut juga...nyum nyummm...
then kita pergi ke changing room yang terdapat berhampiran 7E, bila keluar dari arrival hall dan pick up luggage tu untuk solat subuh...dan kebetulan toilet kat sini juga ada bidet, so selesa la nak buang air dan berwuduk...takde orang pun dalam changing room ni, so selesa je la nak solat dan siap-siap sikit...tak mandi dari semalam kan...hehehe...
selesai solat dan light breakfast, kitorang pun berjalan keluar dari airport menuju ke train station dia...dekat situ je untuk naik train menuju ke bandar Busan...masa pergi ni tengah hot cerita Train to Busan...banyak laa gambar hero kat train station sana kan...kita pun tak lepas peluang laaa...hahaha
dari Gimhae International Airport, kita naik train hingga ke Busan Train Station...then kita jalan kaki menuju ke main train station untuk tukar tiket KTX untuk ke Seoul esoknyaaa...aku dah siap beli online tiketnya, ni kira nak tukar la voucher tu menjadi tiket...siap-siap tukar senang sebab esok nak naik train paling awal...harga KTX kami ada KRW59,800 seorang...agak mahal la, tapi sebab kami kesuntukan masa, pasrah je laaa naik train laju ini...
dari KTX Station kami jalan kaki menuju ke Mint Paradise iaitu Guesthouse kami untuk satu malam di Busan ni...follow je instruction yang diberikan, tak jauh pun dari station tadi...masa sampai ni, takleh check in lagi, makanya kita letakkan beg dan tumpang toilet je laaa kejap kan...lepas tu kita cabuttt...banyak tempat nak explore ni dalam sehari di Busan!
yang pertama sekali haruslah kita keee Jagalchi Market!yeahhh sebelum pape harus isi perut dulu kan...naik train ke Jagalchi Station, then follow je signage and crowd kat situ...semua pun menghala ke market ni...dari jauh dah bau ikan dah...hahaha...memang banyak la kedai dan gerai jual seafood sebelum nak sampai Jagalchi Market tu...
masuk dalam market ni, kat belah bawah tu orang jual seafood mentah...boleh la beli kat bawah ni dan bawa naik ke atas untuk masak...tapi kami tak tengok pun sangat kat bawah ni...terus je naik tangga menuju ke belah atas...kawasan restoran...
sampai kat atas tu memang banyak ok restorannya...saling bersambung pula tu...so konpius kejap...dah la tak study sangat kedai mana nak terjah...hahaha sekali ada ahjumma tegur dan cakap halal, halal...hahaha haaa terus kita yakin ngan ahjumma tau...maksudnya dia paham la kehendak kita dan biasa la tu orang Malaysia pi kedai dia gamaknya....kedai dia betul-betul tepi tangga tu...terus malas nak pikir, kami duduk je kat kedai dia...
dah duduk, terus laaa kita usha menu...banyak gila pilihan sampai rambang mata wehh...tapi orang cakap kalo dah sampai Jagalchi Market ni, wajib try 'hoe' atau sashimi diorang...haaaa pastu banyak laaa menu lain yang menggoda jiwa...harga dia boleh tahan parah poket juga la...so pilih la dengan bijak yer!
dannn kitorang pilih apaaa...haaaa sebabkan first menu kan...so kita tamak la sikit...kami order sashimi satu set...aku tak ingat ikan apa yang kami pilih, tapi memang suggested by ahjumma tu laaa...then gatal tambah plak grilled flatfish dannn seafood panjeon atau pun pancake!haaa total makanan kami adalah KRW80,000!hahaha...overall kami sangat sukaaa sashimi tu!sedappp...ahjumma siap ajar cara nak makan...balut ikan dalam sayur tu...letak segala macam banchan tu...cumanya grilled fish tu kureng la pada aku....pancake sedap!nyummeh...
bila dah kenyang baru la semangat sikit nak menjelajah Busan kan...sooo destinasi pertama kita adalah ke Gamcheon Culture Village...dari Jagalchi Market ni, kami naik bas no 2-2 di hadapan GS25 Mart tu...bus stop ni berhampiran dengan Exit 1, Jagalchi Station...
turun di Gamcheon Culture Village ni...kitorang terus ke Tourist Information Centre dia...kat sini kita tanya la apa yang patut then kita beli peta dengan harga KRW2,000...beli satu je la, kita share...kedekut kan...hehehe...dannn lepas tu kita pusing laaa ikut peta tu...tak pergi semua pun, singgah mana yang jumpa je laaa...jom layan gambar je la eh!
gigih la berjalan kan dalam culture village yang besar gila ni...ada masa sesat-sesat gak sebab tak paham peta...hehehe dan ada satu masa tu lalu tangga yang hazabbb gila...nak nanges je rasa weh...nasib baik turun masa ni tau...tapi sakit gak la lutut...
tapi untungnya lalu tangga tu, kami dapat pergi ke lokasi pengambaran Running Man!hehehe ka rooftop Community Centre ni...apa lagi, sakan la bergambar masa ni kan...tak sangka juga dapat jumpa tempat ni sebab baca orang cakap macam payah nak jumpa...hehehe...rezeki kami laaa...tapinya lepas dari sini, nak balik semula ke tempat naik bas, hazabbb mendaki tangga wei...semput gilaaa rasa!hahaha...
sebabkan dah penat, so dari Gamcheon Culture Villaga ni, kami naik teksi je laaaa balik ke Guesthouse dengan harga KRW7,000...hahaha ni la dia aku dengan Sue...memang sukaaa naik teksi kalo ke Korea!hahaha entah la, dari pertama kali datang sampai kali keempat ni...rasa lebih berbaloi weh...hahaha....

8 comments:

  1. naik teksi senang sampai. kalau naik tren pun kadang sama gak harga dgn tambang sorg kan?

    tapi kagum la dh pergi sana empat2 musim....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol. Lg berbaloi dr segi masa dan tenaga...n kdg lbih murah klo rmai2...hehehe

      Gigih kan pi sampai 4 musimmm...hehe

      Delete
  2. naik teksi kat korea harga tak mahal sgt kalau share2, aku penah naik after midnight still ikut meter gak. salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...bagus teksi kat korea ni. I loikeee...lg klo dpt driver mcm oppa jong ki. Eh.

      Delete
  3. cepat sambung... hehehhe sume korea trip dj i follow okay.. hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ye ke...haha tqqq...teruskan mnanti ye.moga terus tabah nak menaip ni...πŸ˜‚

      Delete
  4. santeks2x gambar weh..iols suka gambar kasut pink dengan jeans tu..uniknye lahai DJ

    ReplyDelete