Thursday, July 27, 2017

Bibir Merah Trip to Penang

trip ke Penang dengan Dini, Amoi dan Sue pada bulan Februari tahun lepas sempena melayan Dini yang dah gatal kaki, lama tak dapat berjalan...dan trip dinamakan Bibir Merah Trip sebabnya asyikk nak tonyoh bibir je dalam trip ni, siap terjah Sephora bersama kauuu usha alat make up...hahaha...ok bermula pada 12 Februari 2016, lepas kerja aku gerak ke Batang Kali, lepak di studio Dini sementara tunggu Amoi...studio tu pun dah takde sekarang weh...hahaha punya lama baru nak update cerita kan...then dalam jam 9 malam kitorang gerak ke Tanjung Malim, melayan Pau Yik Mun dan kemudian terus menuju ke Seri Iskandar, rumah Sulaihah...sampai je kami dijamu dengan spaghetti bolognase oleh tuan rumah...nyum nyum...
esoknya awal pagi dah siap, jam 8.30 pagi kami dah siap make up dan bergerak meninggalkan Seri Iskandar...terasa lawa masing-masing bila dah make up ni kan...Dini siap pelik tengok perangai aku sibuk nak make up....hahaha...
kitorang singgah breakfast di Cottage 74 Cafe di Ipoh...bunyi dah mat salleh dah, order Egg Benedict, mengecewakan weh!huhu baru nak fefeeling omputih tau...hahaha...order nasi goreng pun biasa je laa...so tak bestlah cafe ni...
dan dari Ipoh kami terus ke Penang!dan buat pertama kalinya aku menggunakan jambatan kedua Pulau Pinang iaitu Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah!haaa memang kosongggg je weh jambatan ni berbanding jambatan lama...tapi dia jauh sikit laaa...keluar pun kat Bayan Lepas...
masuk je Bayan Lepas kami nak cari makan, sekali ternampak Bicycle Park tepi jalan...penuhhh basikal berwarna warni...so apa lagi, kita posing lah...hehehe...masa trip kali ni baru aku perasan banyak turun dah badan aku, berdasarkan gambar-gambar yang diambil...hasil exercise dan jaga makan...tapi ni kisah setahun yang lalu...sekarang ni, bagai juara balik dah badan aku...hahaha...
dan kemudian kami menerjah ke Koo Boo Kafe sebab nak cari nasi 7 Benua!haaa antara tempat makan yang dah lama aku nak terjah ni...kat sini kita order Nasi 7 Benua dia bagi laaa nasi putih, nasi lemak, nasi tomato, nasi lamuni, nasi minyak, nasi kacang dan nasi hujan panas dalam satu pinggan...then kita leh pilih lauk macam nasi campur tu...sedap juga la nasi dia ni...semua pun berasa dan sedap!
dari Bayan Lepas menuju ke Qeorgetown, kami sempat singgah di Queensbay Mall dan menerjah Sephora...hahaha sis nak belajar kenal alat make up laaaa walaupun hasilnya lepas setahun lebih still tak make up pun...janji ada effort tau...
lepas tu kita terus check in di Museum Hotel yang terletak di Jalan A.S. Mansor...aku booking melalui Booking.com dengan harga RM400 satu malam...hotel ni antik gila dekorasi dia, so memula tu cuak gak takut berhantuuu...hahaha...
bilik kitorang 2 tingkat...bawah ada ruang tamu dan tv, naik atas ada 1 katil queen dan 2 katil single...besar biliknya...toilet pun ada 2 sinki, 2 shower dan 2 tandas...senang tak payah berebut duk ramai-ramai tu...
petang tu lepas rehat jap, kitorang round pusing hotel...naik atas roof top, pi terjah gym...saje je jalan-jalan...agak suram gak kawasan sekitar...mula la pikir bukan-bukan kan...hehehe tapi takde apa pun...ok jer hotel ni...cantik...
dari hotel kita pi minum petang di Padang Kota Lama...kita layan laaa Mee Sotong Hameed Pata dan coconut milkshake yang sedapppp!tempat wajib la ni weh kalo datang Penang ni...tak sah kalo tak pekenaaa...
kat Padang Kota Lama masa tu ada Penang Hot Air Balloon Fiesta 2016 sekali celebrate Chinese New Year...so kita layan je la cuci mata kat situ...Ketua Menteri Pulau Pinang pun ada petang tu merasmikan event kat situ, so ramai gilaaa manusia...
then kita jalan kaki sampai food court kat situ, dan sambung layan sotong kangkung dan laicikang plak...first time makan kat sini, biasa je la pada aku...teringin nak layan pasembur, tapi takut kenyang sangat plak sebab baru lepas makan mee sotong...
dari Padang Kota Lama, kitorang nakpi kafe kucing!ke Purrfect Cat Cafe la kami di Jalan Muntri...aku pernah ke sini dulu, saje layan budak-budak ni nak main kucing...tapi alih-alih main kucingnya kejap je, tapi kami lagi sakan main dam dan main kayu-kayu tu kat situu...hahaha takde keroje sungguh!
masa kat kafe tu Sue ajak buat kerja gilaaa...nak kejar pelakon Ola Bola yang tengah hot masa tu iaitu Ali...katanya dia akan ke Queensbay Mall, layan movie dia kat situ...gigih laaa kitorang ke Queensbay Mall lagi, sekali hampa...salah info camne tah, penat tunggu je...huhuhu...sebab stress, kita pi layan Sup Hameed laaa...nyummeh!dah kenyang kita pun balik hotel dan tidooo...
esok paginya kita breakfast di hotel...diorang hidang breakfast dan boleh tahan banyak makanan dia...selain ala carte yang kita leh pilih diorang bagi gak buah, yogurt, kopi, apam dan macam -macam lagi...sedap gak la...
dah kenyang kita check out dan terus ke Nagore Square..saje nak layan street art kat sini sebab tak pernah pergi lagi...ada la a few yang kami nampak kat sini dan ambil gambar...
lepas tu singgah pula Chocolate dan Coffee Museum...saje je nak buang masa ni...tak best pun museum ni, tapi dah tak tau nak buat apa kan...coklat yang dijual pun mahal-mahal kat sini...memang tak best lah...
dan lepas tu kami ke Wonderfood Museum...masuk dengan harga RM15 seorang...macam mahal gak, tapi seriously berbaloi!lama gak kami kat dalam ni dalam sejam lebih!sakan wei bergambar sebab cantik dan menarik!hahaha malas nak cerita panjang, korang layan je laa gambar eh...
dah penat berposing dalam Wonderfood Museum, kami lunch di Restoran Kapitan...layan roti nan dan tandoori serta nasi beriani claypot yang sedap!
kemudian kita pi layan lagi Street Art di Jalan Ah Quee...saje je ni membuang masa lagi...dah tak tau nak pergi mana kan...hehehe
dan akhir sekali kita singgah di Pasar Chowrasta untuk memborong Jeruk Madu Pak Ali...tempat wajib terjah membeli buah tangan wajib kalo ke Penang ni...dan pada jam 3 petang kami bergerak meninggalkan Pulau Pinang...
sampai di Ipoh pada jam 5 petang, sempat pi terjah Laksa Telur Goreng Bersarang di Taman Seri Botani, Ipoh...sedap gilaaaa wei!kedai dia pun olskool...cantik tapi ramai sangat orang...hehe dan lepas tu gerak ke Seri Iskandar hantar Sue, then terus gerak balik ke KL...selamat sampai rumah jam 10.30 malam...enjoy dapat lepak dengan Amoi, Dini dan Sue...entah bila laaa boleh lepak sekali macam ni lagi...hehuuuu...

2 comments: