Friday, July 28, 2017

12 Jam JJCM di Kuching, Sarawak

yeay berbekalkan tiket flight berharga RM19 sahaja, aku bersama Irma dan Asie telah ke Kuching, Sarawak pada 25 Februari 2016!masa trip ni aku ingat tengah busy dengan preparation meeting on March tu, so kiranya ni trip release stress gak la dah sebulan lebih balik kerja lewat malam...hehehe...sampai di KLIA2 awal, so kita breakfast gaya mewah dulu...
lepas tu 3 dara pingitan dengan tema biru pun readyyy nak terbang ke Kuching...masa ni hari kerja, so haruslah upload gambar di media social nak bagi kawan-kawan sepejabat jeles uolsss...hahaha...bestnya!jam 7.25 pagi kami gerak meninggalkan KLIA2...
sampai di Kuching jam 9.10 pagi...terus jumpa dengan staff Roanna Transportation untuk ambil kereta sewa...kami sewa Axia dengan harga RM90...dapat kereta baru sangat masa ni, so selesa laa untuk kami bertiga...
dah dapat kereta ni, apa lagi ayuhhh kita mulakan misi JJCM di Kuching!perut dah bergendang gedut tuuu...tak sabar minta diisi dah ni...
JJCM kami di Kuching bermula dengan sarapan pagi di Mi Kolok Flyover, Satok!wallawei sedapppp seperti biasa!kebanyakan kedai yang diterjah kami bertiga pernah terjah bersama dulu masa outstation bersama ke Kuching ni...hehehe...mi kolok di kedai ni memang terbaiklah!favourite!
dah kenyang tu, kita terjah jap Jalan Masjid India sebab nak cari batik Sarawak...kami masuk kedai pertama dah berhenti lamaaa...sakan mebeli kat sini je...di Haja Alawdeen Fabrics Sdn Bhd...beli untuk diri la, siap call kawan-kawan kat opis la..ramai benor yang mengirim...murah gila weh batik Sarawak ni, tak sangka aku...aku tak ingat sangat harga dia, tapi yang aku ingat murah gila...banyak gak aku beli untuk diri sendiri..
lepas tu kita singgah masjid dalam bandar Kuching tu untuk solat Zohor...kita siap solat jamak awal-awal supaya senang lepas ni nak berjimbaaa...moga lebih diberkati...hehehe...
panas terik lepas Zohor ni kita pi carik aiskrim plak...mana lagi kalo bukan DP Ice Cream Gula Apong!haaa gula apong ni macam gula melaka tu la, tapi versi Sarawak...so famous la aiskrim ni kat sana...panjang beratur nak beli aiskrim ni, tapi sedap!makan lak ngan kacang dan coklat tu kan...nyum nyum!
dari aiskrim, kita terjah Mom's Laksa Kopitiam pula untuk layan Laksa Sarawak!selama ni aku tak suka sangat laksa sarawak sebab kuat sangat rasa rempah, tapi yang di Mom's Laksa ni aku suka!tak terlalu berempah dan sedap!kena dengan tekak aku...
then kita ke Mira Cake House untuk membeli kek lapis Sarawak...tempat wajib la kan kalo ke Kuching ni...hehehe nanti orang rumah dan opis komplen plak kalo tak beli buat buah tangan...sedap dan harga berpatutan...
masa trip ni, sempat juga laaa kami terjah makmal pejabat aku di Kuching ni...buat lawatan mesra la jap kan...hehehe sambutan yang sangat laaa meriah oleh mereka, walaupun kita datang main terjah jer ni...hehehe...siap big boss pun turun layan kami memekak masuk makmal orang...hehehe...
selesai di makmal, kita ke Pasar Satok nak beli ikan terubuk masin pulaaa...pun salah satu benda wajib beli untuk dibawa pulang...aku main terjah je kedai mana je masa ni...tak tau pun mana yang okay...aku assume semua samaa je laaa...
dan akhir sekali, sebelum pulang kami singgah ke tempat favourite kami iaitu D'Tamu Cafe untuk layan 3 layer tea dan pisang goreng cheese!so far sini aku rasa yang terbaiklah kalo kat Kuching ni...sedap!
dan yang paling win kat kafe ni adalah chicken wing dia!masa sampai ni awal lagi so tak masak lagi...sanggup buat cerita sedih cakap lepas ni tak tau nak datang bila dah, flight pun tak lama lagi...terus pakcik tu bakarkan segera chicken wing untuk kami!hahaha rezeki betul dapat makan chicken wing sedap gila tu...hahaha tamak plak tu ambil banyak-banyak...siap tapau lagi bawak pi airport...
dan akhirnya kembali ke airport, pulangkan kereta pada staff sewa kereta yang agak rude...huhu dannn kami bergerak pulang ke Semenanjung pada jam 7.45 malam...dannnnnnn masa dalam flight ada kejadian yang takleh lupaaa...bak kat Asie, ni mesti sebab dapat tiket murah pastu berlagak...tu Allah balas...hehuuuu...masa dalam flight tu, tetiba kecoh steward cari doktor sebab ada orang heart attack!aku yang duk sebelah aisle sibuk la mengintai tengok depan...masa tengah kepochi, tetiba masuk air pocket!menjunam ke bawah flight kami!tersentak jantung masa ni...tangan aku kuat gila kena genggam ngan Asie...baru nak gelak pandang Asie, tetiba flight menghayun ke kanan plak!gila lah!masa ni, aku dah cuak gila sebab bukan sikit hayun dia tu...huhuhu masa ni baru senyum jadi cuak...tapi nasib baik lepas tu takde apa dah...aku duk risau pikir nasib orang heart attack tu je...sampai di KLIA2, ingat ambulan angkut dia dulu, sekali dia dah ok, tapi orang belakang dia yang tak ok...cuak terlebih masa flight masuk air pocket tadi...huhuhu pape pun, ending trip murah kali ni memang takkan dilupakan sampai bila-bilaaa...hahaha...dannn again, aku rinduuuu nak travel ngan pompuan dua orang ni...dah lama tak travel bersama...

4 comments:

  1. menarik jugak p Kuching balik hari... tapi kala udpt tiket harga mcm tiket bas la kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kay klo tiket murah berbaloi je blik hari. Hehe

      Delete
  2. Mom laksa mmg sedap...ade mkn swee kang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. swee kang pernah makan dalam previous trip, tapi tak kena tekak la...hehehe...

      Delete