Sunday, April 24, 2016

Eid Boutique Cafe, Bangi Sentral

masih ingat tentang post ini Eid Restaurant, Itaewon, Seoul bakal membuka cawangan di Malaysia!?hehehe haaa selepas lebih 2 bulan menanti, akhirnya pada 9 April yang lepas, Eid Boutique Cafe yang terletak di Bangi Sentral telah memulakan operasi!tapi disebabkan aku berada di Pulau Mabul masa tu, makanya aku hanya dapat menerjah ke cafe ini pada 12 April...balik jer terus pergi tau...gigih sangat!masa ni kebetulan aku ambil cuti, so aku roger Fatin tanya buka ke cafe hari ni...lepas dia cakap buka, terus petang-petang sikit tu aku roger Dzuli untuk jumpa di cafe nih dengan muka terbakor hasil percutian di Mabul katanyaaa...hehehe petang tu sampai je di area PKNS Bandar Baru Bangi tu, aku dah nampak dahhhh bunting Eid Boutique Cafe nih...haaa tu dia, terus hakak excited tau...hehehe...
terletak di shoplot belakang PKNS tu, cafe ni terletak di corner lot!haaa sampai-sampai jer dah nampak dahhhh muka Si Saad atau lebih dikenali sebagai Hyunwoo Oppa di kalangan gadis-gadis tempatan ni menyambut semuaaaa peminat pelanggan ke Eid Boutique Cafe...hahaha
masa aku sampai ni dalam kul 5 petang so takde orang sangat...masa kat parking lagi, adik si Fatin dah nampak aku dan luckily walaupun muka dah rentung, dia masih kenal aku lagik...hahahaha dan melangkah masukkk je aku ke dalam cafe ni, kemainnn excited muka-muka yang dikenali ini menyambut ketibaan hakak DJ...terasa welcoming sungguh tauuu...hehehe...dan simple dan selesa dekorasi cafe ni...i loike!
punya la aku duk call si dzuli, rupanya dia dah duduk dalam cafe nih...hehehe semangat ko kan masuk awal...hahaha masuk jer, kami dimaklumkan order kena buat di kaunter yer!haaa jom kita usha menu yang ada kat cafe nih...buat masa ini ada 4 jenis pilihan makanan yang disediakan iaitu Dakganjeong (sweet sour chicken), Jumeokbap (rice ball) yang boleh pilih nak tuna or beef, Korean Butter Bread (choco or caramel) dan Goguma mattang (deep-fried sugar glazed sweet potato wedges) - RM12...haaa semua ni merupakan street food di Korea!nyum nyum...
dan istimewanya di cafe ni adalah minumannnn dia!semuanya adalah healthy drinks yang susah nak dapat kat Malaysia ni tauuu...ada Omijacha (five flavours tea) yang aku pernah minum di Eid Restaurant di Seoul dulu!wahhhh dapat juga laaa melepas kerinduan kannn...heheheh selain tu ada juga Yujacha (citron tea), Bokbunjacha (black raspberry tea), Maesilcha (korean plum tea), Sikhye (korean sweet rice tea) dan Sujeongwa (cinnamon persimmon punch)....haaaa semua minuman ni boleh pilih nak dalam size medium or large tapi masa aku datang hari tu dia free upgrade lagi ke large...hehehe dannn juga leh pilih nak minuman biasa, sparkling or shake....harga antara RM9 hingga RM15 sahaja...
lepas dah buat order tu, aku pun usha laaaa satu sudut dalam cafe ni yang menempatkan barangan dari Korea yang dijual di sini...haaa dah nama pun boutique cafe kan, diorang ada jual shawl yang direka dan dibawa khas dari Korea!dengan menggunakan nama Sharmine, nahhh korang tengok sendiri laaa...aku tak reti sangat bab shawl ni, almaklum pengguna tegar tudung bawal...hehehe...
tak lama pun menanti, air minuman kami sampai dulu...aku order Omijacha dan Dzuli order Yujacha...haaa lupa nak bagitau, bila order air tu, nanti dapat kad ni tau...tak silap aku simpan sampai 6 keping, nanti leh dapat free minuman!hehehe menarikkan...ni saje la ni nak suh aku datang lagi kannn...hahahaha dan air ni datang dalam gelas yang besarrrr dan rasanya sungguh refreshing!Omijacha tu buat aku terkenang musim bunga di Korea!gituuu kan fefeeling...hahaha tapi seriously musim panas-panas ni memang sedap layan minuman ni...Yujacha tu pun sedap takde kurangnyaaa...nyummmsss....wajib cuba tau kalo ke Eid Boutique Cafe nih...
dannn akhirnya tibalaaaa makanan yang dinanti-nantikan....aku order Dakganjeong (RM18)...bila sampai je makanan tu, terkejut tengok portion ayam dia sangat banyak!didatangkan sekali dengan salad dan 2 biji rice ball...haaa apa lagi lajuuu je ngap ayam tu dulu...boneless chicken yang digoreng rangup dan disaluti sos cili korea yang sedappp...memang terbaek!aku sukaaa...Saad cakap biasanya di Korea orang non muslim layan Dakganjeong ni dengan beer...tapi dia ngan abang dia layan dengan Coke jer...hehehe rice ball dia pun sedappp...dia campur dengan capsicum...masa tengah makan tu, Saad nampak salad aku dah abes, lajuu je dia offer nak tambah lagi salad tuh...tapi sebabkan dah terlalu kenyang, aku tolak offer dia tu...bagus diorang ni, concern dengan keperluan pelanggan...gituuu...
dan Dzuli pula order Goguma mattang (RM12)...kata mereka masa bulan puasa, orang muslim di Korea akan makan ini menggantikan kurma...haaa memang manis la kan sweet potato tu dia salut dengan gulaaa...ditabur pula dengan almond dan gajus...memang sedap...tapi sebab aku kurang sikit makanan berubi ni, so aku makan sikit jer la...lagi plak dah kekenyangan makan ayam goreng nyummeh tuu....
overall aku berpuas hati dengan 2 jenis menu dan minuman yang kitorang order nih....memang sedap dan memikat hati hakak...hehehe sambil makan, sambil sembang dengan dzuli...sambil pedajal kawan dzuli, si ean yang teringinnnn sangat nak datang cafe nih...hahaha
sembang punya sembang, aku teringat ada tengok lukisan bangunan di Korea dalam Instagram mereka...tapi tak nampak pula dalam cafe tu...sekali kat belah luar rupanyaaa...terus bergambar kat situuu...cantik juga lukisan dia...ada gambar palace di Seoul dan paling penting ada N Seoul Tower!wahhhhh rinduuuuuu....huhuhu....
lepas bergambar kita masuk dalam lagi sambung sembang...masa aku order tadi, Fatin ada bagitau kalo aku ambil gambar dan tag mereka di Facebook, boleh dapat free refill untuk air!haaaa best-best...so both of us buat kerja tu, so boleh la dapat 2 kali refill kan....tapi sebabkan dah kekenyangan, kitorang just order satu je laaa...Fatin suggest untuk cuba rasa Sikhye pula...and guess what?air dia yang ni is soooo refreshing!suka!hehehe 1st time minum dah nak jatuh hati gitu...ada rasa-rasa barley sikit tapi yang ni beras tau...
then kami sambung sembang sampai laaa nak dekat maghrib...masa ni dah mula ramai yang datang untuk makan malam...baguih la kan...moga makin majuuu perniagaan diorang ni...dan before balik sempat laaa kami bergambar bersama Fatin ni...haaa sesape pi Eid Boutique Cafe tu, pi carik Fatin ni yer!jangan asyik nak carik Saad je plak tau...hahahaha...
dannnnn ceritanya tak abes di situuuu...hahahaha pada hari sabtu minggu yang sama....demi tidak menghampakan si Azra yang baru pulang dari Iceland serta tekak dzuli yang teringin kan Sikhye ketika panas mentari, aku gigihkan jugaaaa ke Eid Boutique Cafe ini sekali lagi...hahahaha haaa kauuu datang masa weekend, penuh!nasib baik masa sampai ada satu meja yang adik fatin tengah duduk, dengan pantas dia bagi meja tu ke aku...hehehe rejeki...dalam ramai-ramai pelanggan tu, sempat laaa si Saad ni sapa aku dari jauh...bagus-bagus...aku suka dengan keramahan mereka-mereka ini...Fatin taknampak dah, sibuk bersilat di dapur rasanya....hahahaha...
aku lepak menanti dzuli dan azra...masa ni sibuk la aku buat observation...boleh kata 90% yang datang cafe ni adalah wanita!hahaha penangan kpop dan oppa sungguh ni...hahaha dan tak lama tu diorang pun sampai...dan aku dapat stroopwafel dari Amsterdammm!yeay suka...
then terus la kita membuat order di kaunter...kali ni aku order Bokbunjacha, dzuli order Sikhye dan azra cuba Omijacha...sejukkk gila tekak dapat minuman nih...memang sedapppp...ada juga aku order air kosong, free jer la...
dan kali ni sebabkan dah makan nasi kat rumah, aku cuma order Korean Butter Bread (RM13) dan aku pilih caramel sauce...haaa ikhlas aku cakap, memula aku pandangan rendah gak laaa menu ni sebab dia pakai roti gardenia jer...untuk yang biasa ke korea ni, harus aku compare ngan roti sana yang ada roti tebal tu kan...hahahaha butttt surprisingly, menu ini sedappppp...hahaha aku tak tau nak cakap macam mana, tapi bila ko potong dan masukkan dalam mulut tu, kombinasi dari roti, butter kat tengah roti tu, cream dan caramel tu macam meletup-letup plak dalam mulut...lagi dia macam hangat-hangat sikit...memang best...hehehe cuma kena makan cepat laaa sebab dia warm, so cream tu cepat mencair...aku just wonder apa beza dia kalo dia tukar cream tu kepada aiskrim vanilla...hahahaha...
dan azra pula order Dakganjeong...tapi lepas beberapa ketika, tak sampai-sampai ayam goreng nyaaa...sempat laaa aku bertanya pada Fatin dan Saad...tapi diorang minta maaf sebab very peak hour kan, tu yang lambat sikit tu...tapi aku selaku hakak yang sporting, memahami laaa kan...kira ni 1st weekend diorang baru buka, harus unexpected tsunami manusia tuh...jadinya kami sambung bersembang laaa...dan tetibaaaa jer, Saad datang bawa 3 biji nasi kepal kimchi dengan daging kat atas diaa...aku macam terkejut, mana pula datangnya menu ni...takde dalam list rasanya..sekali dia cakap complimentary sebab feel sorry ayam lambat sampai...dia cakap tu lunch diorang sebenarnya, so diorang share laa ngan kitorang...alololo so sweet tau budak-budak ni...pandai ambil hati customer...hehehe dan paling syiok adalah bila masuk mulut jer nasi kimchi tu, terussss kitorang fefeeling berada kat Nami Island...sedap hoih!hahahaha aku siap komplen kat diorang, kenapa tak masukkan nasi ni dalam menu korangggg....please laaa masukkan...aku sukaaaaa....sedapppppp!
dan tak lama lepas tu, sampai laaa Dakganjeong azra tuuu...hehehe rezeki kan, tetibaaa jer dapat nasi kimchi free...sedap plak tuh...hehehe dan dalam jam 3.30 petang tu, masa orang dah reda sikit...nampak laaa budak-budak tu bawak semangkuk nasi kimchi ni dan makan bersama...terasa nak buat muka tak malu je mintak lagi sebab sedappp...hahahaha tapi hakak kena la kontrol macho kan...sambil menangis dalam hati...huhuhu haaa ok la, pape pun aku nengok update kat Instagram diorang memang sentiasa penuhhh je la orang kan...Alhamdulillah....moga terus berkekalan hendakNya...aku percaya kedai makan ni, as long as servis ko bagus, makanan sedappp....orang akan terus datang jer...good luck yer Eid BoutiqueCafe!dan untuk Fatin dan Saad, tolong pertimbangkan secara serius cadangan kak DJ untuk komersialkan nasi kimchi tu yerrr!hahahaha ok korang apa lagi, terjahhhh ler!hehehe...

14 comments:

  1. aku sokong sangat kalau diorang letak dlm menu nasik kimchi tu ... sebijik mcm nasik goncang nami island

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...sedapnyaaa...teringin lah pulok!

      Delete
  2. Wah! nampak menarik. Tak sempat lagi nak serbu cafe nih.

    ReplyDelete
  3. walaupun aku masih rasa menu sedikit pricey, tapi aku pasrah kerana menganggap ianya dalam KRW
    shikhye tu memang best la..berilah ketabahan agar tak mengulang pergi minum tiap2 minggu. kang orang kata aku nak stalk oppa pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo krw aku pasrahhh...hahaha jom pi lg nnti...nk mkn roti tu lg...nyum3...

      Delete
  4. mmg nampak pompuan je dlm gambar ni..hehe

    pompuan paling ayu ofkos lah si dzuli tu kan :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu tema blik kerja, tu terlebih ayu tuuuu...hahaha

      Delete
  5. cafe ni bukak start pukui brapa ya? nk terjah. hehehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.. Kak ade alamat dgn no telefon kedai diorng tak??..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Dgr nya tgh tutup smntara...xtau la nape.

      Delete
  7. Slm sis..skang dah ade ke main menu sama mcm eid korea tu..windu nk rasa menu yg sbijik sama kt eid ittaewon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde sbb ni boutique cafe jer...

      Delete