Tuesday, February 23, 2016

Gulai Omak Den, Nilai

kali ni aku nak share tempat makan masakan nogori yang sodap kat Nilai...selama ni abang aku je selalu beli dan bawa datang umah aku...tapi kali ni aku suh dia belanja aku kat kedai ni plak...haaaa mana lagi kalo bukan Gulai Omak Den di Nilai...tempat ni kalo pasang Waze, insyaAllah jumpaa...hehehe...terletak di Kampung Jijan Hilir, if dari arah pekan Nilai lama tu, terusss jer nanti lepas Aunty Aini's belah kanan, kita akan nampak le Gulai Omak Den kek belah kiri jalan...kedai ni tutup hari isnin ye, jadinya jangan duk rajin nak pi terjah hari isnin...
kedai ni simple jer...rasa macam kat kampung jer laaaa...kalo tetiba lokasi tepi sawah lagi fefeeling kampung kot...hahaha...masa aku sampai ni dalam kul 12 tengahari, dah penuh jugak laaa orang...nasib abang aku dah sampai awal, dapat dah tempat duduk...
order kat sini ikut menu yer...moh kita usha menu dia...ada beberapa menu istimewa masak lomak cili api yang boleh dipilih samada nak ambil lauk saja (RM7.00) atau set (RM9.00)...kalo set tu termasuk nasi, lauk, ulam, sambal belacan dan ikan masin...ada gulai daging salai, gulai ayam kampung, gulai ikan keli salai...nyummeh!tulis ni pun buat aku kecur wei!hehuuu selain gulai ada juga lauk sambal sotong, udang kicap dan ayam kampung goreng...nyummmm...
dan terdapat juga menu-menu tambahan yang mengancam jiwa dan raga...hahaha keli goreng cili api, gulai telur itik, asam pedas ikan kembong, daging masak kicap, pucuk paku goreng, sambal gesek dan macam-macam lagi...juga terdapat menu istimewa yang dah payah nak jumpa kat kedai lain nih iaitu gulai betik, gulai nagka, gulai pisang, pucuk ubi tempoyak, gulai nenas ikan masin dan gulai siput sedut....fuhhh...
dan untuk minuman pula, boleh la nak order apa-apa pun...tapi air kosong dan air sirap disediakan secara percumaaa...hehehe untungkan...dah tu ada plak dessert lagi tu...dengan pengat ubi la, pengat pisang, pengat keledek, puteri mandi dan tapai...fuhh rambang mata nak pilih...hehehe
bila nasi sampai, feeling balik kampung dolu kala wei tengok pinggan tuh...hehehe ala-ala kat rumah arwah wan aku dulu...tapi lamaaa dah tak rasa feeling ni sebab dah lamaa dah arwah wan pergi...hehuuuu...ikan masin dia tuh sedap gila!sambal belacan pun nyum nyum!sedap...
dan antara lauk yang kami order adalah gulai ayam kampung dengan kentang yang sedap!lembut gila ayam dia dan kuah pun sedapppp...takde la pekat gila pada aku kuah dia, tapi just nice dan sedap!haish teringat la kenangan balik kampung dedolu...huhuhu...pastu order juga gulai daging salai dengan belimbing, memang sedap juga...gulai ikan keli salai pun sedap sebab dia campur bacang...so masam-masam...i loike!
tambahan lagi kami order gulai telur itik dengan bacang ni sedappp...masam pedas sedap!pucuk ubi tempoyak tu agak cair pada aku...tapi style nogori kan...kalo perak mau pekat melikat...hahahaha...then ada juga order sambal udang tapi macam turn off laaa sebab kacau rasa gulai lomak tuh...tapi sedap jer sambal diaaa...cuma aku yang tak suka campur makan...hehehe abaikan la pinggan comot tu sebab dah kena terkam sebelum aku amek gambar...pastu ada gak order kangkung dan pucuk paku goreng...sedap!
dan akhir kata mak aku sempat jer order cucur badak ni...dia masak time kita order...memang sedap gila la kan...mak aku siap tapau tak bagi kitorang makan!hahahaha tamak hoih...hahaha pastu dia tapau lagi segala macam pengat...haish kemain makan manis...huhuhu...
overall memang pueh hati la dapek makan kek sini...terasa terubat rindu makanan kampung nogori nih...walaupun omak den pun pandai yo masak semuo masakan nogori ni, tapi feeling makan kat kedai ni buat aku mengimbau kenangan sikit la...maybe sebab pinggan yang digunakan kot...hehehe...ok sape nak cuba masakan nogori leh la terjah yer!harga pun berpatutuan memang recommended!

20 comments:

  1. tengok pun terliur ni DJ..kalau dari putrajaya jauh tak nak pergi sini? macam perlu cuba je ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa dkt jer...suh la shazlina bwk pi...hehe

      Delete
  2. Klasik tol pinggannya... arwah nenek aku ada pinggan gitu dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.aku rasa umah smua nenek ada.hehehe

      Delete
  3. pinggan tuh, sangat klasik teringat kampung aih

    ReplyDelete
  4. Alahaiii...gulai daging salai!
    Jauh sgt Nilai...yg dekat2 xde ke DJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala mana jauh plakkkk...sebelah je selangor ni...hehehehe

      Delete
  5. mak datok...giler best..kampung style betul ye. nak pergi lah :)

    ReplyDelete
  6. Sedap, nanti coba makan kat sini thanks for info.

    ReplyDelete
  7. kena try secepat mungkin sebelum poso nie.. adehhhh..

    ReplyDelete
  8. apasal tempat makan dan menu kat sini best sangat. terliur dah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini mmh best...harusss coba...

      Delete