Friday, February 12, 2016

Cảm ơn Vietnam :: Day 6.0 :: Shopping, shopping dan shopping & Ho Chi Minh to KLIA2

hari terakhir di Ho Chi Minh kitorang semangat bangun awal...memula sekali kita pergi breakfat dulu mi goreng mamak bersama ayam (VND109,000) di Restoran Kg Melayu...rezeki tetiba dapat 15% diskaun plak pepagi tuh kan...hehehe lepas dah makan terus pergi carik atm machine...nak cuba keluar duit guna akaun dini...sekali cip dia problem pulaaaa...tak boleh keluar duit!hohoho sirna harapan dah mula kelam...aku mula dah tak senang hati masa ni...huhuhu...
memasing dah emosi cakap nak balik duk kat bilik jer la camni...sekali masa nak balik ke bilik, betul-betul depan pintu masuk Ben Thanh Market kat bawah ni, kitorang nampak money changer!masa ni terdetik nak cuba guna kad kredit untuk keluarkan cash!liana terus pergi tanya...masa ni rajin bertanyakan...kalo time lain, punya payah memasing nak bertanya...aku jugak yang kena kan...sekali ko rezeki!dia bagi swipe kad kat situ dan bagi kita cash!wahahahahahaha!terus bersinar-sinar balik rasa hidup ini!rasa bernyawa kembali!hahahaha dengan lajunya diorang pi swipe VND5,000,000!tapi ada charge 4% dari amount yang dikeluarkan...alaaa tolak tepi la charge tu kan, janji berduit kembali...hahahaha...gila lah masa ni...seronok abes!tapi...lepas kitorang balik ni ada member cuba nak buat gitu tapi tak berjaya tau...katanya money changer tu tak bagi buat gitu dah...haaa so tak pasti la apa statusnya sekarang yer!korang kalo pi boleh la usha kan ye...hehehe...
haaa bila dah berduit ni, apa lagi...sakan la bershopping balik hoih!dengan kain cotton la, alas meja, beg la, fridge magnet la, kopi vietnam laa...semuaaaa rasa nak beli...hahahaha tapi fridge magnet kat sini mahal lah, dah ler tak berapa nak cantik...hehuuuu aku beli sikit je la buat syarat....paling best kitorang jumpa Boutique Abd Rozack ni kat jalan sama gak ngan hotel kitorang...dia jual shawl naelofar dengan murah gila!kitorang siap borong lagi tudung kat sini...lagi banyak lagi murah...tapi aku tak ingat exact harga tapi dalam RM10 kot sehelai...kalo nak yang ada besi tulis jenama tu tambah RM2...hahaha...siap masa kitorang melanguk kat kedai ni ada akak malaysia tu pun melanguk...dia lagi dahsyat beli berkotak-kotak...buat niaga kat malaysia...hehehe
lepas dah sakan shopping, kitorang pun balik ke bilik mengemas...penuh gila beg hoih...lepas dah siap kemas, kitorang pun siap-siap untuk check out pada jam 12.15 tengahari...masa nak keluar tu, tetiba diorang suruh bayar VND30,000 untuk air botol dalam bilik???aku dah macam WTF?air minum dalam bilik kena bayar?apesal tak cakap awal-awal?bongok gila hotel ni...aku memang tak hingin duk sini lagi dah...servis memang out!huhuhu...sorry Saigon Pink 2 Hotel, you are the worst!puiii satu kali...huhuhu...

lepas tu kitorang pi makan Mi Pho dulu kat Restoran Halal Amin Pho Muslim buat kali yang terakhir...aduhai bila lagi laaa nak dapat makan mi pho sedap dia tuh...huhuhu dah makan, kitorang lepak kat lobi hotel main internet...dalam kul 1.30 petang kitorang pun naik teksi yang ada depan hotel tuh untuk ke airport dengan harga VND130,000...ok la kan dari naik bas, sangap nak angkut beg masing-masing yang dah beranak-pinak tuh...dan akhirnya sampai airport, kitorang wrap dulu beg dengan harga VND80,000 setiap satu beg...masam check in, kooo dekat 60 kg beg kitorang!hahahah gila lah menggunakan sepenuhnya setiap kg yang dibeli...kehkehkeh....
proses kastam dan immigration agak slow masa ni...bertabah jer laaa kitorang...sobsss...sampai kat boarding hall jumpa lagi ramaiii gila orang malaysia...tapi sebab dah penat, tak koser dah la nak beramah tamah terus memasing lelap!dalam sejam tu, tetiba ada announcement cakap tukar gate pulak...dah kena bergerak ke gate lain...
tak lama lepas tu masuk flight, terus lelap balik...rupanya flight delay!kitorang duk dalam tu sejam lebih kot...tapi sebab aku dah pengsan, masa nak take off baru tersedar!hahaha...bila dah sedar perut dah berkerongcong...tak nyempat-nyempat nak tunggu makanan sampai...hehehe lepas dah makan, tamak beli lagi makanan walaupun duit tinggal sipi-sipi jer lagi...hahaha...
dan akhirnya selamat sampai di KLIA2 pada jam 8.15 malam...cuak nak lalu kastam kot-kot kena tahan dan buka beg...almaklum berlambak-lambak beg kitorang ni...gigih pasang strategi, sekali takde apa pun...tanya pun idak diorang tuh...huhuhu...selamatttt semua hasil tuaian di Vietnam!hahahaha 
Alhamdulillah....akhirnyaaa selesai sudah cerita trip ke Vietnam aku nih...hoih trip bulan June tahun lepas, bulan Februari tahun ni baru abes cerita...gila lembab aku skang nih...hehuuuu...pasrah jer laaa....untuk trip kali ni aku dah malas nak cerita details pasal bajet...cuma yang aku boleh share, aku abes lebih kurang RM1,450 untuk trip nih tak termasuk hotel dan tiket flight...ni kira cash yang aku gunakan kat sana samada dalam bentuk RM, VND ataupun USD...semua duit digunakan untuk makanan, bayar tour, naik teksi, shopping dan sebagainyaaa...ok seterusnya cerita trip kemanakah?tungguuuu yer! =D

12 comments:

  1. kalau hasil tuaian cenggitu, duit belanja ko around RM1500...hmmm...berbaloi jugak tuh

    ReplyDelete
  2. Mineral water pun nak kena bayar ke... haprak sungguh hotel tu...

    Kalau tak mahu tertunggak posting... jangan jalan selalu... boleh ke... hehe

    Lepas ni mestilah Coron...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn geram gila ngn hotel tu...bengong...

      Hahaha mestila sy dh kurg jln thn ni... #startenjinpipenang

      Haaa bg laluan domestic trip dlu br coron yer...hehe

      Delete
  3. Dj, kat the curve ada satu kedai vietnam halal. Pho Hoa.
    Boleh laa untuk cover kerinduan pho noodle Amin Pho :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau aku tgk ig ko aritu...tp nk mkn mi pho kt vietnammm...hahaha gediks!

      Delete
  4. Cepat la dj cerita xian plak, lama menunggu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak klo xian mmg lamaaaaa lg kna tggu...hehe byk post tertunggak.

      Delete
  5. alahai lama dah teringin nk g Vietnam ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kan lah pi.mmg syiok...hehe

      Delete
  6. pergh hasil belian, kitorang harituh kena tahan kastamkat Malaysia, padahal rasanya takdelah banyak mana. hmm nasib kurang baik kut

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ikut nasib gak ler...masa dia rajin, mmg kena laa...hehuuu

      Delete