Tuesday, August 18, 2015

Spring in South Korea ::Day4.3:: Yang Good Korean BBQ Lamb Restaurant, Gangnam & Hello Kitty Cafe, Myeongdong

Sambungan: Spring in South Korea ::Day4.2:: Ihwa-dong Mural Village, Seoul

daripada Hyehwa Station, kami terus menaiki subway menuju ke Yeoksam Station...kami nak ke Yang Good Korean BBQ Lamb Restaurant!nak makan besar sebelum balik Malaysia!hehehe...dah lama giler kot teringin nak makan kat sini sebabnya aku tahu mengenai restoran ni tak berapa lama balik ke Malaysia pada trip yang lepas...tu rasa kempunan abes tuh...dari Yeoksam Station tu, kami keluar melalui Exit 6...kemudian jalan jer terus sampai nampak KFC belah kiri, lepas tu masuk kiri...then masuk ke simpang kanan yang pertama, dan ke kiri pulaaa....dan tadaaaa nampak la nanti restoran seperti di bawah ni...kawasan ni macam menurun bukit sikit...nak tengok direction bergambar, boleh refer blog Bibie ni...restoran ni dibuka pada jam 4 petang hingga 2 pagi dan ditutup pada hari ahad...
masuk je restoran ni terus fefeeling korea sangat kan...selama ni tengok jer laaa restoran BBQ dengan cerobong asap dia tu tapi takleh nak masuk...akhirnyaaaa dapat juga merasai pengalaman makan BBQ korean style...hehehe masuk je restoran ni, hamboi ramai plak orang bertudung...terjumpa juga couple malaysia yang kami jumpa dalam flight dan Namdaemun tadi...sakan diorang dah makan bertambah-tambah...hehehe!
ahjumma bagi tempat duduk kami di sebelah sekumpulan budak melayu...aku ngan sue ni kemain la mesra menegur...mak aih sombong giler hoih!muka pun seposen je memasing bila kami tegur tuh...denggg!menyampah btol aku attitude orang macam ni...huhuhu malas layan depa, tanpa membuang masa kami terus usha menu...dalam kepala dah ada aim dah nak makan apa kat sini...
aku dan sue order lamb rack (KRW22,000) dan juga lamb soup (KRW5,000) berserta 3 mangkuk nasi (KRW1,000 per mangkuk)...masa kami duduk tu terus diorang setting tempat BBQ tu dengan letak arang...tak lama tu sampai laaa lamb rack kami...berdesirrr bunyi lamb tu bila diletakkan atas pemanggang tu tau...hahahaha...ahjumma tu yang tolong bakar dan gunting kan lamb rack kami...siap bahagian tulang tu dia balut hujungnya dengan aluminium foil supaya mudah untuk kami pegang dan makan nanti...bagus kan!bila dah masak, masuk je mulut lamb tuuu, perghhhhh sedap giler!lembuttttt...sue yang tak berapa makan lamb pun duk cakap sedap...serius sedap!lamb soup pun sedap, tapi sue tak layan sangat...aku je yang banyak makan...banchan yang disediakan pun sedap-sedap...
masa tengah makan, hujung-hujung lamb dah nak abes...kami tambah lagi order...kali ni kami ambil lamb skewers (KRW11,000) pulaaa...sedap juga cuma takleh lawan lamb rack tu laaa daging diaaa...fuhhh meleleh air liur bila menaip ni...huhuhu!korang nampak tak dalam gambar kat atas tu ada button kat tepi meja...tangan besar aku ni sokmo laaa tertekan benda tu...beberapa kali gak laa staff situ datang ke aku ingat aku nak pape...hohoho!
sebelum balik tu sempat la usha-usha gambar orang kenamaan malaysia yang pernah ke sini...woot woottt...abam KJ aku pernah datang sini jugak...KJ & DJ adik beradik tauuu korang...kuikuikui...pastu ahjumma sempat bagi kitorang coffee free jugak...buat bekal nak jalan dalam sejuk nanti...hehehe!
kemudian kami berpatah balik ke Yeoksam Station dan terus menuju ke Dongdaemun Station sebabnya sue nak pergi lagi sekali ke Doota untuk beli susu pisang dalam kotak...nak bawa balik ke Malaysia katanya...dan dari Dongdaemun kami kembali ke Myeongdong semula...nak cuci mata kali terakhir sebelum balik...sempat la pi beli hand lotion kiriman member aku...dan kemudian aku dan sue telah menerjah Hello Kitty Cafe!haaa selama ni tau ada kat Hongdae je kan, thanks kat Jea yang beritahu cafe ni telah dibuka di Myeongdong...nak bagi tau lokasi aku tak ingat sangat, tapi dari kedai Chungmu Kimbap memang leh nampak laaa cafe ni...
Hello Kitty Cafe ni terletak di tingkat atas kedai....so jalan tu dongak-dongak la ke atas ye...kot cari kang tak jumpa plak...hehehe aduhai masuk kedai ni memang cuteness overload okeh...walaupun aku tak berapa nak cute, tetap akan fefeeling diri tu cute bila masuk sini...kahkahkah...kalo dini ada ni memang dia gila la masuk sini...
masa kami sampai ni dah nak pukul 9 malam...makanya banyak menu dah takde...nak order air pun dia siap pesan cafe dah nak tutup...pasrah je laaa...cepat-cepat order minuman sorang satu demi nak ambil gambar coffee Hello Kitty yang comel tu...
bila dapat je coffee kitorang tu, alahai comelnyaaaa....rasa sayang nak minum tauuu...laju je ambil gambar dan upload kat FB nak bagi dini jeles...hehehe!tapi kedai ni memang kurang kena la ngan jiwa aku sebab aku rasa toooooo girlish!tapi takpela, sesekali fefeeling geli-geli sikit...hahaha...
dah penat feeling geli-geli, kami pun teruskan merayap di Myeongdong...cuci mata jer la, nak shopping duit dah tak berapa nak adaa...bawak duit kali ni memang just nice...dapat makan sedap, shopping boleh tahan...memang puas hati!dah penat berjalan akhirnya kami pulang ke guesthouse...malam tu dah kena siap-siap berkemas...sebab esok flight kami awal pagi...sambil kemas beg sambil layan lagi susu strawberry...nom nom nom...

20 comments:

  1. Huntunglah ada abam jadi menteri... hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mmg ler huntunggg...hehehe!

      Delete
  2. Assalamualaikum, dj leh gtau brp dj habis termasuk flight, accomodation, makan, jalan2, shoping ckit2 n sume la masa trip. Leh berangan kumpul duit dulu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, dalam next entry saya akan buat pembentangan budget yer...hehehe

      Delete
  3. Meleleh ...tengok.daging panggang tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak, saya yg tgk balik ni pun rasa meleleh jugak...sobsss

      Delete
  4. makan kat yang good ni mmg fefeeling korean sangat
    kambing tu.... yummehh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...hadoi sedapnyaaa...rindu nak makan....jauhnyeee lahai...

      Delete
  5. okeh nak masuk dlm list yg nak terjah nanti. wlpn xtau bila la kan... sangat feeeeeeling korean. my name is Kim Hyun Ming. Lols!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih dah ada nama korean terus dah ni haaaa...aku pun taknak kalah la cenggini...my name is Kim Yuna...hahahaha!

      Delete
  6. Nangis aku baca komen John. Semangat sangat tu siap ada nama Korean dah. AKu still xpuas hati xmerasa Yanggood ni. Baca entry ko sambil adjust kedudukan kelenjar air liur. Nak pecah oi! One day, akan ku mencekik kat sini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ah ada plk nma korea.klo nma hindustan aku nk bg dia nama john johnny jonathan dah...hahaha oiii sila la pergi oiiii....make sure tak tutup lg yeeeee nnti...hehe

      Delete
  7. Terbaaaiikkkk kambing tuh !!!!!!

    Kalau orang Malaya sombong sombong ... bo layan jer DJ !!! Apa kelas kaaannn !!!

    Hahahhahahahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best gler kambeng tu enghaz! Meletop! Hahaha alaaa orh sombong tu xbawak ke mana enghaz oi...lantak pi depa lahhh...

      Delete
  8. Yang Good memang terbaik dan power haha. Hello Kitty Cafe dekat Myeongdong tu aku melilau cari dengan Zaidi. Tempat baru dan aku tak biasa dengan Myeongdong, ada cerita pasal ni tapi di akhir akhir entri nanti kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rinduuui yang good...huhuhu ooo myeongdong mcm bangi dah ke aku...hahaha haaa cpt abeskan cerita ko...nk msuk autumn dah ni...hehehe

      Delete
  9. Assalam DJ,Kat doota,kedai mna yg jual susu pisang by kotak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai arirang. boleh refer previous post utk tau lokasi.

      Delete
  10. bestnye baca entry2 trip spring korea nii. ehee insyaaAllah sy akan pegi next spring. nk tanya, kalau 1st time nk dtg korea ala2 backpacker ni kn, boleh survive x klu x sewa portable wifi egg? nk pegi dgn kwn2 4 org :p tapi rasa mcm mahal plak nk sewa wifi egg tu..trip bajet huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tuh nkpi masa spring...sy pi 3x sana mmg xpnh sewa pun wifi...boleh jer survive..cuma kna ready siap2 laaa study b4 pi...hehe

      Delete