Friday, August 28, 2015

Sedap Corner di Skudai, Johor

hari rabu lepas aku ada kerja di UTM Skudai...sebabkan kerja satu hari je, makanya kami decided untuk naik flight dan balik hari je...gigih 5.30 pagi dah ke KLIA untuk naik flight paling awal ke Johor iaitu 7.35 pagi...sampai sana terus ke UTM dan setel kerja pada jam 5 petang...disebabkan flight balik kami adalah pada jam 9.05 malam, aku awal-awal dah contact Syieda Dangdut bagitau aku nak ke sana...dengan harapan leh lepak minum sekali nanti...almaklum kitorang ni sembang kat FB, whatsapp dah kencang tapi tak pernah bersua muka lagi...hehehe

dalam jam 5.30 petang Syieda pun sampai ambil aku dan kawan-kawan di UTM...kemain masuk je kereta dah sakan bersembang...macam kan bertahun dah kenal...kawan-kawan aku pun cakap yang tak nampak macam aku 1st time jumpa ngan Syieda ni...hehehe terusss Syieda bawa kami ke Taman Universiti, Skudai yang selalu aku dengar nama tapi pertama kali menjejakkan kaki...kami terus menuju ke AEON...Syieda cakap nak kena cari tempat ada aircond...baru selesa nak sembang...hahaha pandai Syieda, kita serupaaa...hahaha...masuk je dalam AEON, Syieda bawa kami ke Sedap Corner...kedai ini rupanya ada banyak cawangan kat Johor dan yang pertama dibuka pada tahun 1987...legend abes lah ni...
masuk jer terus usha menu...mukasurat pertama jer dah meleleh air liur tengok kuih-muih tradisional yang menarik tuhh...tapi sebabkan sepanjang hari kat UTM tu aku duk makan benda manissss jer, harus sedar diri weh...cepat-cepat buka mukasurat seterusnya....hehehe tempting plak tengok Johor Delicacies!semua pun rasa nak makan tau...terhegeh-hegeh aku nak buat pilihan sebab semuanya teringin nak rasa...dan selain tu ada banyakkk lagi menu lain yang disediakan di kedai ni....ada asian fusion, chinese, fast food, seafood dan thai...pilih je laaa ikut kata perut...
sambil kita tunggu makanan sampai, kita ambil gambar dulu sambil tu update kat kengkawan yang lain...ohoiii aku sorang je tau yang dah pernah jumpa Syieda ni...almaklum kakak kawasan yang lara macam ni memang payah orang lain nak jumpa...kehkehkeh...
dan tak lama lepas tu makanan pun sampai...kami order pulut panggang dan mochi sebagai pembuka kata...hehehe pulut panggang tu macam kejung sikit...makanya tak berapa nak syok lah...mochi tu masuk mulut, terus takleh bercakap, takut tersembur!hahaha tapi sedap la...lembut dan inti dia sedap tak berapa manis sangat...
dan untuk main dish aku makan laksa johor yang sedappp...aku suka!lama giler kot tak makan laksa johor ni...aku teringin nak rasa mi bandung dia tapi macam melampau sangat plak kan makannya...hehehe then Irma pula ambil mihun goreng apetah tapi sedap sangat...macam ala-alai thai gak kot, tapi memang cukup rasa semua lah...Syieda punya apetah lagi aku tak tahu namanya...macam mihun digoreng then letak kuah...tapi dia tak abes makan pun, sebabnya baru makan kat rumah...tapi tetappp taknak ngalah, nak order makan juga kan...hahaha langsung-langsung membazir...ni la dia antara penyumbang kepada food insecurity dalam tempoh 50 tahun lagi nih...haish!
dan member aku lagi sorang si Syahnaz pula order calamari ni je...huish minah ni...tau la ramping...hahaha terus weols semua sentap tau...yang kita semua ni kemain makan bergantang-gantang, dia leh makan tu jeeee...hahahaa!dan kemudian kami order juga roti jala untuk dikongsi bersama...keras roti jala dia, nasib kari sedap...kena rendam lebih sikit baru lembut roti jala dia tu...
habes makan, kami sambung sembang sakan sampai laaa masuk waktu maghrib...setel solat jamak kat situ dulu, kemudian baru laaa Syieda hantar kami semua ke airport...dan paling terharu bila Syieda bersungguh park kereta dan hantar kami sampai ke pintu pelepasan!tak sangka betul...kalo dia drop je kitorang pun aku ok je...tapi dia ni bersungguh betul, memang terbaek hospitality dia...hehehe dah tu siap dia tunggu je kami masuk lalu kastam semua, sampai hilang dari pandangan mata...baru la dia beredar dari depan pintu pelepasan tu...hohoho baiknya ko Syieda oiii...kawan-kawan aku pun terharu tau dengan layanan ko...hehehe jadinya aku nak amek kesempatan ni ucap terima kasih banyak-banyak ko sebab bawa kami pi makan, belanja kami makan, hantar kami sampai ke airport!semoga Allah merahmati ko dengan trip-trip yang lebih masyukkk lepas ni...Aminnnn....

10 comments:

  1. mm hmm laksa johor...tak silap mee dia guna spaghetti kan? agak italian inspired disituh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah pakai spaghetti...sedap!aku suka...

      Delete
  2. Dj klu nak makan laksa johor sedap p restoran dsaji terbaik r.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yeke...thanks for the info!hehehe!

      Delete
  3. wah terbaik tul kakak kawasan layan tetamu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun jea...ko kalo pi sana jgn lupaaa crik kaklong tau...hehehe!

      Delete
  4. Ok Jea pasni turun Johor lak kita. Sebelum tu aku transit Taiping dulu. Comel tau Syieda si Barbie doll gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko biar btol bie...sejak bila pi johor leh transit tepen...fyi, tepen bukan yg sebelah melaka tu tau...tau!kahkahkahaaaaa

      Delete