Wednesday, April 15, 2015

Summer in Downunder: Jumlah Perbelanjaan di Australia dan New Zealand


yeayyy akhirnya sampai ke bahagian akhir kisah Summer in Downunder kami ini...perjalanan selama hampir 2 minggu ke Australia dan New Zealand nih memang terbaik!walaupun dah 4 bulan berlalu, tetap teringat-ingat keindahan bumi NZ...rasa macam nak repeat lagi jer...hehehe ok jom tengok pembentangan bajet kami ke Australia dan NZ selama 13 hari 11 malam ini...jeng jeng jeng...aku plak nervous kann...hehehe memang berlubang besar laaa poket aku sempena trip kali ni...tapi sangat berpuas hati sebab dapat jejak NZ!hehuuuuu!tapi barang diingat, jumlah perbelanjaan yang aku nak bagitau ni tidak termasuk shopping dan kos luar jangka seperti saman dan pertukaran hotel di Dunedin yer...sebab kalo letak kos shopping tu, aku rasa nak nanges!haaa sebelum tu layan sikit sebahagian dari apa yang aku bawa balik dari sana....
OK berikut adalah perbelanjaan aku di sepanjang trip kali ini...if nak tau in details pasal pembayaran tiket flight, penginapan, sewa kereta dan pembelian tiket bagi aktiviti di sana, korang boleh la refer ke post Summer in Downunder: Day 0 - Persediaan Trip ini yer...kiraan bagi hotel, makan, sewa kereta ini adalah berdasarkan 3 orang...means semua kos tu dibahagikan dengan 3...

Flight AAX KUL-GC (return) = RM764
Flight Jetstar GC-CHC = RM754
Flight Air NZ CHC-GC = RM852
Penginapan (5 malam di GC; 6 malam di NZ) = RM1,865
Transport = AUD80 (GoCard) + NZD230 (car rental&fuel) = RM853
Makanan & Minuman = AUD140 + NZD90 = RM649
Tour, Entrance Fee etc = NZD200 + RM550 = RM1,211

*Tukaran wang : AUD1=RM2.90; NZD1=RM2.70

dan ini menjadikan jumlah keseluruhan perbelanjaan kami bagi trip selama 13 hari 11 malam ke Australia dan NZ ini adalah sebanyak RM6,948 seorang...untuk perjalanan yang jauh dan lama seperti ini, aku rasa jumlah tu adalah berbaloi...dan perlu ambilkira, aku tak bayar semua tu sekaligus...untuk tiket flight AAX tu aku dah beli setahun lebih sebelum trip...juga flight Jetstar dan Air NZ tu pun aku dah beli pertengahan tahun lagi...hotel dan kebanyakan entrance fee kami dah siap book dan bayar sebelum ke sana lagi...jadinya duit yang kami bawa ke sana takde laa sebanyak yang di atas tu...

cuma aku ada cadangan untuk lebih jimat lagi kalo korang nak buat trip macam aku ni ke Australia dan New Zealand...korang boleh cuba elak datang masa summer dan peak hour macam kami...aku rasa kos hotel tu sebenarnya boleh pergi lagi murah terutamanya yang di Gold Coast tu...sebabnya harga naik sampai 3 kali ganda dari masa biasa...selain tu, kalo pergi waktu tak peak ni, harga tiket GC-CHC-GC tu juga boleh dapat jauh lagi murah!half daripada tu pun aku pernah jumpa tau...dan kereta sewa di NZ juga boleh dapat separuh dari harga aku dapat tu...boleh dikatakan hotel dan car rental naik berganda masa summer di Australia dan New Zealand ni...jadi kalo nak jimat lagi kos tu, boleh laaa ambilkira pandangan aku ni yer!

OK aku harap semua entries berkaitan Summer in Downunder ini dapat membantu korang dalam merangka bajet untuk trip akan datang yer!seriously, kalo ada rezeki, sila laaa pergi ke New Zealand!memang takkan menyesal punya laaa...cantik giler!bak kata member aku dari Thailand, NZ is a gift from God!gitu dia nak gambarkan keindahan dan keunikan NZ tu berbanding negara lain... =D dan akhir kata, jom layam lagu Maori ni....aku teringat persembahan Kiwi Haka di Queenstown hari tu...best!hehehe

26 comments:

  1. Campur makan minum souvenirs bagai cecah RM10K tu... pergh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mkn minum dh msuk dlm bajet tu en.mie...eh xsmpi la 10k tu en mie...hehuuu

      Delete
  2. wowowowowowwww...tebeliak tgk pebentangan bajet tuan menteri..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tuan menteri pun gigil buat bajet nih..hehuuuu...

      Delete
  3. mmg simpan utk rujukan ni! TQ

    ReplyDelete
  4. tuudia bajet dah dibentang...
    agak agak musim spring murah dari summer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku rasa laa...tapi aku rasa paling murah winter kot...hehehe tp tak best aku rasa sbb masa siang pendek...NZ ni dah ler jauh2 nak travel setiap hari tuh...hehehehe!

      Delete
  5. Patut ko kata kena kutuk bila orang dengar bajet ko. Tapi aku rasa reasonable je wei. 2 minggu tu! Plus ko gi pun memang waktu paling 'meriah harga naik' kan. Perlu lah tabah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha org tu dgr bajet masuk sopping sume...kuikuikui takpelaa...kadang pengalaman tu lebih berharga..insyaAllah....hehehe

      Delete
  6. Wow Kak DJ, memang berbaloi-baloi bajet you tu demi untuk keriangan berganda! hehehe
    teringin nak jejak kaki pulak ke NZ but not for now la. Ada rezeki nanti leh la refer sini ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe insyaAllah ada rezeki nnti smpi la,tu farel...hehe

      Delete
  7. bab perfume tu aku jeles tgk hehehe

    bila la nk travel jauh2 lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe brg murah, tpaksa ler borong...hehehe

      Silakan travel, jgn bhenti... ;-)

      Delete
  8. hi dj! perfume tu awak beli kat mana? kami nak gi NZ gak ni Nov ni..transit di Melbourne...all tix rm1.3K return alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat the chemist di aussie.kat melben ada chemist tu.leh refer entry melb sy ada cite psl chemist ni.

      Oooo murahh tuu...best2 good luck ye!

      Delete
  9. hai dj yg super duper comel!! hihi..suke sgt bace blog awk..be4 ni bace psl travel je but now jjcm awk pon enjoy je bace..please selalu update blog k n never stop blogging..kalo x nnt ill be frustrated! hehe..hope can meet u for real and sembang-sembang.mst fun!..ok now back to the topic..ill be going to nz this nov and nak tahu jgk full llist food yg dj bawak..mind to share? fadifudo@gmail.com

    thank you cute dj :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi bodek baik punya nih...hehehe ok nanti aku email...syoknyeee nak pi nz!

      Delete
    2. dj thank you so much for the food list..tq dj!! hahaha dj bukn bodek la..mmg fun bace blok dj..serious.kwn2 suma mmg suruh refer sini je..fun blog to read..keep it up k..its really help others yg plan nk pegi..thanx again dj :)

      Delete
    3. ok no prob...enjoy the trip ok!NZ mmg ohsem!

      Delete
    4. dj, one more question..brahim food tu kalo ayam kurma or daging ke bole bawak ke?or x lepas kt imigresen sane?

      Delete
    5. Not sure.sbb rasanya meat xleh kn but processed meat gitu xtau la klo lps.ktorg bwk nasi grg je...lps...

      Delete
  10. tu la sbb bace meat n chicken x bole kan..hmm x bawak la cmtu takot risk..nasi goreng pon ok dah..thanx dj..thank you soo much.really helps a lot.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup better xpyh laaa..rugi wooo klo kna buang mknn tu nnti...hehe orait enjoy ypur trip!

      Delete