Thursday, April 2, 2015

Summer in Downunder: Day 10.1 - Jet Boat Ride on Rakaia Gorge & Masjid An-Nur, Christchurch

Sambungan dari: Summer in Downunder: Day 9.3 - Oamaru & Elizabeth Court Guesthouse, Timaru

hari ini merupakan hari terakhir kami di NZ...huhuhu cepat pula rasanya masa berlalu...seawal jam 7 pagi kami dah siap-siap pi dry baju dan kemas-kemas...dek sibuk berkemas dan bersiap, jam pun dah menghampiri pukul 9 pagi...memang tak sempat nak breakfast pun kat guesthouse ni...makan epal jer dalam kereta...huhuhu masa nak check out tu aku pi jumpa Ginnys untuk bayar duit laundry...sekali dia cakap, its ok la dia belanja kos laundry tu sebab aku sangat cuteee....haaa?apekah?hahahaha terus aku tuntut sue dan dini berterima kasih atas kekiutan aku!tak pasal dapat jimat NZD5 tau!hahahaha!

dan kemudian kami meneruskan perjalanan...plan asal nakpi jalan sekitar Timaru...sebab ada Te Ana Maori Rock Art Centre, South Canterbury Museum dan juga historic building...tapi tak dan laaa...terus kami menuju ke Discovery Jet di Rakaia Gorge yang terletak hampir 120 km dari Timaru!macam biasa, aku jadi driver dan budak 2 orang tu membuta...masih awal pagi kan...dalam perjalanan ni kami akan melalui kembali pekan Geraldine yang telah kami lalu masa menuju ke Lake Tekapo hari tu...so di situ laaa titik pertemuan kembali dengan route masa datang yang membentuk route 'No 8' kami di atas peta South Island...hehehe
semasa dalam perjalanan selepas Geraldine, pemandangan menjadi semakin indah...terbentang luas depan mata adalah gunung-ganang indah...dan tiba-tiba jer aku ternampak ladang yang dipenuhi dengan rumput gulung atau hay yang sangat cantik!terus aku berhenti tepi jalan dan kejut budak-budak ni untuk ambil gambar...masa ni berpagar pula kawasannya, tak dapat laaaa nak panjat rumput gulung tu lagi!hahaha! 
dalam jam 11 pagi kami tiba di Discovery Jet di Rakaia Gorge yang berhampiran dengan Mt Hutt Lodge...tujuan kami ke sini memang tak lain tak bukan nak naik jet boat la wei!tak NZ la tak naik jet boat...kuikuikui....yang sebenarnya, ini je laaa aktiviti lasak yang aku ada keberanian sikit nak mencuba...nak suh buat bungy jumping ke, skydiving ke memang takkan aku buat la kan...hahahaha oh ye, sebenarnya aku dah siap buat booking through website Discovery Jet sebelum datang ke NZ ni...dan dia dah set masa kami jam 10 pagi...tapi masa di Timaru aku dapat email bagitau dia nak tukar time kami ke jam 11 pagi, dan aku accept jer la sebab tak lari sangat masa kami....dan kami ambil pakej paling murah iaitu NZD40 untuk 15 minit ride!cukup la sekadar nak merasakan...sepanjang pengushaan aku, kat sini la yang offer pakej paling murah untuk Jet Boat ni...
masa sampai ni tengok sunyi takde orang...so kami terus berjalan menuju ke arah sungai, baru la nampak sekeluarga sedang menunggu di situ...sempat berteguran, rupanya laki tu orang Klang!tapi dah lama duk Australia, kawin pun ngan omputih...then kami berjumpa dengan staff Discovery Jet ni dan siap-siap bayar NZD40...dan dia berikan life jacket sorang satu dan diberikan sedikit briefing...katanya dia akan buat pusingan 360 darjah nanti....dia akan bagi isyarat nanti sebelum nak pusing tu dan dia suh kami simpan semuaaaa kamera ke hp ker masa tu....sebabnya nanti boleh tercampak barang tu nanti...hahahaha terus rasa excited ko!
perjalanan menaiki jet boat pun bermula di Rakaia Gorge yang membiruuuu!cantik gila sungai ni wei...best sebab boat ni laju!pemandangan pun sangat lah terindah...gelak-gelak jer kami dengan family tuu....memang syiok abes laaaa....gigih tangan masing-masing duk snap gambar pakai hp sebab malas nak keluarkan kamera...then tetiba staff tu bagi isyarat nak pusing, laju kitorang sorok hp bawah kaki dan pegang pemegang tu kuat-kuat!dan masa dia pusing tu, perghhhh!macam nak terpelanting keluar dari boat tu!hahahaha best giler!memang terbaiklah!
sampai di satu tempat, family tu semuanya turun dari boat...rupanya diorang ambil pakej pergi jer...sebab pastu diorang nak trekking balik ke tempat tadi balik...pas diorang turun, boat berpatah balik ke tempat asal...dan ada juga beberapa kali pusingan 360 darjah dilakukan!memang syiok giler...tapi masa balik ni boat terhentak-hentak gak sebab melawan arus...masa ni ada rasa cuak gak sebab dini ada minor slip disc...kejap-kejap aku pandang dia....nasib baik laaa tak de pape...hehehe fuhhh enjoy giler wei!kiranya last aktiviti di NZ memang terbaiklah!walaupun dia cakap ride kami ni untuk 15 minit jer, tapi aku rasa lebih jer dari tu...lebih 20 minit gak kot...hehehe best!
dan akhirnya dalam jam 11.30 pagi, kami pun bergerak menuju ke Christchurch semulaaa...waaa tanda-tanda trip sudah tiba ke penghujungnyaaa...huhuhu sampai di Christchurch dalam jam 12.30 tengahari, kami kira-kira sempat nak jengah sekejap bandar Christchurch ni sebab masa datang hari tu tak sempat pergi...kami melalui Riccarton Rd yang famous dan berdekatan dengan University of Canterbury...pusing-pusing sampai ke Masjid An-Nur di Canterbury Islamic Centre...sempat la kami singgah sebentar di masjid ini...
masjid ni terletak berhadapan dengan Christchurch Botanic Gardens...nampak la hijau-hijau rimbun pokok...garden yang comey-comey tak nampak dari sini...nampak macam besar, tapi kami takdan nakpi la..just ambil gambar dari depan masjid tu jeee...dan kemudian kami bergegas untuk ke Christchurch Airport....waaa nak abes dah citer NZ ni...sobsss sobsss sobsss....

10 comments:

  1. semoga saya juga ada rezeki ke NZ juga satu masa nanti (A-Min)

    ReplyDelete
  2. Dah lama kita orang tahu kekiutan itu...hehe

    Moga saya juga dapat ke Niuzeland satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kehkehkeh insyaAllah....smpi nnti tuuu....

      Delete
  3. ko memang cute pun.......
    tolong doakan aku cepat sampai sana pls! sambil buat muka bejet cute gak mcm ko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe insyaAllah...AMIN....hahahaha cute sgt kan!hahaha

      Delete
  4. Replies
    1. Sila la pi cpt mkl...mmg berbaloi2...

      Delete
  5. Dah habis dah .... kita pun rasa macam sedih gak hahhahahahahaaa

    Seronok ler baca kisah di sana !!!

    So lepas nih kisah apa lak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe pasni smbung sikit kisah di gld coast sblm balik ke malaysiaaa....pastu kisah domestik trip jer laaaa...poket dah bocorrrr...hahaha

      Delete