Thursday, October 23, 2014

VMY2014 : Pulau Pinang >Day 2.1< : The Camera Museum, Georgetown


hari kedua di Pulau Pinang, awal pagi dah kena bangun...sebabnya conference kami nanti akan diadakan di Parkroyal Penang Resort, Batu Feringghi...dalam 20 minit juga perjalanan dari hotel kami duduk ni...dalam jam 7 pagi dah turun breakfast...biasa-biasa saja breakfast di Hotel Bayview ni...janji kenyangkan....dah kenyang, terus kami bergerak ke Batu Feringghi...

sampai di Parkroyal Penang Resort dalam 8.30 pagi...masuk jer dewan conference, aku dah mula nampak muka-muka yang aku dah lama tak nampak...pensyarah-pensyarah aku di UKM dulu, senior-senior yang dah jadi pensyarah juga di universiti lain...wahhh terus rasa excited!ada jumpa member kerja dari Sarawak dan Pulau Pinang nih...memang best!event berjalan lancar, banyak ilmu yang diperolehi...dan paling best, lunch kat resort sangat sedap dan meletops!tapi aku tak ambil gambar la..maluu...hehehe
selesai conference jam 5.30 petang, kami pun bergerak balik menuju ke Georgetown...tak terus balik ke hotel, kami ke Lebuh Muntri dahulu...untuk ke The Camera Museum!kalo ikut dalam website VisitPenang, museum ni buka dari 9am-10pm...tapi bila sampai dah hampir jam 6pm, museum dah nak tutup!nasib sempat masuk, tapi bahagian bawah jer...atas tak boleh naik dah...kalo naik atas kena bayar RM20...layan je la apa yang ada di bawah ni saja...best feeling masa masuk dalam bangunan ni...cantik dan sedap mata memandang....
bila masuk ke dalam, ada kaunter tiket dan tangga nak naik ke museum di bahagian tengah bangunan...kat sini aku excited nampak kodak-kodak lama, kamera-kamera lama yang dipamerkan...baru kat bawah dah teruja...belum kat atas lagi tuh...takde rezeki la nak usha apa ada kat sana kan...kata staff di situ, kamera-kamera lama ni dibeli daripada owner-owner dia...mesti kos untuk museum ini sangat mahal kan....
kemudian kami berjalan ke belakang lagi dan jumpa kedai menjual sourvenir...pun dah nak tutup dah...aku malas nak masuk tengok apa yang ada....just tengok-tengok jer laaa dari jauh sambil ambil gambar...tapi nampak laaa ada tshirt, keychain, kamera dan lain-lain souvenir berkaitan dengan kamera...
sampai di belakang, ada tangga untuk orang keluar dari museum di atas...kat sini ada wall deco comel..haruslah tak lepas peluang untuk bergambar kan...abes dilekat-lekatnya kamera dalam dinding simen tuh...menarik kan...masa ni usha-usha gak pandang atas kot-kot leh lari kejap tengok atas...hahaha tapi tak baik la kan..mencuri-curi namanya tuh....
dan kemudian terdapat juga cafe comel di penghujung bangunan ini...pun dah nak tutup...staff duk kira-kira duit dah...tak dapat nak lepak minum-minum kat sini kan...masa ni dah cepat-cepat nak patah balik ke depan...sebab staff nak panggil nak tutup dah museum...sobbsss 
personally aku rasa macam best jer museum ni...walaupun aku takde la giler kamera sangat...takde pun kamera canggih ke atau beriya nak follow kamera punya latest model ke, apa ke...aku cuma reti guna auto function jer pun...tapi sebab aku suka ambil gambar, jadi aku rasa aku suka museum ni...lagi best kalo dapat masuk museum kat atas...dengarnya ada lebih 200 camera dipamerkan mengikut zaman...perkembangan kamera dari dahulu hingga sekarang...menarik kan?haa kalo korang ada peluang datang ke Penang, sila la explore museum ini yer!pastu sila share di blog tau!mana tau sok-sok aku ke penang lagi, leh aku terjah lagi sekali...hehehe

oh ye, masa di sana, aku ada ternampak signage Asia Camera Museum di Burma Road...pun macam menarik kan...apa lagi korang, sila laaa terjah!sempena VMY2014 ni...yeahh..nanti kita sambung lagi ke mana aku pergi selepas The Camera Museum ini....

13 comments:

  1. Dah dua kali pi Penang... Tak taw plak ada museum camera ni... Nak kena repeat lah nampaknye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kalo mcm tu memang harusss repeat tuh...hehehe

      Delete
  2. Wah penampilan mcm mak Datin... tak macam DJ yang selalu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha cesss en mie ni...hahaha hari pertama conference, harus jaga nama jabatan sikit...sok2 kembali ke DJ yang selalu...kehkehkeh

      Delete
  3. menarik belum pernah sampai lagi

    ReplyDelete
  4. Mahal sungguh fee RM20 untuk masuk musium...sepatutnya RM10..baru boleh buat bisnes..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe myb nk cover blik modal museum kot mkl..hehe

      Delete
  5. Hampir setiap bulan pegi penang....tak tau pulak ada muzium ni...
    Nanti kena pegi ni wpun diri sendiri takder kamera...sedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe liza..leh pi utk ambil mood berkamera...mna tau pas visit museum ni nkpi beli kamera br plk...hehe

      Delete
  6. Ok museum ni memang my kinda thing. Idoklah pro photog tapi bab2 photography ni memang always trigger minda aku lah kiranya. Ko kena repeat visit je jawabnye ni, bawa aku sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann..aku pun suka...antik gituu...hehe sila la beli tiket, nnti leh jjcm penang.hahaha

      Delete
    2. Ko xsuka ke purrfect cafe aku pi tu?

      Delete