Sunday, May 11, 2014

TripAdikBeradik ke Jepun ^Day4^Part1 ~ Hiroshima

Sambungan dari: TripAdikBeradik ke Jepun ^Day3^Part3 ~ Kobe

dah masuk hari ke-4 aku berada di Jepun...waduh dah mula terasa lama berada di sini...dan dah mula teringat-ingat bambam di rumah....hehuuuuu ok hari ini kami akan meneruskan perjalanan dengan menggunakan JR Pass kami yang mahal itu untuk ke Hiroshima!yeay!pandai En Mie teka dalam previous post....hehehe so disebabkan excited terlebih, awal pagi aku dah bersiap-siap dah...pastu tunggu la budak-budak ni bangun....tapi hampehh, semua tak bangun-bangun juga....haiyoooo last-last aku plak yang tertido balik!haish...dan akhirnya kul 9.30 pagi baru laaaa kami bergerak keluar dari hostel...berjalan menuju ke Shinsaibashi Station...tapi sebelum tu sempat singgah 7E nak tapau onigiri banyak-banyak sebagai bekalan dalam perjalanan...beli yang inti udang dan tuna...abes semua kat rak tu kami borong!aku tak sure mana satu tuna, mana satu udang...aku snap gambar both ni...dan kemudian kami menaiki subway terus ke Osaka City Station!
sampai je di Osaka City Station...terus mengikut arah menuju ke JR Shinkansen!yeay akhirnya tibalah masa aku nak naik shinkansen!excited meletop-letop masa nih...tapi sebelum tu, disebabkan adik takde JR Pass macam kitorang, so dia kena beli tiket on the spot lah...dia masuk ke pejabat tiket tu, dan dia beli di mesin yang disediakan...harga 1-way tiket shinkansen ke Hiroshima adalah 9,450 yen!mahal gilosss...return dah dekat 20,000 yen!dah sama harga JR Pass untuk 4 hari aku tu...sebab tu la untung beli JR Pass ni kalo nak jalan jauh-jauh di Jepun nih....
dah dapat tiket adik, apa lagi...moh le kita ke platform untuk menaiki shinkansen nih...kami menaiki Nozomi Super Express pada jam 10.26 pagi menuju ke Hiroshima...sefaham aku, JR Pass by region yang aku pakai ni memang boleh naik kesemua jenis shinkansen yang ada termasuklah Nozomi yang merupakan shinkansen paling laju di Jepun!tapi kalo Japan Rail Pass for Nationwide tu tak boleh naik Nozomi ni...ada a few pilihan shinkansen yang ada...macam Hikari, Mizuho dan Sakura....tapi bila aku tengok beza masa antara shinkansen ni selang beberapa minit je so tak kisah pun la naik yang manaa...janji kena masa dengan kita....
masuk je dalam shinkansen, duk kalut carik gerabak non-reserved seat!haaa tak study awal-awal mana gerabak untuk non-reserved seat, main masuk je sebab shinkansen nak gerak dah...rupanya non-reserved seat terletak dalam gerabak paling hadapan!perghhh jauh giler kami berjalan dalam shinkansen tuh!memang lalu la kawasan reserved seat, kawasan business class...terus nak berangan next trip to Japan, nak beli Green Car JR Pass a.k.a business class...wakakakaka ok macam yang banyakkk blog dah cerita, kalo ada JR Pass ni kita boleh reserved seat secara percuma...ye la untuk menjamin kita ada tempat duduk la kan, mau nya kena berdiri berjam-jam plak nanti kalo takde tempat duduk kan...sebab sepanjang pemerhatian aku, reserved seat lagi banyak dari non-reserved nih...tapi disebabkan adik aku takde JR Pass, kalo dia nak reserved nanti kena tambah charge lagi, so kami tak buat la reserved seat tu...lagipun bajet masa kami naik nih, tak ramai orang...Alhamdulillah dapat juga kami seat di non-reserved tu selepas berjalan sepanjang shinkansen tu!entah berapa belas gerabak kami lalu....phewww....dapat tempat duduk, berselfie sekejap terus masing-masing layan perasaan dengan menikmati pemandangan luar pada kelajuan 300km/jam!....sempat la tengok ada stewardess menjual makanan dan minuman dalam shinkansen tu...
dalam pukul 11 pagi kami dapat message dari mak suh doa banyak-banyak naik flight balik nanti...dia dah risau kan kitorang sebabnya pada pagi tu di Malaysia dah kecoh dengan berita pesawat MAS hilang!huik kami macam konpius, tapi bila adik check internet, yess memang sahih berita tu...masa ni dah dup dap juga...tapi tak fikir sebarang kemungkinan buruk sangat, so kami ok kembali...nasib baik juga takde internet masa ni, takde la beriya sangat kami mencari info kat FB....huhuhu

dan akhirnya tepat jam 11.40 pagi, kami selamat tiba di Hiroshima!yeay aku suka...memang dah lama teringin nak pergi sini...demi melihat kesan peninggalan bom atom!gitu tetiba semangat sejarah merasuk....tapi sebelum apa-apa...harus bergegas keluar demi mengambil bersama si muncung itik ini!nasib baik coach depan sekali wei!dapat la bergambar dengan kepala shinkansen ni...epik okeh untuk orang-orang kampung macam aku nih!hahahaha ntah berapa keping gambar aku suh adik aku snap...takut tak jadi kan...bukti ni wehh naik shinkansen...nak tunjuk kat orang kampung aku nanti nih....
selesai berpoyoan di situ, kami pun meneruskan perjalanan untuk keluar dari Hiroshima Station tuh...masa ni aku follow je adik aku...dia dah pernah datang Hiroshima, aku cuma cakap aku nak pi sini dan sini dan sinun jer...so pandai-pandai la dia bawa kitorang....kami terus menuju ke streetcar a.k.a tram station yang terletak di luar bangunan Hiroshima Station tuh...terdapat beberapa warna pada tram yang menunjukkan line arah dia...sila ambil map yang ada di situ untuk kenalpasti destinasi dan line yang kita perlu naik...untuk naik tram ni, kena bayar 150 yen per ride...pergi la dekat or jauh mana dalam bandar tu, tu je flat rate dia...ok la kan...ada juga 1-day pass tapi sebab kami rasa takkan banyak turun naik tram, so decided bayar per ride sahaja...
kami kemudiannya menaiki tram pada line merah...selepas beberapa minit menaiki tram, kami akhirnya turun di Genbaku Dome-mae Station...terus menuju ke Peace Memorial Park..sampai je di situ, kami disambut dengan papan tanda yang menunjukkan keadaan selepas pengeboman atom berlaku di Hiroshima pada 6 Ogos 1945....sayu je tengok...macam padang jarak padang tekukur....hancur bumi Hiroshima...
selepas tu kami berjalan ke dalam sikit dan aku mula teruja bila dari jauh dah ternampak Atomic Bomb Dome iaitu Hiroshima Peace Memorial yang telah diisytiharkan sebagai UNESCO World Heritage...ianya yang lebih dikenali sebagai A-Bomb Dome merupakan memorial peringatan kepada kejadian pengeboman atom di Hiroshima yang mengorbankan 70,000 orang on the spot pada tahun 1945 itu...pheww....bangunan ni kelihatan seolah tinggalan rangka tapi masih teguh berdiri!dikelilingi dengan pagar, siap ada alarm lagi...hanya boleh ambil gambar dari luar jer...habes aku keliling pusing area tu nak ambil gambar sampai kena sound ngan adik-adik aku...sama je pun bangunan tu ambil dari arah mana pun!ceh!tak memahami sungguh la...baru nak fefeeling!tapi seriously, aku sangat excited dapat tengok sendiri, salah satu kesan tinggalan pengeboman atom di Hiroshima ini...
lepas dah puas melihat A-Bomb Dome, kami berjalan di tepi sungai di situ...nyaman je tengok orang naik cruise dalam cuaca yang sangat nyaman itu...masa berjalan, kami singgah melihat terdapat pameran jalanan yang dibuat oleh pekerja sosial di situ...diorang pun ramai-ramai duk lepak je tepi sungai tu...kami layan je la tengok pameran diorang...rupanya diorang ni antara ahli keluarga mangsa yang survive dari pengeboman tu...so banyak la info yang kami dapat dari pameran diorang tu...takut melihat keadaan fetus / baby dalam perut yang lahir selepas kejadian pengeboman atom...memang dah mutant dah...huhuhu lepas tu rupanya ada 2 orang Malaysia yang mati dalam pengeboman tu...diorang pun tak perasan mula-mula tu, tapi adik aku la baca report yang ada kat situ jumpa info tu!hahaha pastu bila diorang tau kitorang dari Malaysia, bersungguh diorang puji Tun M!tumpang bangga la aku selaku rakyat Malaysia!siap la diorang cari gambar Tun M tunjuk pada kami...Tun M pernah datang ke Hiroshima dulu semasa hari memperingati kejadian ini...memang ianya merupakan upacara tahunan yang masih dibuat sehingga ke hari ini....
lepas dah borak-borak dengan pakcik makcik pekerja sosial di situ, kami meneruskan perjalanan di dalam taman tersebut..jalan menyusuri sungai...sampai la tiba di sebuah jambatan...kami seberangi sungai dan melihat A-Bomb Dome dari jarak jauh...memang tak lepas lagi mata aku memandang runtuhan bangunan ini...kagum dengan kebesaran Allah...khabarnya tempat jatuh bom atom adalah di hospital yang berdekat dengan bangunan tu...semua di kelilingnya hancur musnah!tapi ianya masuh teguh berdiri!Subhanallah....
lepas melintasi jambatan, di kirinya terletak sebuah bangunan yang turut survive semasa pengeboman atom...tapi ianya telah dibaiki semula dan kini merupakan sebuah rest house dan pusat informasi Hiroshima...kami cuma mengambil gambar dari luar sahaja dan tidak masuk ke dalam...
kemudian kami ke Children's Peace Monument...monumen yang dibuat sempena memperingati kanak-kanak yang mati disebabkan pengeboman atom ini...dikatakan asalnya monumen ini diinspirasikan oleh kisah Sadako Sasaki...kanak-kanak yang berusia 2 tahun semasa pengeboman berlaku...katanya dia tercampak keluar dari rumah masa tu, sampaikan mak dia ingat dia dah mati...tapi rupanya dia masih hidup...dan selepas 10 tahun, dia disahkan menghidap leukemia...memang masa tu ramai kanak-kanak menghidapi leukemia...pendedahan kepada radioaktif selepas pengebomanan atom tersebut merupakan punca utama kejadian ini....sedihnya....dikatakan 70,000 orang mati semasa pengeboman berlaku, dan selebihnya 70,000 orang mati selepas kejadian tersebut...mesti terseksa hidup masa tu...tak dapat nak bayangkan....huhuhuhu
dari Children's Peace Monument, kami meneruskan perjalanan menuju ke Hiroshima Peace Memorial Museum...masa ni kami melalui taman yang sangat cantik dan bersih!dah la udara nyaman jer...layan je la bergambar sepanjang perjalanan menuju ke museum...
sebelum sampai di museum, kami singgah sebentar di Memorial Cenotaph for the A-Bomb Victim...di sini merupakan 'empty tomb' yang menyenaraikan semua nama mangsa yang terkorban...dan bentuk cenopath macam arch shape tu sebagai lambang perlindungan kepada mangsa terkorban...cenopath nih dibuat dalam kedudukan yang setentang dengan A-Bomb Dome tadi....kalo dilihat, seolah-olah ia membentuk frame kepada A-Bomb Dome tuh...cantik!masa kami di sini, susah juga nak bergambar sebab ramai yang datang dan bertafakur di sini...lagi-lagi kanak-kanak yang buat rombongan..bersabar je la menanti masa yang sesuai...
dan kemudian kami pun berjalan menuju ke Hiroshima Peace Memorial Museum yang kelihatan besar dan gah dari jauh...yezza ini juga tempat yang memang aku nak pergi sangat di Hiroshima ni...apesal tah aku nih kalo di oversea, suka sangat pergi museum kan...menanges cikgu sejarah aku ni kalo tau nih...hehehe masa kami berjalan ke arah museum tu, dapat tengok ramai orang yang juga sedang menuju ke arah museum tersebut...haish laaa....mau bersesak kang ni kat dalam tu...bertabah je laaa....huhuhu eh nanti cerita dalam museum ni sambung dalam next entry yaaa!sebabnya panjang lagi cerita museum nih...hehehe

13 comments:

  1. ahahah..DJ!..no-reserved seat mulai dari ca1 - 6 ke kalau x salah..pastu waktu quequ kat luar pun dah display which gerabak reserved n non-reserved..maybe nk cepat tu..at least leh tgk gerabak BIP ye dok..dan2 tu nk ambil JR Pass VIP kan ahahaah..lawak lah

    Hari tu kami pun plan nk ke Hiroshima ni dalam perjalanan tu JM ckp pada kawan nk tak kita ke Huis Ten Bosh nak tengok tulip festival dulu balik karang singgah Hiroshima..at last ada berita menyedihkan..nanti lah JM kongsi dalam entri :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la JM, kami smpai kat platform je, shinkansen sedia menanti....terus je melompat masuk ntah coach nombor berapa...hehehe tak sempat nak tengok info kat platform pun...hehehe rasanya lain shinkansen, lain non-reserved coach dia tu...utk nozomi ni kalo tak silap yg plg dpn n plg blkng...hehehe berangan je laaa nak duk dalam Green Car tu...hehehe

      eh JM pi HTB di nagasaki tu ke?wahhh best nya saya mmg teringin nakpi nagasaki...nakpi hashima island n kat sana pun ada muzium bom atom gak macam hiroshima...sbb nagasaki pun kan kena bom gak dulu ngn US tu...hehuuuu tak sabar nak dgr cerita sedih JM nih....

      Delete
  2. mesti laju giler kan shinkansen tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmg laju berdesup!hehehe

      Delete
  3. First naik Shinkansen dari ShinOsaka pi Tokyo. Masa tu memang dah lambat, pacik guard suruh kitorang masuk je dalam mana2 car. Memang merasa lah ye berjalan dari car #18 ke car #6. Siap berangan duduk dalam Green Car juga. Hahaha pastu siap silap duduk dalam Reserved Coach. Drama betul.

    Lalu A-Bomb Dome tu sayu..baca sejarah, sayu. Bila stop depan Children Monument tu, rasa sakit je dada. Jom kita gi museum Nagasaki lak. Jadi ilmiah di umur begini. Ngeks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lupa plak namanya car...aku panggil gerabak jer!kehkehkeh....tu la aku pun tak ingt jalan lalu berapa gerabak tah!tp semua jenis lah aku lalu!hehehe sengal sungguh...

      jom..jom....aku nakpi sgt hashima island tuh kalo ke nagasaki...hahaha tapi bila tah nak ke Jepun lagi...yang pasti bukan tahun ni dan tahun depan la...hehehe next next year insyaAllah....

      Delete
  4. Bile dah pegi tempat2 gini, bace2 sejarah baru kite rase how cruel and tragic the war is ... sedih tengok rakyat terkorban, semua benda hancur ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la azra...sblm ni kita dgr, berita or baca sejarah mcm tak feel sgt + tak terbyg sgt kemusnahan dia...ni bila tgk dpn mata tahap kehancuran yg berlaku...aduhai...lg bila baca kisah2 diorg kat museum nanti..lg laaaa sedih!huhuhu plg kesian kanak2 post disaster...huhuhu

      Delete
  5. Ruginya saya tak sampai ke Hiroshima... cuma sampai di Okayama saja dan meyeberang ke pulau Shikoku melalui jambatan Seto yang dua tingkat tu...

    Oh di Hiroshima juga ada tram...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yeke...nanti leh repeat lagi tu en mie...boleh ke nagasaki sekali...hehehe oh naik jambatan 2 tingkat?menarik tu...dari Hiroshima ni nanti sy akan ke pulau juga...tp pulau kecil je namanya Miyajima...nanti dlm next next entry saya cerita...

      Haah di Hiroshima ada tram...seronok kan naik tram ni, saya suka!berbanding naik train biasa tu...down to earth katanya..hahaha

      Delete
  6. Hi DJ...hehe... saya p tngk war museum kat ho chi minh pon nangis... klu kat sini lg sedih kotnyer...huhuhu... ramai nyawa yg x berdosa terkorban disebabkan kerakusan manusia mengejar kuasa...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa plak nk bgtau... hadiah DJ dh selamat saya terima... terima kasih bnyk2.. bila tngk gunung tu, memberi semangat plak kpd saya nk mnjat..haha....

      Delete
    2. oo yeke...sy mmg teringin nak pi war museum tu...tapi belum ada rezeki lg...hehehe mesti sayu tgk mangsa tak berdosa tu kan...huhuhu oh dpt dah ye, haaa boleh nak naik bromo pula lepas ni...hehehe

      Delete