Friday, May 24, 2019

Daytrip to Kota Bharu, Kelantan

setahun yang lalu aku dengan Irma, Zu, Fariha dan Raja beli tiket murah pergi Kota Bharu balik hari dengan harga cuma RM27 je seorang...dah beli, semua senyap...then sampai masa nak pergi baru diskus, so Irma tarik diri sebab adik dia baru kenduri, so kami berempat je la proceed pergi...pergi tengah minggu masa ni, so kena la ambil cuti sehari...so awal pagi kami naik ERL menuju ke KLIA2...flight kul 6.30 pagi, so aku solat kat boarding hall je sebab surau jauh sangat...sampai Kota Bharu jam 7.30 pagi, kami ambil kereta sewa Axia berharga RM70 sahaja untuk 1hari, then topup minyak RM20 jer...Fariha yang uruskan hal kereta sewa ni...dapat kereta terussss dengan pantas menuju ke destinasi pertama kami iaitu Pak Mat Sup Kepala Ikan Dan Teh Tarik Madu, tapi masa on the way nampak banyak gerai jual sarapan pagi, gatal pi singgah beli kuih muih...hahaha...murah weh, ambil banyak dalam RM7 jer...tamak perempuan semua ni...hahaha...
sekali lepas tapau, sampai kat Pak Mat Sup Kepala Ikan Dan Teh Tarik Madu, kecewa gilaaaaa Pak Mat tutup daaa...tak tau la ngape sampai seminggu Pak Mat tutup weh...serious kuciwa...so then kami patah balik ke bandar KB, sebab tadi ada nampak kedai berasap-asap dan ramai orang...so ke Nasi Kerabu Taman Uda la kami...melayan sarapan pagi dengan nasi kerabu, ayam bakar, daging bakar, kambing bakar...perghhh sedap gila!terbaik!makan berempat dengan lauk pelbagai cuma RM38 saja...best!
perut dah kenyang, moh kita cuci mata la kejap...hahaha so kami ke Bazar Buluh Kubu yang terletak sebelah Pasar Besar Siti Khadijah...masa sampai ni, banyak kedai tutup lagi, so later tu kami datang semula sebabnya aku nak beli batik cotton kat sini...cantik!mahal sikit la, tapi ok sangat kualiti dia...dalam RM120 la untuk 4 meter...tapi sedih, balik rumah mak aku berkenan kain tu, so kita korban kan laaa...bagi kat mak kita...hahaha...by the way, Bazar Buluh Kubu ni dah upgrade gila siap ada lif, pastu kedai kat sini macam mewah sikit la banding Pasar Besar Siti Khadijah tu...dan pattern, design batik dia lagi moden dan lawa...cuma mahal sikit laa...but much cheaper banding KL la kan...hehehe..
pastu kita pi usha gak la Pasar Besar Siti Khadijah yang telah membuatkan aku bangkrap di Kelantan...hahaha...adoi laaa...abes semua nak beli weh...tapi sebab aku rasa lama aku travel tak belikan pape sangat untuk mak abah aku, so sakan la aku beli kain batik, kain pelikat, baju batik, kaftan batik, keropok...hahaha ingat jalan-jalan dalam negara, balik hari ni tak abes banyak duit...hahah tapi ni lagi bahaya weh...hahaha budak-budak ni sakan shopping tudung bawal masa ni, aku plak dah tak pakai bawal, so pandang sepi je laaa...hahahha dannn masa kat sini gak, kami sempat merasa kuih kerbau guling yang viral, tak sedap pun pada aku...hahahaha...
hadoi stress abes duit, so masuk je kereta, si Raja dan Fariha gigih pi masuk balik sebab tadi berbelah bahagi hati nak beli kain sutera tu, last dah masuk kereta baru nak beli...hahaha aku duk tunggu dalam kereta je la, sebab stress duit abes dah!hahaha gila lah datang Kelantan tu, mesti nak kena habis duit tauuu...daytrip je tau!huhuhu...
sebab kan stress dan panas, kami pi tapau air milo viral tuuu kat Warung Pok Leh Milo Tunggeng...dia macam milo dinasour je aku tengok, Fariha yang suggest tempat ni...tapinya ko nampak la banyak milo tu kalo ko minum situ, tapi kalo ko tapau, tak nampak la tonggeng nya milo tu dalam cawan...hahaha...tapi sedap la sebab milo pekat kan...nyummm...harga cuma RM2.50 satu...ok la layan...
dan dari tengah bandar tu, kami menuju ke Bachok untuk terjah Kedai Maggi Tiram Pok Weil!aku pernah ke sini dulu, sebab tu nak kena datang lagik!hehehe...aku paksa bebudak ni pi sini gak walaupun jauh...hahaha..so kat sini, harus dan wajib layan tiram fresh diaaa sedap weh!bebudak ni memula order sikit je, so sibuk nak order tiram bakar cheese, konon hipster kan, sekali dah rasa, hambik bertambah order tiram fresh tu...hahaha sedap weh sebab tiram fresh tu dia letak sos cili thai dan juga campuran bawang goreng atas tu...perghh sekali slurpp terbaik!kami abes dalam RM38 je kat sini...hehehe...
dan kenyang dan senak perut dari pagi, ayuh laaa kita ke Pantai Senok, fefeeling di Nami Island Korea...hehehe nakpi Korea entah bila nya kan, so kita layan sini dulu...sakan la Zu duk buat video kat sini sebab dia baru beli stabiliser tu haa...hahaha yang kami lain jadi model la uols...gemok pun konpiden tauuu fefeeling model...hahaha...
dah selesai posing di Pantai Senok, kami gerak menuju ke arah airport semula, tapi bukan direct pi airport laaa...kami ke Cafe Hostel Pantai yang tengah meletup-letup kat Instagram tuuu...asal buka je lalu gambar menggoda dia kat Instagram aku...hahaha...so masa sampai ni, aku rasa baruuu je buka kedai nya, tapi dah ramai orang...takleh jadi moh cepat duduk...
dah duduk kita usha la menu kan...haa yang wajib aku nak cuba adalah Miang Siakap/Talapia Goreng dan Daging Harimau Menangis dia!meleleh air liur aku tiap kali tengok gambar kat IG tu kan...masalah dia, tengah taip ni pun air liur aku meleleh dah!hahaha...kat sini banyak gila menu, aku tengok ramai orang makan mi celup, nasi putih ngan lauk pauk tomyam siam semua pun ada juga...memang keliru membuat pilihan lah!
dan akhir kata, dipersembahkan pilihan-pilihan kami...hehehe Teh Beng Madu (RM5)..yang ni biasa je lah, tak masuk sangat pada aku sebab pernah minum jauh lebih sedap!hehehe ok air dia biasa je laaa...but then silakan masuk makanan-makanan...yang pertama Daging Bakar Harimau Menangis (RM10) memang menangis dibuatnya!sedap wehhh!daging dia lembut disulami lelemak perghhh terbaik! pastu sos dia sedap!aku suka...sampai 2 gambar aku share ha...hahaha then paling win adalah Miang Talapia Goreng (RM25) tuuu!sedap weh bila ko makan suhun dan ikan balut dalam sayur tu then letak sos dia tu...sos dia tu aku bagi 10 bintang!sedap gila...aku tak pernah makan sesedap ni weh...yang ni memang win teruk!wajib cuba!makan sambil berebut-rebut weh...hahahaha...
dan aku teringin makan Sotong Stim (RM20) tapi biasa je la...maybe sebab pernah makan Ms Jintana masak yang jauhhh lebih sedap, so yang sini biasa je la pada aku...tapi portion besar gila!thennn antara yang sedap gak adalah mi celup diaaaa...ada pelbagai jenis, berkuah ke kering ke, then leh pilih mi kuning or mi hijau...akak jaga mi ni sangat laaa peramah!dia siap tengok muka aku makan sedap ke tak...ramah sangat!kami ambil dua jenis yang berkuah dan kering dan aku prefer yang basah lagi...pun antara mi celup paling sedap aku pernah makan...nyummeh!mi tu tak silap aku RM5 setiap satu...aku lupa dah...
dalam duk kenyang, sakan gila kami makan di Cafe Hostel Pantai ni....total makan cuma RM77 sahaja...murah gila!hahaha puas gila hati weh...pastu kami gerak ke airport dan serah kan kereta...sempat la bebudak ni shopping lagi tudung bawal murah RM10 je kat sini...dan tanpa sedar, flight hampir meninggalkan kami!aku duk ingat boarding time 6.35 petang, rupanya flight kami 6.35 petang!cuak gila masa ni!
masalahnya sedar tu masa bebudak ni tengah shopping, ko ghase?tengok skrin takde dah flight kami, cuak la aku...tengok jam dah kul 6.05 minit weh!gila lahhh....terus aku lari masuk dalam, tengok takde flight kat situ!orang pun takde beratur!cuak, sampai kat pintu masuk bridge tu, tanya dia flight dah berlepas ke?adik tu selamba jawap, rileks kak flight delay, nanti kami panggil ye...hahaha lega!lega gila weh...terus amik kerusi, taklama tu bebudak ni sampai dengan muka pucat memasing!hahahaha padan muka, sakan sangat shopping dan makan kan, sampai semua lupa pasal masa flight!hahahaha...Alhamdulillah selamat naik flight lewat petang tuuu...hehehe dan overall perbelanjaan kami untuk trip ni tak termasuk shopping adalah RM55 sahaja seorang dan tambah dengan RM27 duit flight, tadaaa tak sampai RM100 pun!hehehe dan-dan terus tahun depan aku ada tiket balik hari dah pi Kota Bharu lagik!hahahaha gigih kan?hahaha....

8 comments:

  1. Menariknya pergi KB balik hari takde jem hahahaaha. Boleh tiru yeay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzaa aku beli dah murah thn dpn hahaha

      Delete
  2. tiram cheese, harimau menangis, sotong stim, mi celup...bestnya...

    ReplyDelete
  3. lamanya diriku tak balik kelate...last balik bln sep thn lps sbb kakak meninggal...

    nnti jemput lah pegi melawat masjid pulau gajah...viral dah masjid ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yeke...ok2 leh ziarah nanti...hehehe

      Delete