Monday, January 29, 2018

Girls Day Out: Sunway Lagoon!

Sambungan dari: Dash Box Hotel, Cyberjaya

balik dari Dash Box Hotel tu, aku lepak kat rumah je...mak aku siap masak kuah durian petang tu sebab abang aku bawa balik durian dari Pahang...syiok gila petang layan kuah durian sambil tunggu Dini sampai rumah aku untuk kami ke umah Amoi...esok ada Girls Day Out uolss...hehehe...dalam jam 6 petang tu dia sampai dan kami terus ke IOI City Mall sebab aku nakpi carik kasut hiking...masa ni tengah sakan laaa aku, Aju dan Ab buat preparation nak ke Gunung Kinabalu...sekali tak jadi daaa...frust btol...nasib baik aku baru beli kasut je, windbreaker baru usha, siap pakai tapi tunggu dulu taknak beli lagi...nasib baik tak beli tauuu...sobsss....
lepas dah beli kasut, sempat tapau Original Cake nak bawa ke rumah Amoi...sampai Sentul pun dah lewat dahhh...Amoi tengah memasak...lapar gila masa nihhh...sebab tunggu Amoi masak beriya macam-macam lauk, aku ngan Dini sibuk potong kek bagai..kekonon celebrate birthday Dini lusaaa...hehehehe....
then siap masak semua, berjemaah la kami makan malam..best gila Amoi masak daging rendang, ayam masak cili api meletop dan telur dadar...banyak gila aku makan malam tu...sambil makan sambil sembang...dah abes makan pun tangan tak bercuci sebab sakan sangat sembangnyaaa...dah makan, sambung lagi sembang sambil baring la...entah apa yang banyak sangat sembang, sampai kul 2 pagi pun sakan lagi...sampai last sekali aku sound setepek cakap kalo tak tido gak kita ni, mau tak bangun awal sok ni...hahaha baru laaa memasing menidurkan diri...hehehe gini la sesekali jumpa kan, macam-macam nak hupdateee...
esok paginya awal kami bangun dan bersiap!semangat tau nak ber Girls Day Out nih...hehehe kul 7.30 pagi tu kami dah keluar rumah pi carik makan dulu...kena isi tangki siap-siap, kang Girls Day Out ke laut kang...emosi sebab laparrr...hehehe so singgah makan di Naili's Sentul je dekat ngan umah Amoi...layan gak nasi dagang dia...sedap!
dan dari Sentul kami terussss menuju keee Sunway Pyramid!eh nakpi shopping keee...taklaaa, kitorang nakpi Sunway Lagoon!hahaha apa mimpi tah pompuan pertengahan usia ni sibuk nak masuk Sunway Lagoon...hehehe kami parking kereta di dalam Sunway Pyramid...ikut je signage parking untuk theme park tu, nanti masuk je dalam, terus keluar kat pintu plaing berhampiran nak ke Sunway Lagoon!yeeehuuu....excited lain macam pula masa ni tauuu...sedangkan aku ni bukan la theme park person pun kann...hehehe...lagi excited dalam masa plan nak ke Sunway Lagoon ni, Supermeng Malaya duk up entry pasal TIPS for the Best Day Ever @ SUNWAY LAGOON...bertambah-tambah hexcited laaa hakak....
sampai depan Sunway Lagoon ni dalam jam 9.30 pagi...takleh masuk lagi sebab dia buka jam 10 pagi...so kalo tak beli tiket lagi, boleh beli direct la tiket kat sini...harga tiket untuk Malaysian boleh tengok di sini...tapi untuk kami, Amoi dah beli siap-siap beli tiket thru website mana tah dapat la dalam RM110 seorang...tapi kalo pergi masa birthday salah sorang geng kita lagi untung sebab ada pakej RM360 untuk 4 orang...plan asal nak amik yang tu, tapi tetiba sorang member cancel tak jadi ikut, terpaksa beli tiket cara lain...sobsss...dah ada tiket, kena pergi juga kaunter ni untuk dapatkan wristband dan map...
tak lama tunggu tu, dalam jam 9.50 pagi, ada polis berkawad depan main entrance dannn Welcome Dance untuk menyemarakkan lagi semangat memasing nak masuk Sunway Lagoon!hehehe sebab pergi ni masa dekat Krismas, so tarian dan lagu banyak bertemakan Krismas laaa...
tengok patung Captain Quack ni mengimbau kenangan sungguh laaa...teringat masa pertama kali ke Sunway Lagoon dulu...abah yang bawa kami semuaaa...masa tu Sunway Lagoon ni tak sebesar sekarang laaa...dah tu lebih kepada wet park je budak-budak ni nak pergi...second time datang, dengan kawan-kawan masa universiti...dan kali ketiga, dan mungkinkah yang terakhir?hehehe dengan Dini dan Amoi!abes persembahan, kita pun boleh masuk ke dalam...kena pakai wristband dan diorang check beg sebelum masuk...
masa masuk ni, kitorang macam konpius gak ngan rules pakaian dia...tapi redah je laaa masuk pakai tshirt dan seluar jeans lagi masa nii...so kami plan nak pergi tempat-tempat kering duluuu...lepas tu kalo dah nak layan wet park dan game basah-basah baru kita pergi tukar baju...
macam aku cakap, sebab masa Krismas, kau masuk je dah ada pentas nak ambil gambar dengan Santa Claus...tapi kami tak koser tunggu Santa Claus lah...kita bergambar dengan penari-penari tadi je...kat sini ada photographer Sunway Lagoon gak, tiap kali diorang ambil gambar kita guna kamera diorang, diorang akan bagi kita tambahan wristband, untuk claim gambar later...
masuk ni kan, beriya baca map, tapi dah masuk tu blurr gak...tak tahu mana nak tuju duluu...hehehe  kat Sunway Lagoon ni ada 6 parks iaitu Scream Park, Amusement Park, Wildlife Park, Nickelodeon Lost Lagoon, Extreme Park dan Water Park...masuk ni lalu Scream Park, ingat nak masuk, sekali tutup daaa...dia start buka jam 11 pagi...cehh...baru nakpi sini dulu baru masuk belah dalam-dalam kan...nampak gayanya kena patah balik lah nanti...orang kata Scream Park ni wajib masuk!hehehe...
dari Scream Park kami jalan terus sampai laaa ke Amusement Park dan jumpa escalator legend ni...aku sampai skang memang ingat escalator tinggi gila nih weh ...hahaha tu je yang kekal dalam ingatan aku kat dalam Sunway Lagoon ni...pesal tahhh...dari escalator ni, kami tak turun tapi kami ke kiri...nampak toilet, kita singgah duluuu...
depan toilet ada Apache Pots, tengok tak orang beratur sangat...so kita layan je lahhh...hahaha tema trip kali ni, main je mana yang boleh...kami ni takde la extreme sangat...so mainan kanak-kanak pun bolehhh laaa...tapi jangan pandang rendah weh, boleh pening jugak naik Apache Pot nih!hahahah baru masuk je dah pening, acaner...hahaha...
dari Apache Pots kami ke Tomahawk...acah-acah berani je ni nak naik Tomahawk...masa berjalan menuju ke Tomahawk ni aku tetibaaa je berazam nak naik atleast 1 ride yang extreme lah...extreme kat kepala aku la kan...aku ni jenis penakut dan berapa gemar extreme rides ni...hahaha tapi dah aim nak naik atleast satu!acah-acah berani laaa nak naik Tomahawk sebab pikir nampak ride dia ni bertutup kan, ada macam sangkar...kalo terjatuh masa dia berpusing tu, kira selamat lagi...hahahaha aku ni imaginasi memang liar sikit...tu jadi takut naik rides tu...sekali hampa daaa, ride takkan jalan selagi tak penuh orang...masa ni plak memang tak nampak manusia sedang beratur...terus hampa tauuu...malas nak tunggu sangat lah, sebab banyak lagi tempat nak terjah...
jalan nak naik ke Suspension Bridge nampak Flying Fox dan Bungy Jump pun buka lambat...ceyy sesia je kan masuk awal tapi banyak ride dan park buka lewat...huhuhu...tapi tidak la kami berangan nak main Flying Fox dan Bungy Jump ni kan...hehehe...both permainan tu dalam Extreme Park sebenarnya dan dikenakan bayaran berasingan...memandangkan kami tak berapa extreme, kami skip je Extreme Park ni...hehehe...
then kami naik ke Suspension Bridge...mengah gak nak naik tangga...hahaha gila tak fit kau sis sekarang ni asyik makannnn je...huhuhu sempat la bergambar sakan kat atas jambatan gantung ni...kami tak jalan sampai ke hujung pun sebab nak setelkan rides area Amusement Park ni...
lepas tu kami ke Pirate's Revenge nak naik kapal...seingat aku dulu benda ni dulu namanya Karpet Aladdin, tapi tukar nama dah rupanya...eh yeke, ke aku silap dulu tu...hahaha masa beratur ni, staff situ cakap takleh simpan beg kat tepi tu kalo naik ride ni...dia suggest kami pi simpan beg kat locker yang ada...so terpaksa la keluar barisan, dan turun escalator menuju locker...
turun bawah escalator tu ada kedai souvenir...sebelah kedai tu laaa adanya locker untuk disewa...kami ambil 1 large locker dengan harga RM43...share je la sebab muat je tiga beg dalam tu...lepas bayar locker ni, dia akan active kat satu wristband je untuk unlock locker ni...so nak buka locker memang kena scan wristband yang kita activate kan tu je then masukkan nombor locker...
lepas dah simpan barang, kami cuma bawa diri, bawa handphone nak ambil gambar dan bawak duit sikit nak beli pape nanti...semua masuk poket je laaa...then patah balik ke Pirate's Revenge...masa dah beratur nak sampai turn baru perasan ride ni berpusing 360 darjah woi!terus goyah...hahaha dengar orang jerit tu...Dini dengan laju nak keluar barisan...dan-dan taknak la, darah tinggi laaa...aku pun goyah gak, tapi tetiba pikir sian plak kat Amoi sorang-sorang...so aku kuatkan hati naik juga...dalam hati tuhan je tahu weiii cuak gila!
sepanjang ride aku tutup mata!tangan mencengkam kuat gila kat pemegang tu...gila lah masa dia berpusing 360 darjah tu, sakit tangan aku sebab mencengkam kuat gila...cuakkk weh...berapa kali pusing tah aku tak tau...yang aku tau aku tutup mata...rasa terbalik-balik badan aku...huhuhu gila lahh...hahaha tapi pape pun berjayaaaa naik 1st extreme ride!yeayyyy!walaupun lepas tu pening dan sakit bahu wehh...sebab berpusing-pusing kan...hehehe...
bila dah pening, request nak makan aiskrim duluuu...nak kasik hilang pening dan loya aku...hahaha nampak nau tak berapa extreme kan...baru naik satu dah loya-loyaaa...hahaha nasib baik bawak duit kan...kalo tak sangap gak...
sambil makan aiskrim, kami beratur nak masuk Scream Park...lama gak beratur nak masuk Scream Park ni...dekat 30 minit gak la...sebab dia sekali masuk je dalam 20 minit per group...masa kami sampai ni dah ramai orang beratur...pasrah je laaa...masa baru je masuk, dia tengah briefing tetiba ada hantu keluar mengejutkan, terus Dini givap dan keluar!hahaha taknak katanyaaa...hahaha redho je la aku dengan Amoi masuk sambil berpelukan...ntah sape lagi tah aku peluk dalam tu...nasib lah...hahaha terkejut-kejut la dalam tu, tapi paling seram kat hantu pocong tu...demmit!hahaha...
then kami pi tempat mainan kanak-kanak...hahaha memula malu gak nak naikkan...takut kena cerca...apa jadahnya pompuan gemok ni nak naik Vultures ni kan...tapi lantak lah, dah tak ramai orang beratur memula tu, redah je masuk...tengah naik, ramai plak orang...denggg maluuu...nasib tak viral...tapi best gak naik sebab beranginnn...dah la panas dah masa ni...hehehe...seronok sangatlah bertiga naik benda alah ni...siap buat live Instagram lagi tau...
pastu naik plakkk Butch Cassidy Trail ni...nampak cam bodoh-bodoh je la kannn...naik sambil gelak-gelak nak buat live Instagram lagi...sekali dia start jalan je, punya laju gilaaaa...sib baik tak tercampak je handphone...dengan aku sekali rasa nak tercampak!hahahaha gelak gila aku dengan Dini masa ni sebab pandang rendah...sampai sakit kepala sebab gelak mengekek!hahaha!
lepas tu kami naik Grnad Canyon River Rapids pulaaa...haaa ni memang favourite aku!kalo ke USS pun aku suka naik yang macam ni...takde la extreme sangat tapi best lahhh...berpusing-pusing dalam bot tu kan...sedikit basah la jeans kami masa ni...pasrah je laaaa...jaga handphone je masa ni...
masa ni dah tengahari, perut dah lapar dah tapi taknak makan berat lagi sebab nak setelkan naik roller coaster...so kami singgah beli air Milo dan cucuk-cucuk goreng kat gerai yang ada...mahal weh, redho je laaa...dalam ni, mana je tak mahal kannn...hehehe dah le sejuk!pasrah!
dannn kemudian kami ke Lost City of Gold Scream Coaster!haaa kat sini kena beratur sejam weh!penat gilaaaaaaa....tapi gigih tau beratur...nasib baik ada kipas, takde la sangap sangat...cumanya dah nak dekat sampai turn, nampak macam nak hujannn...cuak gak takut ride stop ke nanti...tapi rezeki nak naik kannn...hahahaha naik roller coaster ni pun aku tutup mata!hahahaha aku cuma rasa tertarik ke kiri ke kanan masa ni...sampai sakit leher aku tau!hahaha...adoi sakit bahu, campur sakit leher...memang mendapat laaa...beratur sampai sejam, mainnya tak sampai 5 minit punnn...hehehe...
turun roller coaster dah lapar gilaaa...laju nak cari makan..sekali sebelum turun escalator tu, nampak penari-penari lanun sedang bersiap sedia nak buat persembahan...so lepak la kita kejap layan tarian dan show diorang kan...sempat gak laaa bergambar dengan diorang lepas show tuu...hehehe gigih sangat kan hakak-hakak nih...
lepas tu kita turun ke bawah, lalu kawasan locker tadi balik menuju ke arah Water Park...kat area sini ada banyakkk kedai makan...haaa pilih je la nak makan apa...kitorang main pergi je mana nampak paling kurang orang...nasib baik laaa senang dapat tempat duduk weh...so Dini dan Amoi pi beli makanan kat Nathan's sebab situ paling tak panjang beratur...layan la makan burger yang boleh tahan sedap...lapar gila, gigil rasa...hehehe...
setel makan, dah dekat dengan locker plak kan...lepas ni dah plan nak masuk tempat basah-basah plak...so kita pi tukar seluar...tak pakai jeans dah...aku bawa je seluar yang nampak tight sikit...malas nak pakai swim wear...bukan nak mandi beriya pun...
plan asal nak terus ke Nickelodeon Lost Lagoon sebab kat sana pun ada surau...nak skip je Wildlife Park...tapi masa lalu Wildlife Park ni, diorang duk panggil untuk ke Multi-Animal Show di Wildlife Theatre...so kita layan je laa tengok show diaaa...menarik juga la ada macam-macam jenis binatang yang buat show...
abes show, kita jalan ke Nickelodeon Lost Lagoon...jauh sikit laaa sebab nak skip Wildlife Park ni kannn...banyak je meja dan kerusi disediakan kat tepi-tepi ni...sampai kat Nickelodeon Lost Lagoon ni kami cari surau duluuu...takde orang pun kat surau ni...so melepak la kejap kami...dah la ada aircond, so memang syiok laaa...masa ni luar dah gelap gilaaa...aku takde mood dah nak main pape...memasing pun dah penat gilaaa...dah tua la katakan...hehehe...lama gak melepak dalam surau ni...
masa memula aku malas dah nak masuk Nickelodeon Lost Lagoon ni...nak lalu depan dia je sebab takut hujan nanti, jauh gila nak lari balik ke main entrance kannn...tapi sekali tengah jalan tu, Amoi dan Dini ajak gak masuk kejap...layan je laaa...dalam ni banyak game slides dan games yang menarik dan extreme pada aku...tapi panjang gilaaaa orang beratur...kitorang duk usha mana game yang tak ramai orang je la...last sekali Dini dan Amoi je naik pelampung guna slide yang tinggi dan laju gilaaa...sampai patah la spek mata Dini...hahaha aku malas nak basah dah, so duk tepi kolam je tunggu diorang masa ni...
setel kasi budak berdua tu main slide sekali, kami pun bergerak menuju ke Water Park plak...sempat laaa bergambar dengan Spongebob kat sini...sempat juga singgah kat area pet tu, Amoi sibuk nak tengok pet apetah ada kat situ...aku tak layan sangat pet nih...hehehe...
dan akhirnya kami sampai di Water Park...dah petang dah masa ni...Sunway Lagoon tutup kul 6 petang...masa ni dah dekat kul 5 petang dah...so kami decided taknak mandi, cuma nak pi layan Waterplex 5D jer...beriya taknak basah, hambik kauuu lenjun dalan Waterplex 5D tuh!hahahaha pasrah je laaaa....tapi best gak laaaa 5D dia...layannn...
setel semua tempat nak terjah, kami ke locker balik ambil pakaian untuk tukar...toilet sebelah tu je...tapi penuh gila la orang...waktu peak la ni semua nak mandi dan balik...lepas siap semua, sempat singgah kedai souvenir, tapi takde beli apa pun laaa sebab mahal benor laaa...kita cuci mata je laaa...
lepas tu kitorang gerak ke main entrance, sempat singgah surau kat area situ untuk solat Asar...sambil berbincang nakpi makan mana lepas ni...duk aim nakpi Ampang la, KL la...macam-macam idea...tapi tengok waze macam jemmm je sebab dah petang kann...eh lupa plak nak cakap, kami pi Sunway Lagoon ni hari Jumaat so petang tu jem laa orang balik kerjaaa...tapi lepas tu kami decided nak jugak pergi Ampang sebab semua teringin makan makanan korea kat Sweetree Restaurant...layan je laaaa...dan kami pun meninggalkan Sunway Lagoon dengan sebekas popcorn dan kenangan yang manisssss dannn badan yang sakit-sakit!hahaha...best!
dari Sunway Pyramid, kitorang pun terusss gerak ke Sweetree Restaurant, Ampang!gigih la meredah jammed tu kan semata nak makan makanan Korea ni haaa...sampai sana dah Maghrib, nasib baik ada sediakan surau kat sini so senang laa...order makanan, then pi solat...abes solat makanan sampai dahh...kemain memasing tamak...order macam-macam...sedappp!ada bibimbap, sundubu jigae, teopokki dan bingsoo...
sempat plan buat surprise untuk Dini gak masa ni dengan adik waitress kat situuu...hehehe dah kenyang-kenyang tu, tengah sembang dia datang bawa kek dengan lilin sambil menyanyi....terkejut gilaaa Dini masa ni tak sangkaaa...hehehe sebenarnya birthday Dini esoknyaaa...tapi ok la kan malam ni sambut...fefeeling sambut kat NZ dolu-dolu laaa...hahaha...
dah kenyang, mata ngantok...kita pun gerak balik..sampai rumah memang tak mandi apa, aku dengan Dini terbongkang dah kat ruang tamu sampai terlelap!hahaha nasib baik kul 1 pagi terjaga solat semuaaa...gila lah penat dia tu...sampai pengsan...hahaha tapi pape pun happy gila menjadi gak plan saat akhir nak sama-sama buat gila...paling takleh blah keberanian aku nak main mainan extreme tu...syabas betti...tak sangka dapat laksanakan impian nak lawan ketakutan diri sendiri tuuu...hehehe...satu pencapaian tau untuk tahun 2017 nih....
dan pagi esoknya liat memasing nak bangun pagi...dalam kul 9.30 pagi baru laaa kami keluar rumah...duk riki-riki dengan Ab mana tempat breakfast sedap area Gombak, terus sekali dia join kami breakfast di Restoran Rose Fatimah, Gombak...makan nasi lemak ikan keli krup krap...sedappp...
lepas dah makan, kami berpisah dengan Ab yang tak mandi lagi tuuu sebab masa ni winter kat Gombak...hehehe then kitorang pi shopping Karabum kat Plaza Idaman, Gombak...sakan la shopping kat Plaza Idaman je pun berjam-jam abes masa...hahaha...masa keluar dari Plaza Idaman ni cuaca mendunggg je...tu Dini cakap, eh betul la macam winter...sejuk je pastu kita sakan berjalan kaki plak tu...dah macam kat oversea!hahaha dasar sindrom orang lama takpi luar negara camni laaa...rasa Gombak macam kat Myeongdong plakk...hahaha...
setel bershopping di Gombak, kami pun balik semula ke rumah Amoi...then aku dan Dini pun bergerak balik ke rumahhh...penat gilaaaa berjalan tak henti kannn...lepas tu memang aku melangukkk je la kat rumah sebab dah penat gilaaa seminggu berjalan!keesokannya, hari terakhir di tahun 2017 pun aku mereput kat rumah...plan nak keluar la jugak memang kelaut!haaa tunggu entry terakhir bagi cuti-cuti hujung tahun 2017 aku ni dengan aktiviti sambutan tahun baru 2018 aku nanti ye...kemanakah kitaaa?hehehe tungguuu...

2 comments:

  1. Pjg gila entry....ini sekali harung ja ka DJ? Hihi...tapi syoknya baca macam best ja SL

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe haah kak sekali harung je, senang ceritaaa...hehehe...best, boleh la cuba kak...saya teringin nak pi MAPS kat Ipoh tu plakk...hehehe

      Delete