Friday, July 21, 2017

Winter Trip to Xian & Beijing, China: Day 6

hari keenam di China, mula dah malas dah nak berjalan...dah mula rindu Malaysia...so bila kita mula rindu Malaysia, tu tanda kita kena pi makan sedap-sedap...sebab petanda dah lama kat negara orang, so dah nak balik dah tak lama lagi...hehehe...nak keluar pagi pun lambat-lambat dah hari keenam ni...kul 9 pagi baru keluar hotel menaiki subway ke Tiananmen East Station untuk ke Tiananmen Square...nak masuk ni siap kena scan bagai dan beri passport untuk disemak tau...pasrah...
dah masuk dalam tu pi cari kaunter tiket dan bayar CNY40...kitorang masuk sini memangt akde any expectation pun, pergi sekadar dah sampai...knowledge memang zero la kan...sempat la tengok ada perbarisan askar kat situ...tempat ni malam ni akan ada macam persembahan la sempena tahun baru...
dah layan kejap perbarisan tu kita pun masuk ke dalam...dalam Tiananmen Square ni besar gilaaa, ada Forbidden City...ko masuk dalam tu, masuk lagi bangunan, masuk lagi dan lagi...aku malas nak cerita sebab tak tau sangat cerita, so tengok gambar je la...lagipun aku ngan Liana masuk 2 bangunan je lepas tu kitorang patah balik...hahaha malas nak berjalan!
keluar dari Forbidden City dan Tiananmen Square tu lalu kat tepi tasik beku!haaa memang sejuk la kan sampai tasik pun beku...masalahnya pergi balik lalu sini sebab salah jalan...hahaha apa laaa nasib sesat dalam sejuk-sejuk ni weh...
then kami cari trolley bus untuk bawa kami betul-betul keluar dari Tiananmen Square tu...kena bayar CNY2 untuk naik trolley bus ni dibawa terus ke East Gate of the Forbidden City ni...sebab apa nak ke east gate ni?sebabbb kami nak jalan kaki ke Wangfujing...nak carik kedai makan...hehehe...
masa ni memang jalan ikut kata hati dan peta yang sendu...nasib baik gakler jumpa weh mall yang menempatkan Dong Lai Shun Muslim Restaurant yang famous ituuu...yezzaa...marilah kita makan mewah di hari-hari akhir di Beijing ini...restoran mahal ni weh...dasar perangai kan...teringin nak makan hot pot katanyaaa...lagi musim winter ni, memang layan laaa hot pot kan...
meh la aku share sikit menu yang sempat aku snap...mudah makan kedai mahal dan mewah ni sebab ada menu dalam english...staff pun boleh la berkomunikasi sikit-sikit kan...so syiok ah...cuma poket je la kena ready sikit...tapi sekali sekala tu boleh laaa...
so begini la rupanya hot pot tu...macam steamboat la tapi dia guna arang...so kami amik hand cut mutton, pastu ada daging, fishball dan sayuran...sos pun leh pilih macam-macam jenis...aku tak ingat sangat dah apa sos kami pilih...tapi yang penting kami happy dapat makan dengan kenyang!total makan adalah CNY260 untuk 2 orang....
dari Wangfujing kami jalan kaki balik ke hotel...rehat jap dan solat lepas tu kita sambung jalan ke Silk Street...naik subway sampai ke Yongali Station then keluar ikut Exit A...terus masuk ke mall...haa kat sini aku takdan amik gambar sangat, duk sakit hati sini semua diorang letak harga mahal gila...ko bayang tshirt Beijing sampai CNY220!ada beg bodoh pun sampai CNY1200...merepek gilaaa...memang aku bergaduh je dalam mall kat Silk Street tu...tapi tak semua laa, ada je kedai aku jumpa tshirt jual CNY20...kena pandai cari la...huhuhu dan kedai paling famous adalah Kedai Jamelah yang jual alas meja, cadar semua...tapi sombong dan kasar staff dia...main campak-campak je...huhuhu aku jumpa abang Malaysia yang kerja kedutaan sini, siap bergaduh marah staff situ sebab campak-campak barang kat parents dia...huhuhu
dah abes sakit hati dan shopping sikit di Silk Street, kitorang gerak balik ke hotel..sempat gak nyinggah kedai-kedai area hotel sambung shopping...lagi puas hati weh...huhuhu then jam 7 malam kami keluar semua nak cari makan mahal lagi sekali...gigih jalan jauh sampai ke Chegongzhuang West Station dan jalan kaki ikut direction yang ada menuju ke salah satu halal restaurant yang famous di Beijing iaitu Hong Bin Lou...masa jalan ke restoran ni, banyak nampak kedai halal...rasanya sini salah satu area Muslim kot...
masuk je restoran ni dah nervous nak tengok menu...harap cukup lah duit kan...hahaha tapi gigih pi sini sebab nak makan halal Peking Duck!haaa aku bab makan ni gigih kannn...hahaha...so marilaaa kita usha menu...dalam restoran pun tak ramai sangat orang...
so antara yang kami order malam tu adalah jasmine tea, nasi, sayur campur, crispy curry dumpling dan mutton fried dumpling...semua pun sedap...ada gambar yang dah hilang....aku takleh carik balik...kamera pun memang buat hal masa ni...hehehe
dannn paling win malam tu adalah Peking Duck!haaa diorang siap datang ajar cara makan Peking Duck ni...kena ambil wrap dia tu, then calit kuah tu dan letak sayur dan itik tu, kemudian baluttt dan ngappp...sedapp!kulit itik tu garing weiii...hahaha terbaik!total kami berdua makan adalah CNY212...haaa ambik kau...hahaha...tapi puas hati laaa dapat gak makan benda yang memang nak makan kat China ni...Alhamdulillah...
dan pada jam 9.30 malam kami pun balik...kemas beg semua, layan sambutan New Year kat tv je la malam tu...tak sanggup nak keluar sejuk-sejuk nih...kemain sumbat semua dalam beg sebab esok nak balik dahhh...hehuuuu tak sabar nak balik!rasa lama betul berkelana kali ini....

No comments:

Post a Comment