Thursday, March 13, 2014

Trip Adik Beradik ke Jepun 2014

yeah petang semalam aku dah selamat sampai ke Malaysia....jerebu yang teruk menyambut kepulangan kami di LCCT semalam....hehuuuu hari ini aku masih bercuti, nak uruskan beberapa perkara....Alhamdulillah...selesai sudah trip family adik-beradik ke Jepun ni...trip yang sepatutnya disertai oleh mak abah aku, last minute diorang tak jadi pi atas sebab-sebab tertentu...so jadilah ianya trip adik beradik...di mana aku dan anim telah terbang ke Kansai International Airport (KIX) pada 5 Mac 2014 yang lepas dan bertemu dengan adik bongsu aku di sana....perjalanan selama 8 hari 7 malam ini boleh dinobatkan sebagai trip paling lama dan paling mahal aku setakat ini...hehehe juga trip paling sempoi tanpa plan yang beriya-iya...ikut suka hati nak ke mana bila bangun dari tido tu...sebab biasanya kalo aku berjalan, aku suka follow itinerary yang telah disusun...kali ni, main ikut suka hati...dan redho...hahaha lagi jalan ngan adik-adik aku, memang ikut suka kitorang je la nak bangun lambat, nak balik awal, nak jalan dekat, nak jalan jauh...juga diselang seli dengan drama perubahan emosi bak kata adik aku...hahaha nasib ko la dapat kakak-kakak emo!hahaha ok untuk trip ini kami telah berjaya meneroka menjejakkan kaki ke Osaka, Kyoto, Kobe dan Hiroshima...sepatutnya nak ke Nara juga sebab beli pas untuk 4 hari, tapi sebab semua dah malas dan penat, hari terakhir menggunakan pas, semua bangun lambat dan kami cuma berjalan-jalan sekitar Osaka sahaja...dan paling best masa trip ini adalah tetiba je salji turun di Kyoto dan Osaka!bajet nak masuk musim bunga, sekali salji turun pula...hehehe seronok!ok nanti aku update cerita ke sana ye... =D
oh ye, pada hari ke 4 kami di sana, masa tu kitorang tengah dalam perjalanan nak ke Hiroshima...dikejutkan dengan message dari mak pasal flight MAS ke Beijing yang tiba-tiba hilang...disebabkan takde akses kepada internet, kitorang macam kopius je lagi..sampai la bila balik bilik malam tu dan search internet, baru laaa dapat cerita sebenar...thanks gak kat Bibie Karim sebab gigih menghapdet aku cerita terkini mengenai isu ini....so mulai pada itu, asal ada internet je, aku akan follow perkembangan terkini mengenai isu ini....pelbagai cerita timbul, pelbagai andaian dibuat....macam-macam!seriusly, aku rasa mentaliti orang malaysia banyak dah kelaut...isu macam ni pun ada yang nak ambil kesempatan untuk dipolitikkan...malas nak sebut cerita-cerita karut tu, tapi aku as pekerja kerajaan, aku faham kenapa susah diorang nak jawap bila didesak pelbagai soalan tu....kat tempat aku kerja pun, kalo tetiba ada isu, awal-awal tu mesti kalut sikit sebab nak faham isu, lagi kalo isu tu 1st time terjadi...ni lagi la dengan 1st time jadi dalam sejarah flight tiba-tiba hilang kesan, melibatkan ratusan nyawa pula tu....haaa pastu nak dapat input dari pelbagai pihak, lagi kalo melibatkan negara lain..lagi panjang la ceritanya...sebab tu risk communication tu penting...kena well prepared bila nak berdepan soalan...sebab jawapan tu boleh create panik atau pun disalahertikan....so tolong faham...mereka telah bertungkus lumus nak selesaikan isu ni...diorang pun manusia biasa, mesti penat dan tak tido malam nak uruskan isu ini....jadi jangan ikut sedap anak tekak kita je nak komplen sana sini, pastu suh orang tu letak jawatan, cakap orang tu takde communication skill la...bajet hebat sangatkah kita?belum tentu lagi kita leh handle situasi ni kalo kita di tempat diorang tau....huhuhuhu so korang, jom kita sama-sama berdoa moga pencarian ini berakhir dengan cepat...sehingga post ini ditulis, masih tiada berita mengenai MH370....Ya Allah, permudahkanlah urusan pencarian MH370 ini dan peliharalah kami semua dari sebarang keburukan...Amin....
p/s-aku takut disebabkan isu ni, kita mula menjadi tumpuan dunia...bak kata member aku, 'orang dah masuk rumah kita...orang dah tahu keadaan rumah kita'...huhuhu wallahualam...semoga ALLAH sentiasa melindungi dan merahmati kita....korang, jom pray for jerebu jugak...aku tak sure tempat korang...tapi area aku tinggal, dan di LCCT semalam pun jerebu sangat teruk!hutan terbakar, hujan tak turun...semoga dugaan ini tak menjauhkan kita dariNya dan semoga kita dan negara Malaysia sentiasa berada dalam lindunganNya....Amin...

18 comments:

  1. Siapa pun yang dengar cerita MH 370 ni pasti terkejut.. #Pray 4 MH370

    Alhamdulillah Kak DJ selamat sampai dari Japan.. :D
    Tak sabar nak baca cerita ke Hiroshima tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la kan...mmg sgt tkejut...huhu semoga dipermudahkan urusan kita semua...

      Hiroshima best...tp sblm sy, kna afif dulu update...hahaha

      Delete
  2. setuju sangat DJ !!

    well said...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup nanatron...mmg geram kan baca komen2 x mbina ni...huhu

      Delete
  3. Kan gigih aku update ko. Hihi. Pasal komen yang ke laut tu, memang buat kita yang berfikir-guna-akal ni emo. Nak suruh letak jawatan, habis tu ko nak ke ambil alih jawatan orang tu. Huh. Ok sila stop emo Bie. Alhamdulillah ko selamat sampai Msia. Selamat mencekik nasi lemak & segala jenis makanan yang teringin sangat tu. Jerebu a bit teruk kat KK semalam, harini matahari dah memancar terik. Syukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu la kita jd emo bila baca diorg ni.hehe Over kan aku, br pi 1week..
      Cmne nk travel europe sebulan nih...hahaha lg ada hati mau blaja oversea...hehe

      Jerebu x kurg lg...huhu mkin teruk je rasa...

      Delete
  4. okay....ai nak details psl osaka,kyoto ngan hiroshima...tepek sekali iti kalo blh....hahahahahaha...

    suka suki jer kan mintak iti org...malas kekdahnyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti sempoi je.x details pun.byk redah n bgntung kt tourist info centre n map yg diberikan..tp nnti akan update gk...tggu ye...hehe

      Delete
  5. Welcome back DJ...mesti best kan jalan2 di jepun..mestilah travel termahal sbb cost di sana tinggi..nilai mata wang jugak tggi...mestilah jln sempoi je itie nnyer..kan adik ada di sana...tentulah dia jadi tour guide ye dok heee

    Eeee..tak sabar nk dengar setory penuh ni...berkenaan dgn isu pesawat hilang ni..mmg pelbagai spekulasi..byk sgt dh tak tahu yg mana betul yg mana salah..so better diam dan berdoa je..sbb tu JM x suka mentalisi org melayu ni..sampai satu tahaop nk cari calon suamo org luar ahahahah...ke situ plak yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yezza betul apa yg JM ckp tu...jepun mmg mahal...mungkin sebab matawang dia tinggi berbanding kita tu...hehehe adik jadi tour guide tak berbayar la JM kat sana...hehee sabar ye JM, ada cerita lain perlu dihabiskan dulu...hehehe

      amboi JM smpai nak cari calon pun over the sea ni...silap2 sama dengan Bibie ni nak cari org korea...hehehe

      Delete
  6. Doa yang terbaik untuk MH 370.....tak sabar nak meneroka Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sama2 la kita doakan....wah nak ke Jepun juga ke?have a safe journey! =D

      Delete
  7. Hi kak dj, best x g jepun? Untunglaaa dpt merasa senow kt sana. Best2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello adik john...musti la best..nama pun bjln...hehe gayat okeh aku jumpa snow...tp sejuk giloss...huhu

      Delete
  8. Insyaallah saya pon akan ke jepun thn ni..he..he.. ni nak baca cerita DJ nanti ni...Double best coz u dpt merasa snow plak... Iye, sama2lah kite berdoa agar segalanya akan selamat, insyaallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh nkpi jepun bila tu...bestanya...hehe ok nnti tggu sy update eh...hehe

      Ye smoga mereka dilindungi selalu...insyaAllah...

      Delete
  9. salam....sye nak join trip adik beradik jugak....nak tanye diorang OK tak? cuak jgk nak join takut diorang tak ok huhu. tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ni trip sy ngn adik beradik sy...bkn dgn tripadikberadik tuh

      Delete