Friday, August 25, 2017

Kesekian ke Sungai Lembing, Pahang

lagi entry melangkah entry Korea...malas lagi nak menaip panjang-panjang pasal Korea...so kita pi ke trip domestik lepas balik dari Korea iaitu trip bersama kesekian ke Sungai Lembing, Pahang...seawal pagi Sabtu, 26 November 2016 tu kami berkumpul di Ziemil Corner yang terletak di Wangsa Melawati untuk sarapan nasi lemak...sempat berjumpa dengan Abang Ketam untuk pass topi dia dari Korea...nasi lemak sini biasa je la pada aku...tak berlemak sangat...tapi memang ramai orang kat sini...
selesai sarapan, kami pun bergerak menuju ke Pahang...dalam perjalanan, sempat la menyinggah untuk makan tengahari di Temerloh...sempat layan bergambar tepi sungai Temerloh dan seterusnyaaa haruslah mencari ikan patin tempoyak kan...kitorang memilih untuk layan makan tengahari di Go'Bang Maju...sedappp ikan patin dia, so nyummeehhh...
dah kenyang kita sambung perjalanan ke Sungai Lembing...sampai di sana dalam jam 4 petang, terus kita terus ke Sungai Lembing Undergorund Tine Mines dulu...sebab takut dah tutup nanti...aku dah pernah ke sini dulu, tapi saja la bawak diorang ni merasa naik keretapi lombong ni kan...layan juga laaa...siap penuh drama lagi masa dalam lombong tu ada yang sampai tergolek dog!hahahaha...
dari naik keretapi, aku bawak diorang layan Jambatan Gantung Kolong Pahat jap...menggayat la kan naik atas tu terbuai-buai...hehehe...sakan memasing layan bergambar...ingat nakpi cari biskut Kuantan yang famous tu kat perkampungan situ, sekali diorang cakap ada kilang lain...better pi kat kilang tu terus...
berdasarkan tunjuk arah orang dari perkampungan di jambatan gantung tadi, kami pun sampai ke Kilang Biskut Kuantan ni...sedap juga biskutnya...staff situ pun punya la ramah melayan kami bersembang...banyak juga la biskut ni kami beli bawa pulang...tak silap aku RM10 dapat 3 bungkus...sedap makan biskut cicah nescafe petang-petang...
setel bawak budak-budak ni berjalan di Sungai Lembing, tibalah masa kami untuk check in di Time Capsule Retreat, Sungai Lembing...tujuan asal sebenarnya memang nak tido kat sini la, kononnya kelainan sikit kan...kami ambil 1 bilik capsule tu dengan harga RM160 untuk Ab, dan yang pompuan 4 orang ni ambil bilik kabin dengan harga RM300...lebih kurang la harganyaaa...so jom la layan gambar sekitar...masuk je dari parking, ko nampak kawasan rumah tuan umah sedang sibuk berBBQ...leh request gak kot, diorang prepare BBQ...then kita lalu kawasan capsule sebelum sampai ke kabin...semua dalam hutan uolsss...tenang gituu...
bilik capsule ni memang untuk 2 orang je...kecil gila...elok la Ab duk sensorang dalam tu...niat suh dia duk sini konon malam nanti nak bergambar kat depan pintu dia, sekali dia dapat bilik yang pintu tak lutsinar pula...kensel niat!huhuhu dan untuk capsule ni, toilet dia kongsi yer...kat luar tu...dengarnya malam tu Ab sorang je jantan tido kat capsule, yang lain geng-geng pompuan...aku saspek dia tido dengan senyum lebar malam tu...hahaha...
untuk ke kawasan kabin plak, dia macam ke dalam sikit...tapi takde la jauh sangat dari tube tu...ada beberapa jenis kabin...yang kami ambil just nice untuk kami berempat...ada 2 bilik yang dipisahkan dengan toilet di tengah-tengah...ok laaa pada aku....
depan kabin kami tu ada port untuk BBQ...cun la kan sebab memang kami dah siap-siap bawak barang untuk BBQ dari KL lagi...so siap sedia la, sewa tempat BBQ beserta arang, fire starter dan penyepit semua dengan bayaran RM30...gigih la aku memasang api petang tu...sebab memula ada orang cakap dia terror pasang api, tapi lepas seketika tengok terkial-kial, terpaksa aku beraksi tunjuk bakat...hahaha...
bestnya kabin kitorang ni sebab selain ada dah port BBQ, meja makan kerusi semua pun ada situ...orang plak takde kat situ...memang kami conquer semua kawasan laaa...letak je semua barang atas meja tu...lepas tu melepak bersembang tak hengat sambil tunggu api menjadi baraaa...
dah masuk maghrib tu baru la kami start masak ayam, kambing dan jagung...selain tu kita ada la makan lain sebagai sampingan...memang banyak gila makanan malam tu, makan sampai senak perut weh...sambil makan sambil sembang sakan...tak sedar banyak mana makanan masuk perut...hahaha siap ada kimchi la, salad, keropok, brownies dan macam-macam lagi...layannn...
dah lama makan dan sembang, tetiba Ab ajak stargazing...tapi baru sampai tempat nak tengok bintang, dia sibuk nak memerut pulakkk...dah kena balik bilik balik...then keluar balik dahhhh mendung, langit tak nampak bintang dah...sobsss...tapi dasar kesekian tak reti tido awal, pusing pekan nampak ada kedai buka, terus terjah!nama kedai ni Los Muertos...kitorang duk layan minum kopi je malam ni...siap dapat free Virgin Mojito lagi...baik abang owner kedai ni...pastu sambil minum sambil layan diorang jamming...layan...
sedang syiok layan diorang nyanyi...kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari!hahahaha syiok menggatal kan, tetibaaaa dengggg...apesal aku macam tergolek!hahaha rupanya kerusi patah!pffftttt!aku tak tau nak gelak ke, nak nanges masa ni...tapi yang pasti member semua mengekek gelak!tak guna...hahaha nasib tak jatuh pun, kerusi tu macam terkebelakang, nasib sempat berpaut, kalo tak mau tergolek dog!hahahaha demmm beriya abang owner minta maaf siap diorang datang jamming keliling kitorang untuk minta maap...maluuuuu!hahahaha...
dah puas malu, kita pun balik ke bilik untuk tidooo...sampai je hujan lebat gilaaaaa....masuk bilik, naik katil takleh tido lagi...duk mengekek ingat kejadian di kedai tadi...sobbsss...aku rasa kul 2 lebih juga baru lelappp...dan esok paginya bangun awal...Dzuli siapkan breakfast...sandwich dengan lebihan ayam BBQ...terbaik lah!ada la saki baki makanan, kita abes kan...layan gak kopi panas...fuhhh...bestlah port lepak kami tu...memang takde gangguan!
dah kenyang kita terjah capsule Ab untuk bergambar...haaa apa lagi merealisasikan niat nak bergambar stokin dalam capsule laaa...gigih la si Ab ni melayan pompuan-pompuan ni nak amik gambar kan...hahaha...
dah puas bergambar, balik bilik masing-masing dan bersiap untuk check out...sempat la singgah Gua Charas ambil gambar...tapi aku malas nak turun pun masa ni, so takde gambar..then kita terus menuju ke Kuantan...saje kan takde kerja...singgah makan aiskrim KRIM by Kula Cakes...sempat jumpa En Amran kat sini...
lepas tu kita pi layan Mi Calong pula yang famous di Beserah, Kuantan ni...takde la sedap sangat pada aku sebab dia macam mi sup jer...plain je aku rasa...entah la tak sure apa yang menyebabkan ianya famous...hahaha dan kat sini aku takleh lupa sampai sekarang kejadian orang carik pasal dengan mencelupkan jari dalam air kelapa aku....ppfffttt perangai sangat kan...
then sempat singgah ke Teluk Chempedak dan Taman Gelora untuk melayan angin laut dannn mencari karipap besar Taman Gelora...dah tak sedap macam dulu dahhh...sobsss...takde lama sangat kami lepak kat Teluk Chempedak ni, sebab panassss gilaaa...
dan akhir sekali sebelum meninggalkan Kuantan, kita singgah layan Mango Cheese Cake yang famous gila di Kula Cakes tuuu...tapi ntah la, aku rasa biasa sangat weh cheese cake dia...tak tau nape famous sangat...mayb aku tak suka sangat mango dicampur dengan cheese dan aku pnah makan cheesecake yang lebih sedap...so kita lepak je la kejap kat sini...
dan akhirnya kami pun bergerak meninggalkan Kuantan...dalam kereta rasa lemau je memasing sebab dah penat kan...aku drive sampai R&R Gambang je la...lepas solat tu aku dah penat, so orang lain ambil alih drive...masa tu orang belakang duk sakan bersembang, aku layan perasaan mengantuk...hehuuuu....
sampai di KL pun dah malam...sempat pi dinner di Cosy Place, Wangsa Maju...cantik restoran ni tapi makanan di biasa je la pada aku...takde yang special sangat...aku pun layan kway teow je masa ni pun...standard je la rasa dia kannn....dan lepas dinner, kami pun berpisah dan bergerak pulang menuju rumah masing-masing...selesai laaaa trip pertama dan terakhir kesekian cukup 5 ini...

4 comments:

  1. wahh menarik tu tido dlm bilik capsule kann., harga rm160 tu mcm x murah je kann., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha haah harga xbape murah laaa πŸ˜‚

      Delete
  2. Tak sampai-aampai lagi kat muzium sungai lembing tu walaupun tiap bulan balik kuantan... tapi kek kat kula cakes tu bg saya mmg la biasa je... budak2 hipster suka la lepas situ...

    ReplyDelete