Thursday, August 17, 2017

Divana takes Sabah: Day 2

Sambungan dari: Divana takes Sabah: Day 1

hari kedua di Sabah, seawal 6 pagi kami dah siap-siap untuk checkout...sempat pi breakfast di restoran berhampiran hotel kami...layan laaa mihun goreng pagi-pagi ini untuk alas perut...sebab nanti lamaaa nak naik train!hehehe
dari restoran kami terus berjalan kaki menuju ke Stesen Keretapi Tenom sebabnya nak merasaaa naik local train haaa...gigih kau kan...hidup bersusah payah gini...sampai je cepat-cepat beratur beli tiket jam 7.08 pagi menuju ke Beaufort dengan harga RM2.75 saja...murah gila weh...macam tak caya sebab jauh gak perjalanan ni...dah beli tiket, tak lama tu keretapi pun sampai, cepat-cepat kita ambil gambar luar dan masuk dalam nak cop tempat...sebabnya free seat, mau naya kena diri dari Tenom ke Beaufort nanti...huhuhu...
dalam keretapi ni memang olskool gila la kan...memang kerusi tegak macam bas zaman dolu kala, pastu tingkap leh buka dann takde aircond la wei...ko bayar RM2.75, takkan harap ada aircond plak kan...hahaha bertabah la weh...3 jam perjalanan nanti nih...masa ni kami dapat cop tempat kat gerabak paling belakang...dengan niat nak ambil gambar hulur kaki kat pintu belakang sekali tu...oh ya kat gerabak last sekali tu juga ada toilet, tapi aku tak selera laaa nak berbisnes di situ...hahaha...
tak lama menanti, keretapi pun mula bergerak...apa lagi, memang kita layan bergambar...pastu tido, pastu bergambar balik...macam-macam posisi lah kita bergambar sampai tak larat nak bergambar dah...keretapi ni berjalan di sepanjang Sungai Padas...yang famous dengan white water rafting tuuu...memang gerun la nengok air dia, batu-batu dia...cemana la orang gigih rafting kat sini weh...hehuuu selain tu, keretapi ada la berhenti di beberapa stesen untuk menurunkan dan menaikan penumpang...so layan gambar je la eh...
lepas 2 jam perjalanan kot tetiba diorang suh kitorang tukar train...masa ni macam konpius gak, tapi ikut je orang la...sebabkan terhegeh dan lembab, kena duk gerabak paling depan yang sesak!lagi plak asap kuat gila kat sini, dengan panas...memang tak selesa gilaaa...takde nak ambil gambar dah masa ni, dalam hati duk tanya bila nak sampai je....huhuhu...
dan setelah 3 jam perjalanan, akhirnya sampai la kami ke Beaufort...asalnya plan nak naik train moden sikit dari Beaufort ke Kota Kinabalu...sekali check jadual macam tak kena ngan timing kami..macam lambat sangat je kan, so decided nak cari teksi je laaa...keluar dari stesyen tu ada orang tegur dan cakap harga RM10 perkepala kalo tak silap aku kalo nak ke Kota Kinabalu...haaa apa lagi, dengan pantasss kita setuju!
sampai Putatan, adik Bibie jemput kitorang dan terusss kita carik makan!lapar gila wehhh...naik keretapi lama sangat...Bie bawak kami makan di New Thien Thien Restaurant!kedai makanan cina yang sedappp gilaaa...memang terbaiklah!
dah kenyang, kita layan plak dessert di Kak Kiah Coffee House...layan je la sambil lepak-lepak sebelum meneruskan perjalanan...banyak gila kek kat sini, tapi biasa je la kat tekak aku...mayb kat sini banyak lagi kek yang sedap-sedap kot...hehehe...tapi kafe ni comel!pink lagi kau...suka la si Bibie Karim tuh...
then kita terus gerak ke Kundasang!sempat singgah umah Bibie solat jap dan usha tudung-tudung dia yang disusun dengan penuh tertibbb ikut tona warna...hahaha...dan perjalanan ke Kundasang tu pun dah petang...aku juga kena drive kan...sobsss...view sepanjang perjalanan memang cun la, kita adalah berhenti-henti sebab nak ambil gambar...
dan akhirnya bila sampai je di Kundasang, rezeki pulaaa si Kinabalu menunjukkan mukanyaaa...apa lagi excited la semua mengambil gambar...tapi tak lama pun sebab dah nak gelap dannn awan mula menutupi Kinabali...takpe, ada jodoh sok kita jumpa lagi...gituuu...
dah sebelum menuju ke tempat penginapan kami malam tu, kami singgah dinner di Restoran Puteri Nabalu yang terletak di Nabalu Lodge...Bibie dah siap buat reservation Set Nasi Tradisional Orang Kadazan kot tak silap aku...adalaaa menu ikan, sup ayam, hinava atau sejenis ulam isi ikan...makan plak dengan ubi dan nasi perang...haaa gitu la...sedap gak la kat tekak aku, cuma dia macam tawar sikit, makanan sihat sangat tau...hahaha...

dah kenyang kita pun menuju ke Wind Paradise, Kundasang...tempat bermalam kami...haaa pemilihan penginapan ni dibuat oleh Azra dan Dzuli kalo tak silap, nak duduk di Mongolian Yurt, fefeeling transiberia kot diorang ni...layan je laaa...tapi dalam nak layan, aku yang hazabbb...sebabnya jalan nak naik ke Wind Paradise tu hazabbb okay...aku cuak bawak kereta sebab ada satu kawasan tu tinggi, sampai aku suh semua turun!hahaha...
dan akhirnya kami selamat tibaaa di Wind Paradiseee...hehehe...kami booking satu Mongolian Yurt tu laaa...dalam harga RM350 untuk 4 orang....dan tambahan RM40 seorang lagi...dia bagi laaa tilam tambahan...tapi Azra dah siap bawa sleeping bag, so dia tido dalam tu je...
ok jom terjah masuk dalam yurt kami...memang besar gila la dalam dia ni..ada 1 katil queen dan 2 katil single...takde aircond sebab dah sejuk kan...tapi masalahnya, takde heater jugaaa...menggigil juga la malam tu, lagi bila lepas mandi tu...huhuhu...toilet ada dalam khemah tu...so ok la kan....
malam tu lepas semua dah mandi, ada la yang rajin tolong masak air dan kita buat kopi...layan dengan coklat Dzuli beli dari Aussie masa tu...sambil gegedik ambil gambar nampak stokin keluar dari yurt...hahaha takde keje sungguh!hasrat nak stargazing malam tu kelaut!sebabnya langit mendung gilaaa...sedih laaa...sedangkan dah bukan full moon, tempat low light pollution...pasrah je la, kita tido je laaa malam tu...dalam kesejukan...sobsss...

2 comments:

  1. Apa dalam sungai tu? kereta ke?

    cantik la yurt ni, kat tempat tanah tgi patutla siap p halau semua org turun kereta ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ada jeep dlm sungai tu...hehe

      Yezzaa dukkk sretttt bawah keta masa nk naik tu, terus aku halau semua keluar...hahaha

      Delete