Friday, October 16, 2015

Fresco Grocerant, KLIA2

minggu lepas aku ngan adik aku cuti hari isnin, saje nak bawa anak buah aku naik 'tetapi'...haish banyak songeh kan...so dah alang-alang cuti, anim ajak makan di KLIA2, so nanti senang terus naik ERL jer bawak dak kecik tuh...anim ajak makan di Fresco Grocerant iaitu kedai makan dalam Jaya Grocer...aku pernah makan di Fresco kat Jaya Gorcer di Bandar Baru Bangi...tapi kat situ memang order ikut menu jer...anim cakap yang di KLIA2 ni kita boleh beli daging dalam Jaya Grocer tu, lepas bayar bawa pi Fresco Grocerant ni dan request diorang masak...haaa menarik kan...so apa lagi ayuhhh kita!

memula kitorang pi usha daging-dagingan yang dipamerkan dalam chiller...rambang mata hoih nak buat pilihan...ada macam-macam jenis daging lembu, kambing, ayam dan ikan...nyum-nyum...tekak teringin nak makan steak plak bila ada orang nak belanja ni kan...harus ambil yang mahal-mahal sikit...hehehe...lepas dah pilih daging, anim pergi buat bayaran di kaunter Jaya Grocer...
lepas dah bayar harga daging, kami pun bawa daging tu ke Fresco Grocerant yang terletak dalam Jaya Grocer tu juga...dekat je dengan tempat daging tadi tu...kat sini kena la order untuk masak macam mana daging tu...nak medium well ke, well done ke...ikut tekak masing-masing...untuk masak tu dia caj RM8 anim cakap...then kita boleh tambah side dish kalo mahu dengan tambahan lagi RM7.50...dan kemudian buat bayaran lagi sekali di sini...
dan tak lama tu sampai la makanan kami...dipersilakan masuk barisan jelitawan sekelian....hehehe yang pertama hot chocolate untuk mak aku...aku tak rasa pun, mak aku minum sorang-sorang...aku kena minum air mineral jer...sobss...dan untuk mak aku, dia tak suka makan daging jadi dia order seafood spaghetti saja...tak ingat harga sebab orang bayarkan tapi takde la mahal gilaaa...mak aku kongsi dengan zara, banyak gak zara makan...sedap la tuh gamaknya...
dan masuklaaa pula jelitawan seterusnyaaaa....grass fed beef yang berharga RM20++ bersama aglio olio spaghetti untuk adik aku....harga tu adalah harga daging mentah jer tau...tapi aku tak rekod pula berat dia berapa untuk harga RM20 tu...ok la lembut dagingnyaa...kami ambil medium well...
next angus beef yang berharga RM40++ dengan aglio olio spaghetti untuk si tukang belanja  hari ni...kerlas kan dia ambil paling mahal...tapi memang best dan lembut daging angus ni tau...aku pun baru coba-coba makan angus ni...tapi tak mampu selalu sebab mahal!hehehe tu belum wagyu tuh...
dan untuk aku pula adalah grain fed beef berharga RM30++ bersama spaghetti aglio olio jugaaa...aku sempat tengok berat daging aku ni adalah 450 gram...ok la kan...besar okeh daging  aku ni...tapi adik cakap makan daging aku tak feel lembuuu...sebab takde bau lembu...maybe sebab lembu tak makan rumput, makan grain...hehehe yo lah tuu...tapi spaghetti dia memang sedap!anim cakap yang dia makan di Fresco Empire jauh lagi sodappp...yang kat KLIA2 ni kureng sikit...ahhh sedap lah pada aku ni, lagi sedap sebab orang belanja...hehehe...
see makan pun keliling dengan tempat beli barang dalam Jaya Grocer...hehehe bak kata anim, keluar kita ni keluarga pendaging...karnivor...hahaha kalo boleh hari-hari nak makan daging lembu, kambing dan ayam...ikan memang kurang la kan....lagi sayurrrr...dah terdesak tak sihat ni baru nak makan sayur...kuikuikui....
lepas dah kenyang kitorang pun pi naik ERL dari KLIA2 ke KLIA dan kemudian kembali semula ke KLIA2...hahahaha jadiklaaa kasik puas hati si kenit tuh nak naik 'tetapi'...3 minit je hoih sekali naik...bising dia kenapa dah sampai cepat sangat....hahaha...nasib ko lahhh....lepas tu sambung jalan-jalan kat IOI City Mall...masa ni jerebu terusk, takleh berada di luar bangunan sangat...Alhamdulillah jerebu makin kurang dah sekarang...langit biruuuu.... =D

10 comments:

  1. untung zara ada makcik yang baik hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak buah sorg boleh la kak...hehehe

      Delete
  2. fuhhhh~ make sokmo dio. minumlah green tea. bagus weh.

    ReplyDelete
  3. Kat KLIA 2 pun ada Jaya Grocer??? Sapa nak beli barang dapur kat KLIA 2???

    Hari tuh waktu balik Malaya, sempat singgah 30 min kat IOI Putrajaya .... masuk kat Main Entrance yang ada patung besar tuh, terus pergi dua shops and kuar .... sebab taxi dah menunggu ... tak nampak lak 3D punya lukisan tuh !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myb stewardess nk blik umah msk singgh bli brg kt situuu...hehe...lg utk traveller yg xdan bli mknn nk bwk travel, leh singgh bli.

      Ooo 3D tu kt train klia2 bkn dia ioi..hehe xcrik sy masa pi ioi klo x leh bwk pusing crik mknn...hehe

      Delete
    2. DJ ... bukan tak nak contact ker apa , tapi memang tak ada masa and lagi satu patah kaki sebab tak ada transport gak. Sewaktu kat sana 10 hari, nasib baik my adik bawak taxi, so memang book dia ... tapi sebab adik sendiri kan , rasa kesian lak kat dia, dok tunggu kita dari pagi gitu ... itulah kisahnya ....

      Walaupun begitu, kita sempat gak gi makan makan merata tempat hahahahhahahaha

      Delete
    3. hehehe ok la gituuu...syiok la ye dapat balik malaya walaupun kejap...hehehe!

      Delete
  4. Rasenye kat semua fresco boleh pilih daging termasuk bangi n dpulze. Tapi sana wajib amek side dish. So far fresco bangi plg sedap cara daging tu masak, aglio olio n mashed potato dia. Lain dari fresco tempat lain. Tapi sekarang tak tau la sedap lagi ke tak.. Since gst dah tak pergi sebab upah masak tu diimplement. Before this wajib amek side dish je cukup.Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yeke...dolu2 rajin ke bangi tu tapi tak perasan plak leh masak kan tuh...boleh la nak try pilih dging di bangi pula nanti...hehe!thanks for the info yer!

      Delete