Friday, October 2, 2015

Cảm ơn Vietnam :: Day 1.1 :: KLIA2 to Hanoi, B&B Hanoi Hostel dan Little India Restaurant, Hanoi

Sambungan dari: Cảm ơn Vietnam :: Day 0 :: Maggi Ketam Sedap di Slero d Timur, Ayer8

pada 11 Jun 2015, seawal 3 pagi kami dah bangun dan bersiap...tepat jam 4 pagi teksi dah sampai di depan rumah liana dan bawa kami terusss ke KLIA2...kos teksi adalah RM100, consider midnight charge...sampai di KLIA2 pada jam 4.30 pagi, terus masuk ke Perlepasan Antarabangsa...malas nak tunggu kat luar lagi, trauma dengan cerita asie yang tertinggal flight ke Bangkok tak hilang lagi...hehuuu...oh again naik bagitau, travel partner aku untuk trip ke vietnam ini adalah dini dan liana...dini dah biasa travel ngan aku, liana pula 1st time...tapi kami bertiga ni dah kenal lamaa...liana merupakan junior dorm aku ngan dini kat sekolah dulu...hehehe...gituu podeh bergabung!
kami lepak di Gloria Jean's Coffee sementara menanti waktu subuh...aku takde layan makan minum pun kat sini...bajet insof la lepas tengok kandungan gula tinggi dalam darah masa nih...kuikuikui...cuma liana dan dini je layan makan...dalam 5.40 pagi, masuk subuh dan kami bergilir masuk ke surau...
setel solat, kami terus menuju ke gate L20 dan jalan sampai depan pintu flight!sekali pelik sebab takde orang...sekali kena tahan dengan staff situ...rupanya masa turun tangga tadi tu, ada ke kiri tempat orang menunggu...kitorang ni terus ke kanan kannn masuk ke flight...yang pelik takde staff pun yang jaga...maybe sebab awal pagi lagi...hehehe...masa kami silap masuk ni, ada sekali orang Vietnam yang kerja di Penang ngan kami...sakan la bersembang, dia duk tanya macam-macam ke kami...kenapa nak pergi Hanoi, bla...bla...bla...dan tepat jam 6.10 pagi kami dipanggil masuk ke dalam flight...masa ni tengok ramai gila orang Vietnam...tak nampak langsung muka orang Malaysia...jam 6.40 pagi flight bergerak meninggalkan KLIA2...sempit aku duduk ngan dini...almaklum sama-sama besar...sampai la jam 7.45 makanan diedarkan...masa ni la baru kami mula bersembang dengan orang Vietnam sebelah dini...dah 9 tahun ko duk Malaysia...dah makan, kami pun usha tempat duduk belakang banyak kosong dan kami pun pindah ke belakang...masa duk belakang ni, ramai la orang Vietnam yang nak pi toilet tu tegur aku bersembang...diorang kagum orang Malaysia ada yang nak ke Hanoi...jarang-jarang katanya...hehehe...layan jer laaa...oh ya, aku dapat tiket Airasia dari KUL to Hanoi ni dengan harga RM172 sehala...ok la kan...hehehe...
dan selepas hampir 3 jam perjalanan, akhirnya kami selamat mendarat di Noi Bai International Airport, Hanoi pada jam 8.30 pagi waktu Vietnam (awal sejam daripada Malaysia)...masa dah turun ni baru terperasan yang takde isi pun arrival card...then lepas lalu imigresen, terus dah arrival hall...takde lalu kastam pun...hehehe mudah bangat!dan akhirnya, Welcome to Hanoi!oh lupa nak cakap, kebanyakan toilet di Vietnam ni ada paip air tau, dan di airport ni dini cakap ada juga...best!
sampai jer di arrival hall tu dah nampak driver dari hostel yang aku booking...liana cakap hensem...aku ngan dini krik...krik...krik...hahaha!untuk ke hostel kami di tengah bandar Hanoi ni, ada banyak cara...tapi aku ambil jalan mudah je dengan book airport transfer dengan hotel sebab dengar khabar banyak sangat taxi scam di kota Hanoi ni...lagipun bila usha, harga taxi ambil sendiri di airport dengan yang dicaj oleh hostel tak banyak beza...so pilihan mudah, selamat, terbaek dan hassle free, aku book dengan hostel saja...bayaran yang dikenakan adalah USD18...bahagi 3 orang baru USD6 seorang...perjalanan mengambil masa 45 minit dari airport ke bandar Hanoi...sebenarnya jarak perjalanan takde la jauh sangat, tapi sebab kat sini diorang bawak kereta slow gila kot...pasrah je la aku kat dalam kereta tu...masa dalam perjalanan ni memang nampak la orang kat sini main sukati jer lintas jalan...bersimpang siur hoih!memang tak berapa tersusun sistem jalan raya kat Hanoi ni....
jam 9.45 pagi kami sampai di B&B Hanoi Hostel yang terletak di Hang Thung Street yang aku booking melalui Agoda...memula tu aku agak terkesima, sebab rupanya ia sebuah hostel di celah-celah kedai...nampak macam kecil jer dari luar...dan aku mula nak pikir yang tak best...tapi bila turun je kereta, pantas beberapa pekerja di hostel tersebut keluar menyambut kami dengan senyuman mesra dan bersungguh-sungguh...dah la kebanyakan mereka fasih dengan english...terus hilang pikiran negatif aku tadi dan rasa seronok pula...lepas serahkan details untuk urusan check in, kami diminta tunggu sekejap...
kat lobi ni ada disediakan tea, coffee dan buah-buahan secara percuma sepanjang hari...tapi kami takdan ambil pun sepanjang stay di sini...dan sedang diorang uruskan check in tu, tetiba seorang staff di situ tanya kami dah makan ke...siap cakap kami naik flight awal pagi mesti tak sempat sarapan...haaa tak sempat nak jawab pape, terus diorang offer breakfast secara percuma...wah ini sudah bagus...hehehe kami pun di bawa menuju ke kafe di belakang reception tu...kecil je kafe dia, tapi ok la kan...nama pun hostel...
breakfast menu di sini kena order, tapi takde limit nak order banyak mana pun...bila usha menu ni nampak pula ada pork, terus pikir panjang sikit apa yang ok nak diambil...buatlah pilihan yang bijak yer kawan-kawan...last-last aku order telur rebus...ada juga yang order omelette egg dan banana & chocolate pancake...dan paling penting, haruslah kami order kopi!kata orang, datang Vietnam ni wajibbbb minum kopinya...sampai je makanan, rupanya setiap menu telur tu akan diberi sekali roti keras Vietnam atau namanya Bahn Mi...nyum sedap jugaa...aku lenyek telur tu dan campur dengan butter dan makan dengan roti...kenyang!kopi Vietnam tu juga sangat sedappp!i loike...
lepas dah makan, kami pun ke lobi semula...urusan check in dah selesai dan kami diberikan kunci untuk check in awal...wah suka betul aku dengan hostel ni...bagi breakfast percuma, lagi dapat check in awal...staff pun sangat helpful dan friendly...masa di reception ni, aku sempat bincang dengan staff mereka yang uruskan tours...memang dari sebelum datang lagi aku dah email tanya pasal tours dengan diorang, memang sangat-sangat helpful...aku memang dah booking superior day-tour to Halong Bay dengan harga USD35 seorang...ada juga pakej standard dengan harga lebih murah iaitu USD29 dan pakej deluxe (USD45)...tapi mereka cadangkan untuk kami ambil superior untuk lebih selesa...harga pakej ni dah termasuk shuttle bus trip, tour guide, lunch, boat trip, entrance fees, insurance dan kayaking...harga ini tak termasuk minuman dan personal expenses ok...dan beza antara standard dan superior pula adalah dari segi number of people in tour, lunch quality and services...oh ya nak tau details padal B&B Hanoi Hostel ni, korang boleh usha website dia nih...

mereka juga ada offer untuk join Food Street Tour di Hanoi petang tu, katanya untuk vegetarian or muslim pun sesuai tour ni...harganya aku tak ingat pula berapa...tapi lepas pikir, kami tak jadi nak ikut tour tu sebab dah ada plan lain...then aku sempat tanya macam mana nak beli tiket Thang Long Water Puppet Theatre untuk malam ni...terus diorang offer diri untuk beli tanpa kos upah...wahhh ini sudah sangat bagus...aku baru plan nak keluar kejap lepas ni untuk pergi beli tiket tuh....hehehe!harga tiket adalah VND60,000-100,000 (USD3-5)...boleh bayar dalam VND atau USD...

dan sebelum naik ke bilik, kami buat bayaran untuk tiket Thang Long Water Puppet Theatre sebanyak VND100,000 seorang, superior day-tour ke Halong Bay (USD35) dengan airport transfer pergi dan balik (USD12) di reception...aku memang suruh semua orang tukar sorang USD50 je...setel bayar semua, berbaki USD3 seorang, diorang bagi aku pegang duit tuh...senang nak bayar tips ke apa nanti...

dan kemudian kami pun terus naik bilik....wahh besar dan selesa juga biliknyaaa...dan paling penting ada paip dekat dengan toilet...ok sangatlah pada aku hostel ni...selesa sangat-sangat...memang highly recommended untuk sesiapa yang nak ke Hanoi ni...masa ni sempat la bagi tips guna USD kepada staff yang tolong hantarkan kami ke atas tu...bajet orang kaya...kuikuikui...
masuk bilik letak barang semua, terus tarik langsir dan tutup lampu...jom kita tidooo...hahaha penat hoih bangun awal pagi...hehehe dalam jam 12 tengahari baru la kami bangun...zohor pun dah masuk, so siap-siap solat jamak dan kemudian kami keluar untuk cari lunch...tak jauh dari hostel kami ni, di Hang Tre Street terletaknya Little India Restaurant atau sebelum ni lebih dikenali sebagai Nisa Restaurant...aku tanya arah dengan staff di hostel tu je, memang mudah...keluar dari hostel kami ke kiri, then jalan sampai simpang pertama, masuk ke kanan...situ dah Hang Tre Street dah...jalan beberapa buah kedai, akan sampai la ke restoran ni yang terletak di belah kanan kita nanti...
sampai je terus usha menu...wah harga makanan halal di sini agak kebabom!hehehe lepas pikir punya pikir, aku ambil bihun goreng seafood dengan harga VND100,000...pengsan...dan kami share air mineral botol besar yang berharga VND40,000...harga mahal gila dah, sekali sampai je makanan, sedih!tak nampak bihunnya...aku cuma nampak udang dan sayurrrr yang banyak...rasa pula memang tasteless...ni pun cara-cara aku dah minta extra pedas tau...kalo tak mintak, tak tau laaa macam mana rasanya...makanan mahal, tapi macam tak puas pula makan...takpela, tu rezeki kami untuk hari ni...syukur...
lepas dah makan kami balik semula ke hostel...sempat singgah beli air minuman di kedai sebelah hostel...dan kemudian sambung lagi berehat sehingga jam 2 petang...lepas tu nanti kami ada janji temu dengan orang local yang akan bawa kami berjalan di sekitar Hanoi...siapakah?haa tungguuu...

8 comments:

  1. Nasi lemak kat Nisa sedap walaupun ayam dalam tin. Tapi mahal la harganya.. Dekat2 dgn pasar ada warung tepi jalan ada jual mcm cucur sayur sedap.makan dgn sayur2 yg super byk dan sos yg sedap!
    -Aisyah (silent reader yg suka baca blog travel.blog dj best!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi aisyah, kami xdan pula rasa nasi lmk dia...mmg sekali je mkn di situ...hehe alaa rugi xmkn cucur sayur tu..staff tu ada ckp psl mknn tu tp sbb kami x follow food tour tu, xdpt la nk merasa...hehehe

      Delete
  2. Dulu pun saya agak confuse juga arrival form tu...

    Orang Malaysia memang agak kurang ke Hanoi banding HCM City... rasa kita macam alien....

    Restoran Nisa sudah bertukar jadi restoran Little India ke...haish. Atau dah pindah lokasi baru

    *silent reader juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann en mie...1st time xde arrival card...xsure if turun hcm mcm mna plak...wpun alien tp sy mcm suka lagi hanoi dr hcm...hehehe...

      Dgrnya bertuka bkn pindh tmpt...hahaha hamboi nak.jd silent reader jugakkk...hehehe

      Delete
  3. Mesti kurus kalo ko sebulan mkn mihun cenggitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha nasibbb tak kannn...hahahaha!

      Delete