Tuesday, September 29, 2015

3 DJ (Dara Jelita) Roadtrip to Pantai Timur ~ Kelantan, Part 2 : Kota Sultan Ismail Petra, Nasi Kukus Abang Mie & Pn Natrah's di Kota Bharu, Kesan Banjir di Kuala Krai dan Trauma di Gua Musang

Sambungan dari: 3 DJ (Dara Jelita) Roadtrip to Pantai Timur ~ Kelantan, Part 1 : Menara One Hotel, Wakaf Che Yeh, Kopitiam Kita & Pasar Siti Khadijah, Kota Bahru

dari Pasar Siti Khadijah kitorang plan nak pusing dalam bandar Kota Bharu tuh, ke Kota Sultan Ismail Petra yang menjadi tumpuan sebabkan banyak monumen bersejarah...tapi hazabnyaaaa lah bila dah termasuk dalam jammed tengah bandar tuh...asie je la yang sempat snap gambar sana sini sikit...gambar Muzum DiRaja dan Istana Jahar...dan kami sempat berhenti di parking depan Menara Rehal atau Pintu Gerbang Kota Sultan Ismail Petra ini untuk bergambar...panas sangat-sangatlah masa nih...siap upload kat FB gambar panas leting!hahaha irma la ni bagi vocab leting...sekali kena sound ngan orang Kelantan, leting digunakan untuk manis aje okey!dengggg....hahaha!
dah ambil gambar tu, cepat-cepat kami tinggalkan kawasan jammed gila tuh...terus menuju ke KB Mall dengan harapan nak minum A&W root beer float!sekali sampai, dah takde dahhhh A&W kat situ rupanyaaa...sedih!dan lepas tu kami bincang dan decided untuk batalkan plan nak pusing Kota Bharu lagi...jammed tu buatkan masa kami dah banyak lari...plan konon nak pi PCB minum teh tarik madu dan melawat pusara Allahyarham Tok Guru di Kg Pulau Melaka terpaksa dibatalkan juga...terus lepas tu kita menuju terusssss ke Nasi Kukus Abang Mie!jangan tanya aku kat mana ni, irma yang bawa...irma punya favourite ni masa duduk di Kelantan dolu kala...kita layan irma bernostalgia jer la hari ni...hehehe...dan AGAIN...beraturrrrrr nak makannn.....
kedai ni sempoi je tapi penuh gila orang weh...irma dan asie pergi beratur dan aku laju pi carik tempat duduk...cari yang bawah kipas betul-betul sebab panassss sangat masa nih...tapi sebab kawasan kedai agak luas, selesa jugak laaa...aku nengok segala macam bangsa pun makan kat sini tau....mesti sedap nih...
tak lama tu irma pun sampai dengan bungkusan nasi kukus abang mie...tersengih-sengih irma jumpa 'kekasih lama' ni tauuu...hehehe memang sejak awal plan roadtrip ni, asyik laaa cakap nakpi makan nasi kukus ni...tercapai juga hajat...Alhamdulillah...nasi putih kukus dengan ayam goreng berempah whole leg cuma RM5.30?murah wei!big portion makanan ni...dan yang paling penting, sedapppp...cukup rasa, cukup segala lah...patut irma terigau-igau...nyum nyummm...
dah kenyang perut, kami pun mula nak bergerak balik ke KL semula...masa dah gerak tu, tetiba aku teringat keropok lekor!ohooiiii lupa nak ambil keropok lekor yang disimpan di hotel!giler lah, nasib tak jauh lagi...dengan pantas patah balik ke Hotel Menara One...nasib irma tahu jalan pintas nak elak jammed tau...lepas ambil keropok lekor yang berharga tu, kami pi carik ais pula nak masuk dalam box...punya la payah nak carik, semua kedai pun ais habes!last-last kedai kat kampung yang dah buruk gak ada ais...legaaaa...selamat keropok lekor kami...hehehe!
dan kemudian kami pun bergerak keluar daripada Kota Bharu...sempat singgah rumah big boss kami di cawangan kelantan di Peringat...kira ex-boss irma la...saja la singgah sebab dia suka duk komen kat FB bila tengok kami bertiga travel bersama...hehehe...singgah makan kepok, siap petik buah mangga orang tu lagi...terima kasih Pn Natrah layan kedatangan mengejut kami ni...
dan kami mula bergerak dari rumah Pn Natrah dalam jam 4 petang...ngam-ngam dari plan asal...gerak awal sebab irma cakap nak elak drive malam kat area Gua Musang...ok aku takde idea kenapa irma nak elak jalan malam masa ni...aku bayangkan jalan dia sama je la kalo dari Terengganu nak ke Kelantan tu....gelap, tapi still ok lagi la kan...dan perjalanan menuju ke Kuala Krai memula ok jer...kami sempat singgah solat di masjid dan kemudian meneruskan perjalanan...sepanjang jalan nampak rumah-rumah usang yang pernah ditenggelami air semasa banjir besar hujung tahun lepas...sayu je tengok masih ada lagi orang yang tinggal dalam rumah yang dah usang tu...huhuhu dan tak lama lepas tu, tetiba jammed!denggg!tapi sebab masih siang, aku rileks je la lagi drive...
dan akhirnya lepas jammed di Kuala Krai, kami mula memasuki Jajahan Gua Musang...masa ni masih cerah lagi dan aku masih relaks lagi memandu...dan tanpa aku tahu, lepas je pada ni...aku jadi traumaaa dengan Gua Musang!hohoho lagi bila hari makin gelap...aku tak sangka jalan sini kecil, kiri kanan hutan...kereta laju-laju lagi dari arah bertentangan!bukan kereta je, lori pun selamba je memotong dari arah depan...sampaikan kita ni pula kena berhenti...sedangkan di kawasan jalan berliku...jalan dah la kecil...huwaaaa masa ni aku sangat-sangat stress memandu!cuak tak payah cakap la kan...duk tunggu nak sampai, tak sampai-sampai lagi bandar ke pekan Gua Musang!aku rasa malam tu adalah malam paling panjang dalam sejarah pemanduan aku....aku rasa kalo aku tau jalan macam ni, sanggup je aku lalu jalan pantai!tak kisah la jauh sikit pun...huhuhuhu....
dan akhirnyaaaa kami selamat sampai di Kawasan R&R Gua Musang pada jam 8.30 malam...syukur gila sampai masa ni...kami cepat-cepat solat dan makan di sini...sebabkan stress aku makan banyak-banyak!hahaha nasib baik nasi kerabu tuh sedapppp...
dan kemudian irma pula ambil alih memandu...aku tak sanggup dah nak drive malam tu...atleast irma dah pernah drive jalan tu walaupun siang je...sekurang-kurangnya dia dah boleh expect apa kat depan tu...but still walaupun duk belakang, aku tetappp nervous hoih...kereta laju-laju kot...dari belakang kita tak nyempat-nyempat nak memotong...yang dari depan tak payah cakap laaa...ada sekali terketepi kereta kami sebab lori besarrrr dari depan memotong kat jalan kecil 2 hala tu jer...kat selekoh plak tu...gila!hohoho memang taubat laaa aku taknak lalu situ dah...irma duk sebut lagi risau nak lalu kawasan nama Merapoh, tapi nasib baik bila sampai area situ, rupanya dah ada highway...Alhamdulillah legaaa sikit...irma cakap banyak kurang dah kenervousan dek ada highway ni...sebab dia paling takut nak drive malam area Merapoh tu la...huhuhu dan akhirnya, aku terlelap dalam kereta lepas dah penat stress...hehehe sedar-sedar dah berhenti isi minyak area Bentong...dan kami selamat tiba di rumah irma di Gombak pada jam 1.30 pagi...terus gerak ke putrajaya hantar asie dan aku selamat sampai rumah jam 3 pagi...

syukur selesai juga Roadtrip to Pantai Timur oleh 3 Dara Jelita ni...kos yang aku abes sepanjang trip ni adalah RM585, di mana RM200 je adalah untuk shopping...maknanya untuk hotel, minyak, tol, makan semua cuma abes RM385 sahaja untuk 4 hari 3 malam...memang berbaloi-baloi lah!so korang apa lagi, sempena duit ringgit tengah jatuh ni, jommm kita travel dalam negara jer!hehehehe! 

8 comments:

  1. Itulah malas nak jalan dalam negara ni... balik je cuti berat pun bertambah... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu la pasal...xpyh runsing la mna nak mknnn...food heaven!hehe

      Delete
  2. Malunya ngan DJ..sbb saya yg asal dr klate pon xpernah jejak kaki kat muzium tu sumer,insyaallah kena planning jelajah tempt kelahiran sndiri plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe biasa la tuuu...ha lps ni kna la pi terjah!hehehe

      Delete
  3. hoii nasik abg mie tu mmg terbaekkk wehhhh! sgt sgt sedapp! nasik kukus kt kl ni xleh lawanlah. hahahah ade amek ikan bilis goreng dia x? gosh lamanyaaa x makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kannn mmg sedappp...aduhai nkpi mkn la lg klo pi klate...hehe ikan bilis?mcm xde je.mmber aku yg order kn nihh...

      Delete
  4. ayuh bercuti dalam negara je...macam2 ada hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yey jommm...thn dpn aku jln dlm ngara je laaa...hehe

      Delete