Sunday, July 6, 2014

Iftar 2014: Nilai Springs Resort Hotel, Nilai

dikesempatan ini aku nak ucap terima kasih banyak-banyak kat Bibie Karim sebab tetiba jer balik pejabat minggu lepas, dalam keadaan lapar-lapar tu tengok ada bungkusan untuk aku...buka-buka jer....tadaaaa!buah tangan dari negeri bawah bayu katanyaaa....ini telah menambah semangat aku nih nak ke Brunei nanti....hehehe walaupun masih belum diskus dengan bos pasal nak cuti masa ada meeting, tapi aku yakin je laaa dapat sampai juga nanti...Amin... =D
OK ni aku nak cerita iftar pertama aku di luar untuk tahun ini....hari jumaat lepas birthday anim...mak aku ajak makan kat luar...so aku diarahkan untuk cari tempat dan buat reservation...tapi disebabkan aku agak busy siang jumaat tu, aku hampir terlupa nak buat reservation!makanya dah petang sikit tu, duk call la beberapa tempat, semua fully booked!hoih dah kenapa semua orang duk nak makan luar ni kan...malas masak le tuu...hehehe so dalam kalut petang tu ada diskusi lagi, dapat la juga akhirnya aku membuat reservation untuk kami sekeluarga di Nilai Springs Resort Hotel...Alhamdulillah....

lepas kerja je, aku pun terus bergerak menuju ke Nilai Springs Resort Hotel...sampai sana semua pun dah sampai kecuali na...sebab arini last day dia kat tempat kerja, so kena tahan lama la sikit...masuk je ke situ, terus aku ngan abang ke kaunter untuk buat payment dan ambil nombor meja...disebabkan abang aku member kat sini, so dapat harga murah sikit iaitu RM56 per person...kalo tak RM65 seorang...ok la kan jimat RM9 seorang...kalo 7 orang dah RM63 tu...hehehe kali ni aku share bayar ngan abang...dah dapat tempat kami terus diiring oleh staff mereka masuk ke dalam restoran...sempat la suruh staff tu ambilkan gambar kami sebelum masuk ke restoran....
masuk je dalam restoran, kami ditunjukkan meja di bahagian luar...dekat dengan stall makanan...memang saje request kat luar sebab abang suruh....so apa lagi, mula la sesi menerjah untuk melihat makanan apa yang disediakan!di bahagian dalam restoran ada nasi dengan lauk pauk seperti ayam, ikan, udang, sotong, daging dan kambing...memang pelbagai jenis lauk ada kat sini....ada juga pelbagai jenis ulam-ulaman, kerabu, sup sebagai pembuka selera...ada kuih muih pemanis mulut pelbagai jenis, siap ada kuih raya lagi ko!hehehe pastu ada gak stall bubur lambuk dan pelbagai jenis kari...
kemudian aku menerjah pula di stall yang terletak di luar restoran...terdapat beberapa stall untuk makanan bergoreng, mi goreng...pastu ada stall makanan grill macam kambing, daging dan ikan...ada sate juga....ada stall nasi ayam dengan pelbagai jenis ayam dan itik!ada juga seafood kawah yang menjadi kegemaran ramai kat situ....roti canai dan murtabak pun ada...dan selain itu ada stall buahan dan air juga....memang agak menarik la makanan di sini...
dan kemudian bermulalah sesi mencedok makanan mengikut hawa nafsu!apa lagi, harus laaa semua rasa nak ambil kan...tak pandang kiri kanan dah masa ni!pandang pinggan saje!hehehe masing-masing duk ambil...dan terus ambil makanan...sedar tak sedar sampai penuh meja!ni namanya tamak tahap dewa ni...penyakit keturunan rupanya!semua pun perangai sama...hahaha
jom close up makanan pilihan aku untuk 1st round!nasib baik sempat ambil gambar masa ni, sebab lepas tu, round seterusnya tak ambil gambar dah pun...malas dah...layan perut lagi bagus....hehehe aku ambil nasi ayam dengan itik...sedap itik dia tu...rangup kulit dia...ayam stim tu pun sedap!nyummm!ambil juga kambing bakar, pari bakar dann sate...haaa tu JERRRR laaaa yang aku makan...untuk 1st round...hahahaha
lepas 1st round, pi surau dulu...lompat-lompat nak turun kan makanan...lepas tu bermula laaa sesi-sesi seterusnya...yang ni tak payah cerita la kan...kang menampakkan kerakusan diri sendiri je nanti...hehehe dan lepas semua dah kekenyangan, anim suruh staff situ clear kan meja...sebabnya sibuk la dia nak potong kek kan..gigih la mak angkut kek kotak besar tu sampai ke sini!hahaha sebelum sesi potong kek, harus la sesi bergambar sekeluarga!kali ni baru lengkap ahli keluarga...bak kata anim, 1st time selepas 4 tahun besday dia, lengkap kami sekeluarga...ye la sebelum ni adik aku yang bongsu tu blaja di jepun...bukan masa cuti dia laaa kalo dah julai ni...tapi macam biasa la, besday sape pun, yang paling sibuk adalah si kenit tuh....dia paling sibuk nak nyanyi dan potong kek!hahahaha makngah gigit baru tau dia nih!
Alhamdulillah....selesai iftar di luar bersama keluarga...dan kemudian aku dan anim terus balik ke rumah...yang lain sempat la nak singgah tesco bagai...tak larat dah aku....hehehe ok tunggu la next entry aku iftar kat mana plak...tapi aku macam berazam nak kurang berbuka kat luar tahun ni...lebihkan di rumah jerrr...hahaha entry Surabaya aku hold dulu lah...tak tau bila nak mari semangat menulis nih....

OK kat sini juga nak ucapkan happy birthday LAM!tu nama panggilan zara untuk anim...nak panggil maklang, lekat nama lam plak kat mulut bambam nih...hahaha lam pun lam laaa zara....oh ye, congo bars ni sangat sedap weh....penuh coklat chips!dan paling best bila balik rumah, panas kan kek yang tak berapa kek ni dan makan dengan aiskrim vanilla...perghhh terbaik!meleleh air liur tengok gambar ni....

6 comments:

  1. Hahaha keturunan tamak katanya! Jgn kata org lain klau Jm pun sama semua nk rasa dan mkn.. nafsu mkn kuat tp x habis pun :-)
    Epy belated besday besday lam hee cute je bunyi bila zara panggil cantu :-)
    Klau rm65 per head mssih berbaloi yedak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe keturunan kuat makan sekali nih...hehe mmg jm, ambil byk tp last x abes pun semua...huhu boleh la harga dia..berbaloi-baloi...hehe

      Delete
  2. Tahniah...nampak DJ punya portion paling sikit...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu ilusi jer en mie...sbb sblh sy xde org duduk...tu nmpk xpnuh mknn!hahaha

      Delete
  3. wah.....pernah makan di sini dahulu...best.

    ReplyDelete