Monday, March 24, 2014

Berita Terkini : MH370

aku tertidur awal tadi sebab makan ubat...bangun je kul 10.30 malam, tengok orang dah post pasal PM's press conference di FB...terus berdetup jantung...Ya Allah....setelah lebih 2 minggu menanti dan berharap, akhirnya PM mengesahkan bahawa MH370 telah berakhir di Laut Hindi...di barat Perth, Australia...terus aku turun bawah dan buka Astro Awani, nasib baik ada ulangan press conference...aku yang tiada ahli keluarga dalam tu pun meruntun-runtun hati dengar berita ni..Allahuakbar..Takziah buat semua ahli keluarga mangsa yang terlibat...buat yang beragama Islam, semoga roh mereka ditempatkan di kalangan yang beriman...Amin....Sesungguhnya dari Allah kita datang, dan kepadaNya jualah kita kembali....
teringat pihak Astro Awani dihubungi salah seorang ibu penumpang MH370, dia cakap dia seorang di rumah...tak faham apa yang PM cakap tadi...sebab in english kan...tu dia terus call Astro Awani...aduhai sedih sangat...payahnya staff nak cakap pada makcik tu, berlapik-lapik..memula makcik tak faham sebab berlapik sangat, tapi masa dia dapat tangkap maksud 'berakhir', memang meruntun kita yang mendengarnya....huhuhu semoga makcik diberikan ketabahan oleh Allah swt...dan aku berharap semoga selepas ni usaha pencarian kotak hitam dan body kapal terbang serta penumpang-penumpang MH370 dipermudahkan....dan dikesempatan ini juga nak terima kasih dan well done kepada SAR Team, negara-negara luar yang banyak membantu ketika Malaysia kesusahan....juga buat semua yang terlibat dalam misi mencari MH370 ini, tak henti-henti berkerja sejak 8 Mac yang lepas...jangan la dikutuk mereka ni, mereka dah buat yang sehabis baik dah...ok aku kongsikan di sini press statement PM sebentar tadi...

PM NAJIB RAZAK’S PRESS STATEMENT ON MH370

This evening I was briefed by representatives from the UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB). They informed me that Inmarsat, the UK company that provided the satellite data which indicated the northern and southern corridors, has been performing further calculations on the data. Using a type of analysis never before used in an investigation of this sort, they have been able to shed more light on MH370’s flight path.

Based on their new analysis, Inmarsat and the AAIB have concluded that MH370 flew along the southern corridor, and that its last position was in the middle of the Indian Ocean, west of Perth.

This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean.

We will be holding a press conference tomorrow with further details. In the meantime, we wanted to inform you of this new development at the earliest opportunity. We share this information out of a commitment to openness and respect for the families, two principles which have guided this investigation.

Malaysia Airlines have already spoken to the families of the passengers and crew to inform them of this development. For them, the past few weeks have been heartbreaking; I know this news must be harder still. I urge the media to respect their privacy, and to allow them the space they need at this difficult time.

14 comments:

  1. Replies
    1. Jm moga ada keajaiban.kita xtaukan.huhu

      Delete
  2. Aku still berharap masih ada yang survive. And semoga kapal tu cepat dijumpai. So that semua tanda tanya terjawab. Semua spekulasi dapat didiamkan.

    Al Fatihah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..moga ada keajaiban berlaku...xmustahil pun...ilmu manusia ni umpma setitis je air lautan...

      Delete
  3. Al-Fatihah... teruskan berdoa... saya masih tak putus berdoa utk sepupu saya agar kembali bersama penumpang2 yang lain dalam keadaan selamat. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al-Fatihah...ya sama-sama kita mengharapkan semoga ada keajaiban yang berlaku...AMin....oh ada sepupu kamu dalam tu?harap keluarga dapat bersabar....

      Delete
  4. My thoughts and prayers to all the family and next of kin of the passengers on board as well as the cabin crews.

    Dear MH370, If this is how it ended, we shall believe that indeed we belong to Allah S.W.T and indeed to Him we will return (Surah Al Baqarah 2:156)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you zara... Al-Fatihah...

      Delete
  5. Kita sebagai orang islam.. kene terus berdoa selagi belum menjumpai.. Hukum islam ada paling minimum ialah 4 bulan.. apa pun teruskan berdoa.. sesungguhnya kekuasan Allah itu melebihi ilmu manusia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks atas ingatan Afif...sama2 kita doakan smoga ada berita baik nanti....

      Delete
    2. Afif, mesti ramai org request kt FB skng kan..sy nmpk FB afif thru bibie, dh add tp approve lg...susahnyeeee nk friend ngn org glemer ni..... ;)

      Delete