Friday, December 4, 2015

Salam Noodles, Putrajaya

sabtu lepas aku ada netball tournament di Putrajaya...lepas abes game, kitorang decided nak pergi makan ramai-ramai...masa duk sembang mana nak makan, ada yang bagi cadangan untuk cuba makan di Salam Noodles yang terletak di shoplot baru di depan Shell Presint 8...aku memang pantang dengar kedai baru, memang laju je nak pergi cuba...lagi dengar harga makanan di kedai semuanya adalah sama iaitu RM8.50 sahaja dan minuman adalah percuma dan refillable!haaa tempting kan?
bila sampai di kedai ni baru tau rupanya kedai mi tarik...lagi lah teruja kan sebab terbayang Mi Tarik Warisan Asli yang sedap tuh...hehehe kedai ni terletak di sebelah 7E dan tak nampak dari jalan utama...kena masuk ke belakang kedai yang ngadap jalan utama tu...dan kedai ni memang senang nak nampak dari jauh sebab luar dan dalam dia berwarna hijau terang...rupanya Salam Noodles ni dah ada beberapa cawangan lain seperti di Cyberjaya, Wangsamaju dan Bandar Baru Bangi...tapi aku sendiri tak perasan kat mananya kat Bangi tuh...
dah duduk tu apa lagi, jom kita usha menu!ada pelbagai jenis pilihan soup noodles, Chinese fried noodle dan juga nasi dengan pelbagai jenis lauk...semua makanan ni berharga RM8.50 sahaja, dan didatangkan bersama air minuman...terdapat juga roast stick ala sate kawin ngan kebab tu berharga RM2 secucuk...memang rambang mata masa nak buat pilihan nih...hehehe...
konsep di kedai ni adalah ko sebagai lovely customer pilih makanan dan isi order form...lepas tu bawa form ke kaunter dan buat bayaran...lepas tu baru leh pi ambil air minuman dan tungguuu makanan sampai...senang kan kerja staff dia...tak payah susah payah nak pi ambil order pada setiap customer...hehehe...tapi takleh blah betol kat ayat english dia tu banyak pembetulan guna pensel...sapetah pedajal tuh...hahahaha!
macam aku cakap tadi, air percuma kat sini...tapi walaupun percuma, macam-macam jenis air yang diorang sediakan...air kordial je ada 3 jenis, lepas tu ada juga carbonated drinks dan jasmine & chrysanthemum tea...
tak lama pun tunggu akhirnya makanan kami pun sampai...bapak besar portion mi tarik dia nih...mengah nak abeskan!hehehe ada yang ambil ayam, ada yang ambil mutton...kalo yang banyak sayur tu kami ambil salad ayam or salad mutton laaa...aku ambil salad mutton, sedap la pada aku...mee dia pun lembut macam mee tarik yang pernah aku makan...cuma tak nampak tukang tarik je kat kedai ni...hehehe tapi member aku yang ambil ayam cakap kurang sikit sebab dia bagi ayam dada...kitorang tak suka sikit ayam dada nih...hehehe dan ayam dengan nasi member aku tuh rasa ayam lama...tak fresh sangat...aku tak berapa suka sebab aku over sensitip dengan ayam lama nih...hehuuu...
dan last sekali roast stick kami sampai...again aku ambil kambeng...sedap gak!nyum nyum!aku tak sempat plak rasa ayam dia, tapi tengok orang lain makan laju je...sedap la kot kan...hehehe aku rasa kambeng ni lagi sedap dari yang di Mee Tarik Warisan Asli...hehehe ok la, sesape di sekitar Putrajaya tu, boleh la kalo nak cuba...boleh fefeeling berada di negeri China + Bangladesh!sebab pekerja kedai ni semuaaanya abangla eh ke yindia tah...aku keliru...

6 comments:

  1. Telan air liur pepagi ni... sate tu sama tak rasanya dengan yang di China...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak pernah makan lagi sate di china enmie...dulu makan mi tarik jer...hehehe nanti sy cuba yer!

      Delete
  2. Sedapnya DJ.... tetiba lapaq ni.... last week baru p makan kat sungai besi, mi tarek... tp yg paling mengujakan sate kambing tu... sedap2.. tadi dok tengok kala jengking cocok2 lidi kat blog PLM...haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak lunch lagi ke?sedap mi tarik warisan asli tu kan?hehehehe kala jengking tu buat kembang tekak je...hehehe!

      Delete
  3. salam from Freeport ME

    kami pun makan noodles juga, tapi noodles in my cup je tadi a.k.a maggi cup hehehe
    bilik ada microwave, apa lagi hidangan paling pantas ialah maggi in my cup


    esok dah balik apartment di RI, nak suruh OR masak asam pedas salmon pasal kat sini takdak ikan mayong hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...hehehe ok la tuh maggi in cup pun sedappp...lagi kalo tgh sejuk2 tu kannn...hehehe salmon tuh buat kari pun sodappp tuh...hehehehe!

      Delete