Friday, December 5, 2014

VMY2014 ~ Sarawak :: Kuching :: Day 1, Part 3


daripada Sarawak Cultural Village, kami kembali semula ke bandar Kuching...terus singgah di Satok untuk menuju ke De Tamu Cafe...perut dah kelaparan sangat dah masa ni...jadi berlaku ketamakan melampau bila kami pi order 20 chicken wing!terkejut orang tu..siap cakap ada 15 jer sebab diorang masak sikit-sikit...haaa ok la ambil je la 15 chicken wing...pastu terlupa yang 15 tu dipotong 2, jadinya dapat laaa 30 ketul ayam!lepas tuuu order pula pisang cheese 2 pinggan....satu yang biasa, satu lagi yang ada coklat....dan kemudian haruslah minum teh C kan...hehehe
sampai jer makanan, memang tak tunggu lama la kan...laju dan pantas ambil gambar dan makannn!memang terbaiklahhh chicken wing dia dan pisang cheese tu...sampai la ni duk teringat-ingat...kali pertama pergi dulu pun sedap, kali ni pergi pun tetappp sedap!cuma pisang cheese dengan coklat tu kureng laaa...baik ambil yang biasa jer...goreng pisang dia rangup....tapi aku lebih prefer chicken wing dia laaa...menjilat jari!nyummehhh....chicken wing tu seketul RM2.50, pisang tu pula dalam RM6 kalo tak silap aku....
lepas dah kekenyangan tu...kami pergi mencari kek...berpusing-pusing juga mencari Secret Recipe...sambil tu membunuh masa untuk turunkan makanan dalam perut...sebabnya lepas ni kami nak berjumpa kawan kolej sue yang dah pindah duk di Sarawak...aku pun kenal shida & fendi ni sebab kitorang pernah travel bersama ke Singapore dolu-dolu....kami bertemu dengan Shida & Fendi di tempat paling famous untuk makan seafood di bandar Kuching ni iaitu Topspot!tempat wajib nih tau kalo datang ke Kuching...hehehe nasib baik laaa Shida & Fendi sampai awal dan cop meja...sebabnya penuhhh semua meja dengan orang!malam minggu kan....
lepas berborak dan lepak kat tempat yang dah dicop...kami pun baru pergi mengorder makanan...kena pi di kaunter la senang kan....nak tengok seafood apa yang ada....kami pilih gerai nombor 25 sebab ada tanda halal di situ...tergoda dengan pilihan seafood yang banyak kat situ...macam-macam juga la yang kami order...cuma nasi jer laaa kitorang ambil sikit...nak meratah lauk jer malam ni...hehehe dan paling excited sebab pucuk midin ada lagi...yeay!
lepas tu kami pun melepak di mejaa....sakan duk berborak macam-macam cerita la kan...sambil tu duk tiup lilin dan potong kek sempena birthday Fendi...tu yang Shida minta tolong sue beli kek, buat surprise untuk Fendi...hehehe
tak lama lepas tu, makanan pun sampai...wallawei...banyak giler rupanya kami order....hahaha order plak main setengah kilo la, sekilo laaa...hahaha ada pucuk midin goreng, oyster pancake, sotong goreng tepung, udang butter, soft shell crab telur masin dan ikan siakap masak masam manis...makanan dia semuaaa sedap!udang butter tu sangat best!dah ler besar-besar pula tuhh...memang puas hati makan laaa....soft shell crab tuuuu, alahaiiii sos telur masin dia tuuu sungguh sedap tahap dewa!sedapp giler!teringat-ingat sampai hari ni sedap sos tu...huhuhu oyster pancake tu jer laaa aku rasa tak payah ambil pun tak per....hehehe yang lain memang terbaik!
giler kenyang kami malam tu...dan paling best bilaaa makan malam tu ditaja oleh Shida dan Fendi!Alhamdulillah....rezeki musafir namanya ni....hehehe tak silap aku dalam RM200 sahaja bil malam tu...sangat berbaloi-baloi!segala seafood mahal terhidang atas meja kami dengan harga macam tu....dan lepas tu, berpisah laaa kami dengan Shida & Fendi...
kemudian baru laaaa kami bergerak menuju ke Tune Hotel yang terletak tak jauh dari Topspot ni...perut dah kenyang, badan dah berlengas dan mata mula ngantok...almaklum malam sebelumnya tido tak cukup kan...hehehe sampai hotel, check in dan terus masuk bilik buat kira-kira hari ni dan bicang planning untuk esok sebelum masing-masing membersihkan diri dan tido!yeay!kita sambung lagi nanti di hari kedua, iaitu hari terakhir di Kuching...woot wooot!

14 comments:

  1. Replies
    1. Haah, mmg sedaaap sgtlahhh...hehehe

      Delete
  2. Siap ada sesi taklimat nak order seafood tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu tgh order laa tuu en mie...tukang amek order ada tu..hahaha

      Delete
  3. pisang goreng tu Nampak sedappp...aish...mana nak cari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedappp weh...duk teringat n piki bila lg nkpi swak...hehehe eh aku dgr kt area azzahra bangi ada pisang cheese jakarta yg femesss...ko try la

      Delete
  4. Aku baca yang 1st paragraph aku dah tersengih sendiri... Al-maklum orang tamak memang dapat banyak... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha btol tuuu...org tamak selalu rugi dah xrelevan..kehkehkeh

      Delete
  5. Replies
    1. dalam rm65 untuk twin room...tapi dah book dr bln 3 lagi...hehehe

      Delete
  6. RM200 tu semua tu...memang berbaloi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ms...berbaloi sangat!nyummeh!

      Delete
  7. Rupanya x check in lagi kan. Aku ingat dah berhari2 kat Kuching. Gila kentang 15 ketul, walhal aku order 3 bungkus nasi katok ko mengutuk kan. Sendiri?!?!? Tapi berbaloi ah kalau perut kenyang suka hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dah kata 1mlm je pi sana...harus fully utilised masa.yg ada...semuaaaa tmpt nkpi kan...hehe

      Hoih tu aku mkn 4 org.ko mkn sorang.dah tu ktorg semua perut besor!hahaha!

      Delete