Sunday, August 3, 2014

Ceritera Seminggu DJ Beraya~

Salam semuaaa...wahh mesti sakan kan korang beraya seminggu kan...hehehe buat yang dah kena kerja minggu lepas tu, harap bertabah la yer....dan aku rasa paling lama pun korang cuti, mesti esok dah masuk kerja kan?kan?sama laaa kita..sobss....rasa cepat giler seminggu berlalu...rasa tak puas nak beraya dan berehat...hehehe macam mana cerita raya korang....aku sebabkan demam sebelum raya, makanya masa hari raya mood ke laut sikit...asyik nak tido jer rasa...tapi dalam demam-demam dapat juga la tolong mak siapkan rendang daging dan paru, rendang kerang dan kuah kacang...fuhhh....gambar makanan takde sangat kali ni sebab duta makanan @ hos JJCM tak larat sangat pegang kamera...hehehe

hari pertama raya aritu aku beraya di rumah aku dulu...ahli jemaah tak ramai sebab abang aku balik beraya rumah mentua dia...si kenit takde, maka sunyi sikit la kan rumah aku...dalam demam, posing depan kamera adalah harus okeh...lepas salam-salam kat rumah, kami sekeluarga bergerak balik ke kuala pilah...
sampai je kampung terus ke kubur dulu....masa ni aku berani nak ambil gambar signage kubur jer...kagum aku dengan fenomena orang duk berselfie kat kubur raya tahun nih...aku tak berani!selain dari memikirkan perkara seram, aku malu gak orang kampung tengok ingat aku buang tebiat gamaknya...hehehe lepas tu beraya di rumah pakchek aku....dan rumah makcik dara aku....masa kat sini aku baru dapat jumpa zara...abang aku datang...sempat la bergambar complete sekeluarga..nasib laaaa abang aku kawin ngan orang kuala pilah gak...tetap dapat jumpa masa 1st raya...lepas tu kami sempat beraya di rumah mentua abang aku sebelum gerak balik ke rumah...driver dah rasa tak sedap badan, makanya kena balik awal...huhuhu
raya kedua plak sepatutnya kami jumpa dengan nenek belah mak aku...tapi since malam raya pertama sempat jumpa dia kat rumah pakcik aku, makanya raya kedua aku tido seharian!masa ni terasa tak sihat badan...lewat petang bangun dan turun bawah, siap laaa boleh melayan kimchi fries sambil tengok drama korea...feeling korean di aidilfitri sangat...hehehe...
masuk hari ketiga, langkah aku dah mula panjang!beraya ke rumah makcik dan nenek sedara di seremban bersama keluarga....dan kemudian terussss sambung beraya dengan dengan geng skola menengah dulu sampai ke 1 pagi!dahsyat betul...dari seremban bawak ke rembau dan akhirnya sampai ke alor gajah...kalo dah sesekali jumpanya kan, yang jauh pun rasa dekat!siap dapat jumpa cikgu yang dah 17 tahun tak jumpa...epik sungguh!
pada hari raya keempat pula, aku sekeluarga telah pergi bercuti ke Morib!abang aku la sibuk ajak bercuti...biar pun dekat, janji dapat pi berjalan....cerita trip ke Morib nih aku akan cerita details dalam next entry okeh...hari raya kelima juga masih di Morib...banyak kisah duka je dalam trip ke Morib nih, tapi ada juga kisah suka sikit-sikit...huhuhu...tapi tetap nak trauma dah pi Morib...taknak datang lagi lepas ni!
dan semalam, pada hari raya keenam, beberapa family belah abah datang raya umah aku dannn kemudian kami mula konvoi beramai-ramai menuju ke rumah kakna di Puchong...kat rumah kakna berkumpul lagi dengan family maklang shidah dan takyan....menambahkan lagi bilangan kereta berkonvoi...
dan kemudian kami berkonvoi menuju ke kebun pakndak dan pakteh di Semenyih...yeah memang terbaik!rasa macam dolu-dolu balik kampung...si zara pun happy berlari ke sana ke sini duk kejar kok kok kok kok katanyaaa...hahaha terbaik makan sup gearbox, ayam gulai lemak dannn ikan keli sambal meletop!siap ada sesi karaoke lagi yang dimonopoli oleh golongan atok-atok dan opah-opah...cesss.....
dan hari ni, aku takde plan apa...nak rehat jer kat rumah...nak basuh baju....esok dah keroje...aduhai malasnyaaa nak kerja...kerja menimbun sedang menanti...malas!malas!dan malas!hahahaha ok korang, raya ada 3 minggu lagi kan?ada sesapa nak buat open house tak?jangan lupa jemput aku ye...hahaha OK selamat hari raya dan selamat bekerjaaaa!

16 comments:

  1. Terkezut eden tetiba gambar memm besar dlm first pic tu heeee Dj!!! Meriah betul raya thn ni mesti lg meriah klau dpt beraya dgn 'pasangan' mana tahu thn depan ke Jm doakan yg terbaik aminnn
    Argghh x bestnye esok dh start keje rasa cam nk sambung cuti agi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar tu mmg saje letak 1st..saje kot2 ada yg dh lupa cmne ghupe DJ..kuikuikui...aiyoo JM masa jln geng skola tu, mmg asyik kena je ngn cikgu pesal xkwin lg..haha insyaAllah ada jodoh...Amin...

      Kannn...malasnyaaa nk msuk opiss....adusss...

      Delete
  2. Wah raya sakan nampaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak cukup sakan lagi ni en mie...kalo cuti sebulan lagiiii sakan haih...hahaha

      Delete
  3. seminggu raya ni rasanya perut tak pernah rasa lapar tau. Padahal raya kedua saya dh demam, sakit tekak bagai. tp tetap nak makan semua yg terhidang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la pasal kan..hari2 ada je makanan sedap-sedap kan...nyum3....sakit tu buat rasa nak tido jer, tapi masa makan tetap segar balik macam dah sihat...hahahaha

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih MKL...salam lebaran jugaa.... :-)

      Delete
  5. Ayu nye hos JJCM! No wonder tempek terus pic first hah. Maaf zahir batin lagi sekali.

    Nyonya masam manis sangat rugged ah masuk kebun terus kejar kok kok. Riben kat kepala itu sangatlah comel sekali! And rindu nak makan sup gearbox. Kat sini xde yang ummph!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ayu sgt!dah mcm pnyimpan mohor besar raya jer..kuikuikui...

      Nyonya tu over....bajet bndar sgt ler tu lebih excited nmpk kok kok...haha

      Ko dtg la kl nnti aku bwk jjcm gearbox...haha wpun aku reti mkn pun...aku mkn dging luar tu jer...haha

      Delete
  6. Meriahnya. Ahli keluarga pun ramai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa arwah nenek ada lg meriah...tp sejak dia xde ramai dh bpecah...ni saki baki yg ada, yg cousin rapat ngn sy sejak kecik...sy try to gather blik smula utk jln raya...hehe

      Delete
  7. amboihhhhh raya sakan dia! siap berkaroks tuh! ahaks dah dah masuk keje boss carik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ha laaa...sakan laaa.....ohoi br nkpi keje ni..boring btol keje minggu nih...haishhh

      Delete
  8. kimchi fries...beli ke buat sendiri? nak resipiiiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde maknanya aku nak buat sendiri...hahaha adik aku beli kat midvaly tapi aku pun tak tau kedai apa...dia taknak bgtau...rahsia katanya...hohoho

      Delete