Monday, November 2, 2015

Sweetree Restaurant, Ampang

hari sabtu 2 minggu lepas takde keroje, aku ajak adik-adik aku bawak anak buah jalan-jalan naik ketapi...kitorang parking kereta kat KLCC then naik lrt ke KL Sentral...dari situ naik lagi lrt ke Berjaya Time Square pula...haaa punya takde keje kann...hehehe sampai last sekali anak buah aku taknak naik dah ketapi...mabuk dah agaknya banyak sangat naik ketapi...kuikuikui...then dari Time Square balik ke KLCC kitorang naik teksi...
sampai KLCC terus pergi ke kereta dan memandu ke arah Ampang Putra sebab tekak rasa nak makan korean food...kali ini kami menerjah Sweetree Restaurant yang aku pernah beberapa kali dah ke sini...masa dalam kereta zara dah terlelap dah, tu bila masuk kedai ni terus lembik je...hehehe nasib ko lah ngikut makcik pakcik yang kuat berjalan kan...
lepas order, lama juga nak tunggu segala banchan ni sampai...tu baru banchan tau...belum air dan juga main menu...huhuhu maybe sebab ramai orang kot...pasrah je laaa...kat kedai ni, diorang akan serve banchan bersama-sama bubur nasi secara percuma...boleh mintak tambah sampai pengsan semua banchan ni....untuk orang dewasa dia bagi bubur campur kimchi, kanak-kanak dia bagi bubur campur telur...banchan yang ada masa kami datang tu adalah kimchi, timun, fishcake, sosej dan macam-macam lagi...memang sedap!
dan setelah beberapa lama menanti, akhirnya sampai laaa menu pertama yang adik aku order, Dolsot Bibimbap iaitu warm rice topped with cooked vegetables, meat and egg served in hot stone pot (RM20)...didatangkan bersama pes cili korea yang sedap tuh!memang terbaik!tapi mayb pot tu kureng panas sikit kali ni, tak dapat laaa merasa kerak-kerak nasi...hehehe...oh teringat kaki a.k.a oyster bibimbap di Seoul...
untuk aku pula aku order Squid Rice iaitu spicy stir fried squid served with rice (RM20)...haaa bajet kerinduan pada sotong pedas di Jegi-dong la ni...tapi sama tak serupa la jawapnyaaa...yang di Jegi-dong harus laaa lagi sodap!hehehe tapi yang ni boleh laaa dibuat melepas rindu...pedas gila hoih!
kami order juga Cheese Topoki (RM22) untuk dikongsi bersama...haaa kat Seoul aku tak jumpa lagi topoki yang sedap gilaaa...so aku kategorikan topoki kat kedai nih sedaplah!lagi ada cheese kan...ada telur juga fishcake dalam menu nih...sos dia pun boleh tahan sedap...nyummeh!
dan anim order Dak Kal Bi iaitu stir fried spiced chicken, sweet potato and vegetables, served with rice on a hot plate (RM20)...anim cakap panas dan pedasssss!tapi banyak sayur la pulak, dia jenis tak makan sayur...kuikuikui...aku rasa la sikit, sedap lagi dakgalbi di Gapyeong kot...hahahaha...choi sangat kan semua pun nak compare kan dengan Korea...hahahaha tapi yang sini boleh tahan laaaa sedpanya...
haaaa yang sebenarnya aku tengah kerinduan ngan korea ni, tengok plak ramai kengkawan sedang berautumn kat sana...harus hati terluka...pastu masa nak bayar, tauke kedai ni tegur aku siap cakap aku regular customer kat sini...aku dah macam krik...krik...dia ni mesti salah orang nih....hahahaha!dan sebab tu, dia bagi kitorang Ddakji ni...haaa kalo korang tengok Running Man mesti taulah menda nih...
sebelum balik sempat singgah mini market korea di sebelah kedai ni...beli susu pisang!wahhhh dah ada susu pisang dalam botol tau...sebelum ni ada yang dalam kotak jer...laju aku ambil 2 botol...sekali koooo harga di RM9.50 sebotol!pitammm!

22 comments:

  1. mak kau mahalnye susu pisang tu!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn aku pun terkejut tau...huhuhu

      Delete
  2. amboi..9.50 sebotol..3 kali ganda hahaha..jauh kot nak import (bersangka baik)
    aku pernah try dakgalbi kat dubu yo...out terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dia masuk kos flight tuh...hehehe!

      aku nak try gangnam station lah nanti...ada org ckp sedappp

      Delete
  3. Pehhh mahal tu dia jual susu pisang! Tapi kalau dah mengidam pejam mata je beli hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalo tau mahal cmtu, memang tak beli kay...sebab takde la ngidam sgt....heeee

      Delete
  4. Harap DJ punya pitam sekejap je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kejap je enmie pastu sedor balik!

      Delete
  5. Like what? That uyuu tue RM9.50 sebotol? Pergggghh. Pasrah! Btw, hari tue ada cakap dengan husband, rindu gile nak makan Korean food tapi tak tau mana yg sedap. Sudahnya, masak kimchi soup, bibimbap and pajeon sendiri kat rumah. Feeling2 Korea je lar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe wahhhh pandainyaa masak korean food!sedapnyaaa...lain kali buat ajak2 la kitorang yer...hehehe

      Delete
  6. haha kiranya yg aku charge org order aku lg murah la dr kedai ni.. kachingggg!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yeke...hampeh la kedai tuh...hehuuuu

      Delete
  7. wow apa bende dakji tu? aku tak pernah lagi makan kat restoran korea huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu permainan korea ren. Byk dlm runningman. Yezza sila la pi coba nnti.kot2 kna dgn tekak.hehe

      Delete
  8. DJ;

    Selalu tgk DJ dan kawan kawan sebut pasal susu pisang ... mmmm kat kedai korea sini pun ada jual, tapi tak ler teringin sangat nak beli hahahahhahaa ...

    So far, belum ler lagi rasa makarna Korea lagi .... nanti kalau ada balik Malaya, nak mintak DJ rekomen ler hahahahhhaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa bolehhhh...jom jom blik malaya sila roger sy yer! Hehehe

      Susu pisan tu lg sdppp kita buat sendiri..hehe tp nk minum sbb feeling rinduuuu korea.kuikuikui

      Delete
  9. Amboi sedapnya dia makan di sweet tree, tak mengajak dah, terbaik ke sotong dia tu? teobokki dia meamng mengancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe yezza pi coba sotong dia tapi takleh lawannn la sotong pedas kat kampung nun...hahaha!

      Delete
  10. Bestnyaa ada mak sedara yang kuat berjalan ni..turun naik train pun jadi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe layan je la wa...dah sorang tu je anak buahnya...hehehe eh now dah ada 2 dah...hehehe!

      Delete
  11. DJ..nape lama dah tak update blog?? rindu wehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ok2 update dahh...bz gler skng ni...hehuuu

      Delete