Tuesday, December 31, 2013

**Good Bye 2013~Welcome 2014**

yeahh akhirnya 2013 bakal melabuhkan tirainya....and Welcome 2014!Alhamdulillah tahun 2013 telah membawa 1001 pengalaman pahit manis dalam hidup aku....terutamanya dari segi traveling la kan...di mana pada bulan Mac 2013, secara rasminya aku telah create another blog yang khas untuk cerita pasal traveling...seronok dapat kenal ramai travel blogger, dan semakin hari semakin berkobar-kobar semangat travel aku bila baca experience travel blogger yang mengujakan!dan sudah pasti semakin hari, semakin panjang juga la wishlist aku bila baca story korang-korang semua ni tau!hehe ok jom aku nak recap perjalanan aku di dalam dan luar negara sepanjang 2013 ini!

Januari 2013

Pada awal bulan Januari, aku dengan sue dan dini telah terbang ke Shenzhen, China...trip last minute juga kiranya ni sebab sue request nak berjalan memandangkan trip sebelumnya tu, dia tak leh join sebab urusan kerja...so dah alang-alang ke Shenzhen, kami panjangkan langkah terus ke Macau dan Hong Kong!pengalaman pertama dengan winter!memang terbaik!
Beberapa hari lepas balik dari Shenzhen, aku dan keluarga telah pergi ke Taiping, Perak untuk membawa kakak ipar aku dan Zara melihat tempat mak aku dibesarkan...kami stay di Sentosa Villa yang sangat cantik dan kevillagean sangat!
Dan di akhir Januari, abah ada kerja di Kuala Terengganu, so aku dilantik menjadi driver yang tidak bertauliah....mak dan anim pun follow...so here we go!jalan-jalan carik makang di Terengganung!memang best makang ikang celup tepung!kami stay di Ri-Yaz Heritage Resort, memang terbaik!

Februari 2013

Pada pertengahan Februari 2013, aku bersama asie, sara dan emel ke kenduri kawin Nonet di Johor..dah alang-alang ke sana, terus kami masuk ke Singapore dengan memakai baju kurung...gigih sangat turun naik bas dan imigresen dengan baju kurung!
Keesokkannya, kami telah pergi ke Legoland di Nusajaya, Johor pula!yeay akhirnya dapat juga jejak kaki ke sini...walaupun aku bukan la penggemar tegar theme park ni, tapi janji dah sampai kan...pening kepala naik baby roller coaster je pun!

Mac 2013

Pada pertengahan Mac 2013, aku diberi peluang untuk berkursus ke Lisbon, Portugal!kali pertama menjejak kaki ke bumi Eropah dan seorang diri!rasa cuak yang teramat sangat masa ini!tapi gigih la berjalan ke Amsterdam, The Netherlands masa transit selama 6 jam di  sana...trip ini telah membuka mata dan minda aku untuk mula rangka perjalanan sendiri ke Europe suatu hari nanti...
Pada penghujung bulan Mac, aku bersama-sama keluarga telah pergi ke I-City, Shah Alam buat pertama kalinya!melayan karenah zara melihat limpahan cahaya lampu...tak masuk pun mana-mana tempat dalam I-City, just jalan di sekitarnya sahaja....

April 2013

Tahun 2013 memang rezeki Europe agaknya aku ni, pada pertengahan bulan April, aku telah ke Parma, Itali bersama-sama 2 orang bos aku untuk menjalani latihan di sana!atas kesilapan teknikal pihak MAS, dapat bermalam percuma di London, UK semasa transit!Sempat berjalan 1 malam di Kota London!Dan juga disebabkan tiket flight yang sold out, kami diberikan penerbangan pergi lebih awal beberapa hari dan seharusnya digunakan sehabis baik untuk kami explore bumi Itali!sempat sampai ke Florence, Pisa, Rome, Parma, Milan dan Venice!memang mengujakan!

Mei 2013

Pada awal Mei 2013, aku bersama-sama sue telah bercuti Yogyakarta, Indonesia...sepatutnya kami sambung perjalanan ke Surabaya, tapi disebabkan tarikh tersebut clash dengan PRU, so kami telah beli tiket baru untuk pulang awal ke Malaysia..nak mengundi la kata kan!
Tidak lama selepas kembali dari Indonesia, kami sekeluarga telah ke Melaka untuk menyambut birthday abah aku di sana...kami stay di Bayou Lagoon Park Resort!menarik sungguh penginapan kali ini memandangkan ianya ada water theme park dan sangat sesuai dengan kami yang membawa zara!

Jun 2013

Pada 7-8 Jun 2013, buat pertama kali dalam sejarah hidup, aku bersama amoi, dini dan ed telah ke Pulau Kapas, Terengganu untuk mencadat sotong!pengalaman pahit dan manis bercampur aduk..yang pasti, itulah kali pertama dan terakhir aku akan mencandat sotong!

Ogos 2012

Cuti panjang semasa raya, kami sekeluarga telah bercuti ke Ipoh, Perak dengan niat nak pergi mandi di Lost World of Tambun!dan selepas itu, aku bersama mak dan anim telah sambung perjalanan cari makan ke Penang!memang terbaek!

September 2013

Setelah memenuhi undangan open house di Damansara dan Shah Alam, aku bersama cikwan, hasnaa dan azie telah pergi ke I-City, Shah Alam!dengan tujuan utama nak masuk Trick Art Museum!sakan la kan posing dalam museum tu!
Dan selepas lebih tiga bulan tak jalan ke oversea...kaki pun dah gatal-gatal...akhirnya pada 14-21 September 2013, aku bersama sue, dini dan amoi telah pergi ke Melbourne dan Sydney, Australia!Mega trip 2013 demi menyambut birthday yang ke 30!memang antara trip yang terbaek!

Oktober 2013

1 Oktober 2013, aku mengambil cuti semata-mata nak membawa anak buah kesayangan ke Aquaria KLCC!nak pergi weekend takut ramai sangat orang...seronok melihat keletah dia dalam Aquaria tu!
Tidak lama lepas tu, aku dan anim merancang lagi percutian bersama keluarga ke Port Dickson, Negeri Sembilan...kami stay di Avillion Admiral Cove Resort yang masih baru dan cantik!sambil melayan angin laut yang mendamaikan...
Dan pada akhir bulan Oktober 2013, aku bersama-sama ahli cawangan telah ke Kuching, Sarawak dan Kota Kinabalu, Sabah atas urusan kerja...sambil bekerja, kami tak lepas peluang untuk menikmati keenakan makanan di sana...memang enak-enak belaka!

Disember 2013

Awal Disember 2013, aku bersama sue, hasnan dan dayahz telah ke Seoul, Korea Selatan...berhajat nak berwinter sonata, tapi tak kesampaian...takde rezeki, tapi trip tetap terbaek dengan pelbagai makanan Korea yang dicuba!
Dan tibalah ke trip penutup luar negara bagi 2013!aku bersama mak, abah dan anim telah ke Bandung, Indonesia...perjalanan yang penuh dengan makan dan shopping!memang best!
Dan akhirnya, sebagai penutup tahun 2013, aku bersama cikwan telah ke Teluk Intan, Perak...nak ke wedding hasnan dan dayahz...memandangkan kenduri diorang selang sehari, rumah perempuan di Sungai Besar, Sabak Bernam..lelaki pun la di Selekoh, Perak...so kami decided untuk pergi kedua-dua majlis dan tidur 1 malam di Teluk Intan yang terletak di tengah-tengah antara dua rumah pengantin...sambil tu pasang niat nak cari Leaning Tower of Pisa Teluk Intan katanya...sekaligus jalan-jalan cari makan di sepanjang perjalanan!
Alhamdulillah dengan rezeki yang ada...aku dapat meneroka bumi Allah di dalam dan luar negara bagi tahun 2013 ini....semoga pada tahun 2014 nanti, rezeki aku dan semua rakan-rakan travel yang lain akan melimpah ruah dan bertambah berbanding tahun-tahun sebelumnya untuk terus berjalan melihat dunia ciptaan Allah ini...dunia tanpa sempadan la katakan...bagi penetapan KPI 2014 pula, semoga semua yang dirancang dapat dilaksanakan...insyaAllah...Holla 2014!Please be good to me ok!

p/s : mulai tahun 2014, aku akan mula gunakan passport baru, passport ke-dua dalam hidup aku!semoga lima tahun yang mendatang ini, aku akan dapat fulfil wishlist aku!Wishlist before 35 katanya!hehehe =D 

28 comments:

  1. pergh best gile dpt kursus kat amsterdam. untungla. meriah jugak tuk 2013 nie yer. happy new year dr silent reader. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi saling bersilent reader kita ye...hehe rezeki dpt pi europe disponsor...hehehe tq!.

      Delete
  2. Hihihi 35 lame lagik kan... insyallah sempat tu :) .. happy new travel year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha thanks azra!35 tu pejam celik je dah sampai...haishhh cepat betul masa berlalu!hehehe happy new travel year jugak!

      Delete
  3. DJ......tiap2 bulan penuh dengan aktviti travel...bestnya...JM pun sedang siapkan entri penutup thn 2013..tapi tak siap2 lag...tapi tak lah menarik seperti DJ punya...Bulan Nov je tak ada aktiviti eh...

    Hepy new year n hepy holiday nanti...mesti dh penuh schedule kan thn depan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah JM, ada rezeki, berjalan la....selagi ada kemampuan...insyaAllah...hehe tu la abes semua buat post penutup ni...tak sabar tggu JM punya!

      bulan julai dan nov JM!sebab bulan julai puasa...bulan nov plak asal nak buat roadtrip ke krabi, tp kensel sbb kekangan kewangan dan sibuk sikit dgn kerja masa tu...hehehe

      happy new year to JM tooo!alaaa JM pun dah penuh schedule kan...hehehe thanks JM sebab jadi pengunjung tegar blog ni.... =D

      Delete
  4. wow, meriah hehehe..apa pun happy new year, DJ...

    ReplyDelete
  5. Baca entry ni pun jadi lenguh kaki... banyaknya berjalan DJ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe haik baca pun lenguh kaki dah?hehehe rezeki En Mie....hehe

      Delete
  6. Amboi.. panjangnyer story morey DJ. Anyway banyak juga tempat menarik yang dilawati sepanjang tahun 2013 ye. Semoga tahun 2014 akan bertambah lagi destinasi yang akan dikunjungi DJ. Keep up good writing and blog! Nice to know it! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Farel sudi datang sini....yezza semoga 2014 membawa lebih rezeki dan destinasi untuk kita semua....hehehe

      Delete
  7. Waaaaaaaaaaaa... best nyer tahun 2013 Kak DJ.. rezeki murah berkali2 ke europe alhamdulillah.. setiap bulan ada jer berjalan seronok tu.. happy jer tgk Kak DJ.. moga tahun 2014 lebih ceria dan lebih luas jajahan mu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur rezeki Allah bagi...hehehe terima kasih Adik TT....semoga awak makin luassss jajahan jugak di tahun 2014 ni..... =D

      Delete
  8. amboi sakan jalan....

    selamat tahun baru....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sakan....sementara masih mampu...hehe selamat tahun baru gak..... =D

      Delete
  9. WOW BESTnya dapat jalan-jalan sampai Portugal, Amsterdam, London, Italy, Indonesia, Malaysia....

    Mencandat sotong akan jadi yang pertama dan terakhir? Mengapa?

    Saya seronok mencandat sotong. Nak pergi lagi tahun ni, insyaAllah.

    Selamat Tahun Baru, semoga dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki tahun ni....jauh berjalan luas pandangan...hehehe

      Candat sotong tu agak nightmare bagi saya...sebab pening kepala mabuk...siap masa tgh laut saya tpikir, apa laaa saya buat ni..dah la tak reti berenang, nak pi tgh2 laut...terus seriau je rasa...hehehe taknak dah la pi lepas ni..cukup la pi makan sotong celup tepong kat tganu je...hehehe

      Selamat Tahun Baru juga...moga rezeki kita semua dipermudahkan...Amin!

      Delete
  10. daebak!!!!

    selamat tahun baru. =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thank you...happy new year to u too!

      Delete
  11. mak aiii... every month berjalan. Tunduk hormat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eceh...ala yg jauh2 nye tak byk pun...dkt2 jee yg byk..hehe

      Delete
  12. Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

    ReplyDelete
  13. ternganga baca DJ nye recap 2013...mmg merata jejak ni...

    ratu travel 2013 = DJ hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kebetulan ada psl kerja tu...tu nampak byk....sndiri pergi takde sgt pun...hehehe

      Delete